Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da 3 Türk bilim adamı bulunuyormuş

TÜBİTAK, dünyanın dev şirket ve üniversitelerinde görev yapan Türk bilim adamlarının listesini çıkardı. Listeye göre Ukrayna’da 3 Türk bilim adamı bullunuyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu kişilerin çalışmalarından istifade edeceklerini söyledi.

En fazla bilim insanının ABD’de bulunduğuna işaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Bilim insanlarımızın hem kendi bulundukları yerlerde yapacakları hem de Türkiye’de yapacakları araştırmalardan istifade etmek istiyoruz. Biz bunları beyin göçü olarak değerlendirmiyoruz, aksine beyin gücü olarak görüyoruz.” dedi.

Dünyanın değişik ülkelerindeki araştırma merkezlerinde, üniversitelerde ve uluslararası firmalarda çok sayıda Türk bilim insanının olduğunu belirten Bakan Nihat Ergün, çalışmanın her yıl güncelleneceğini ifade etti. Ergün, “Her biri vaktiyle uygun çalışma şartları bulamadığı için Türkiye’den başka ülkelere gitmek zorunda kalan insanlarımız. Ama şimdi onlarla yeniden temas kurduk. Ülkemizde bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapmak için çok önemli fırsatlar doğduğunu onlar da gördüler. Onları bir beyin göçü olarak değerlendirmiyoruz. Beyin gücümüz olarak değerlendiriyoruz. Yükseköğretim Kurulu ile ilgili kanun çalışmaları da yapılıyor. Eminim o kanun da bize bu konuda yeni imkanlar sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK’ta oluşturulan bir birim, yurtdışındaki bu isimlerle tek tek temasa geçerek dünyanın dört bir yanındaki Türk bilim adamlarını bilgi havuzuna dahil etti. Bu kapsamda öncelikli olarak hem kendi aralarında hem Türkiye ile aralarında bir network oluşturulması hedefleniyor. Temmuzda İstanbul’da bir kurultay düzenleyerek, bilimsel çalışmalarını uzun yıllar yurtdışında sürdüren önemli isimleri bir araya getirdiklerine işaret eden Bakan Nihat Ergün, en fazla bilim insanının ABD’nin yanı sıra Almanya ve Kanada’da bulunduğunu kaydetti. ABD’deki Türk araştırmacı sayısının Avrupa ülkelerinin toplamından daha fazla olduğunu aktaran Ergün, “Araştırma alanları göz önüne alındığında ise en fazla mühendislik ve teknoloji alanında araştırmacı bulunuyor. Bu alanı doğa bilimleri, sosyal bilimler, tıp ve sağlık bilimleri, beşeri bilimler ve tarımsal bilimler takip ediyor. Bu araştırmacıların yüzde 76’sı çeşitli üniversitelerde görev yaparken, yüzde 12’si araştırma merkezlerinde, yüzde 10’u ise özel sektörde çalışıyor.” diye konuştu.

DÜNYA DEVLERİNDE ÇALIŞAN TÜRKLER

Dilan Görür (Matematik): Yahoo

Samet Ayhan (Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri): Boeing

Gökhan Tur (Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri): Microsoft

İrfan Bulu (Fiziki Bilimler): Harvard Üniversitesi

Kemal Altıntaş (Elektrik-Elektronik Müh., Bilişim Müh.): LG Elektronik

Olcay Sertel (Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilişim Müh.): Google

Süleyman Akif Gökoğlu (Makine Mühendisliği): NASA

İbrahim Üçok (Malzeme Mühendisliği): General Electric

Oğuz Demirci (Medikal Mühendisliği): Goodyear

Okan Vural (Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri): Siemens

Furkan Eke (Elektrik-Elektronik Mühendisliği): BMW

Selman Akbulut (Matematik): Michigan State Üniversitesi

Güner Arslan (Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri): SiliconLaboratories

Mehmet Balman (Bilg. ve Bilişim Bil.): Lawrence Berkeley NationalLab

İsmail Parsa (Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri): Amazon.com

Selçuk Talay (Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri): Yale Üniversitesi

Ertan Eryılmaz (Biyolojik Bilimler): Albert Einstein College of Medicine

Uygar Evren Avcı (Elektrik-Elektronik Mühendisliği): Intel Corporation

Cüneyt Taşkıran (Elektrik-Elektronik Mühendisliği): Motorola

İsmail Çiçek (Makine Mühendisliği): United StatesAir Force

Hüseyin Erdim (Makine Müh.): Mitsubishi ElectricResearchLaboratories

İbrahim Sedat Güneş (Malzeme Mühendisliği): 3M CorporateResearch

ERCAN BAYSAL – ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]