Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Gurbetçi ‘döneriz’ diye villa yaptı, kapısını açan yok

1960’lı yılların başında Türkiye’nin dört bir yanında yaşayanlar, daha iyi bir yaşam için göçtüler Avrupa ülkelerine. Hepsinin amacı memleketlerine bir ev yapacak kadar para kazanmaktı.

Yıllar geçtikçe alıştılar Avrupa’da yaşamaya. Ama memleketlerine ev yapma fikrinden hiç vazgeçmediler. Üstelik villa yapacak kadar para biriktirenler bile oldu. Ne var ki, gurbetçiler ‘Bir gün döneriz umuduyla’ yaptırdıkları villaların kapısını yıllardır açmıyor.

Avrupa’ya gurbetçi gönderen yerlerden biri Konya’nın Kulu ilçesi. Bugün 30 bini İsveç’te olmak üzere 40 bin Kululu Avrupa ülkelerinde yaşıyor. Memlekete dönüş umudu taşıyan gurbetçiler, 80’li yıllardan sonra Kulu’ya villa yapma yarışına girişmiş. Öyle ki bu villaların sayısı binlere ulaşıyor. 4-5 yılda bir Kulu’ya gelen gurbetçiler, tatillerini villaların tamiratıyla geçiriyor. Uzun süre kullanılmayan villaların tamiratıyla baş edemeyen gurbetçiler ise yapıların bir bölümünü ücretsiz kiraya vererek yapılarına göz-kulak olunmasını istiyor. Bu durumu suistimal eden bazı kiracılar ise villa sahiplerine elektrik ve su borcu bırakıp gidiyor. Villaların bazıları ise çürümeye terk edilmiş halde. Villalar için yazılmış ‘Sevgisi Boşaltılmış Evler’ isminde bir de kitap bulunuyor.

İsveç’te yaşayan 57 yaşındaki Aslı Süvari’nin Kulu’da 3 katlı bir evi var. 1 katını ücretsiz kiraya vermiş, iki katı ise eşyaları ile boş duruyor. 3 çocuğu olan Aslı Hanım, çocuklarının izinlerinde Kulu’ya gelmek istememesinden dert yanıyor. Kendileri ahirete göçtükten sonra da çocuklarının evi ya satacağını ya da evin çürüyüp gideceğini düşünüyor. Kulu Alpaslan Mahallesi Muhtarı Adil Görülü kendi bildiği bir villanın kapısının 20 yıldır açılmadığını söylerken gurbetçi gençlerin Kulu’yu cazip bulmadıkları için gelmediklerini ifade ediyor. Emlakçı Cafer İzgi de bu villalara gurbetçiler tarafından çok yüksek miktarlarda para harcandığını dile getiriyor: Şimdi ise bu villaları ne alan var ne satan.  Keşke insanımız Avrupa yerine Ankara’ya, İstanbul’a çalışmaya gitseydi.”

MEHMET AKBAŞ – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]