Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da parti listelerinin oy sayma işlemleri tamamlandı

Ukrayna’da 28 Ekim’de gerçekleşen genel seçimlerin ardından oy sayma işlemlerinde sona gelindi.

Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu (MSK), meclise girmek için yarışan 21 partinin aldığı oyların sayımın tamamlandığını belirtti. Yeni seçim yasasına göre 450 koltuklu Ukrayna Parlamentosu’na 225 milletvekili parti listelerinden, 225 milletvekili ise bağımsız olarak girecek. Öte yandan 5 seçim bölgesinde seçimlerin iptal edildiği için bağımsız adayların resmi sonuçları henüz açıklanmadı.

Açıklanan resmi sonuçlara göre, iktidardaki Bölgeler Partisi yüzde 30, cezaevinde bulunan eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun Anavatan Partisi’nin de aralarında bulunduğu Birleşik Muhalefet Koalisyonu yüzde 25.54, dünyaca ünlü boksör Vitaliy Kliçko’nun liderliğindeki Reform için Ukrayna Demokratik Birliği (UDAR) yüzde 13.96, Ukrayna Komünist Partisi (UKP) yüzde 13.18 ve aşırı milliyetçi Özgürlük Siyasi Hareketi yüzde 10,44 oranında oy alarak ülkedeki yüzde 5’lik barajı geçti.

Aldıkları oy oranlarına göre iktidardaki Bölgeler Partisi’nden 72, Birleşik Muhalefet Koalisyonu’ndan 62, UDAR’dan 34, UKP’den 32 ve Özgürlük siyasi hareketinden 25 milletvekili parlamentoya girecek. Ukrayna’da hükümetin geniş katılımlı bir koalisyonla kurulması bekleniyor.

Öte yandan seçimlerde yarışan 21 partiden meclise girenler haricinde; ünlü futbolcu Andrey Şevçenko’nun aday olduğu Ukrayna İleri Partisi yüzde 1,58, turuncu devrim lideri eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun Bizim Ukrayna Partisi yüzde 1,11 ve Oleg Lyaşko’nun Radikal Partisi yüzde 1,08 oranında oy alarak ülke genelinde yüzde 1 oranını geçti.

Bundan 8 yıl önce ‘Turuncu Devrim’de ‘Batı demokrasisi’ şiarı ile iktidara gelen Viktor Yuşçenko’nun Bizim Ukrayna Partisi’nin yüzde 1,11 oy alarak siyaset arenasından çekilmesi dikkat çekti.

Öte yandan Ukrayna Parlamentosu bağımsız adayların oy sayma işlemlerine şaibe karıştığı gerekçesiyle 5 bölgede yeniden sandığa gidilmesi konusunda karar yayımladı.

Seçim sonuçlarına itiraz eden muhalif partiler ise oy sayımına hile karıştığı gerekçesiyle MSK binası önünde eylem yapıyor. Kolluk kuvvetleri ise göstericilerin MSK’ya girmemesi için binayı abluka altına aldı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]