Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da oy verme işlemleri başladı

Avrupa Birliği’ne göre ‘demokrasi sınavı’ niteliğinde geçecek Ukrayna’da genel seçimlerde oy verme işlemleri başladı.

Günün ilk ışıklarıyla birlikte seçim bölgelerine gelen seçmenler sabah saat 08.00’den itibaren oylarını kullanmaya başladı. Ülke genelinde oy verme işlemleri akşam saat 20.00’ye kadar devam edecek.

Son kamuoyu araştırmalarında iktidardaki Bölgeler Partisi yüzde 22-23 oy oranıyla önde gösteriliyor. Eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun Anavatan Partisi ile ‘demir yumruk’ lakaplı boks şampiyonu Vitaliy Kliçko’nun liderliğindeki Reform İçin Ukrayna Demokratik Birliği (UDAR) yüzde 14-15 ile başa baş gidiyor. Ardından ise yüzde 9-10 ile Komünist Parti geliyor. Aşırı milliyetçi Svoboda (Özgürlük) Partisi ise baraj sınırında. Ülkede seçim barajı yüzde 3’ten yüzde 5’e çıkarılmıştı.

Genel seçimler için yurtdışı ve özel seçim bölgeleri de dâhil olmak üzere toplam 33 bin 762 seçim bölgesi oluşturuldu. Sandık başlarında oy verme işlemleri kamera sistemi aracılığıyla internet üzerinden canlı olarak izlenebiliyor.

Yabancı ülkelerde oy kullanacak 430 bin Ukrayna vatandaşı için 77 ülkede 116 seçim merkezinin oluşturulduğu kaydedildi.

Seçimleri, Türkiye dâhil çok sayıda ülkenin yanı sıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) gibi uluslararası organizasyonlardan kayıtlı 3 bin 797 gözlemci izliyor.

Seçimleri gözlemleyen Nijerya Bağımsız Milli Seçim Komisyonu üyesi Büyükelçi Lawrence Nwuruku Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na yaptığı açıklamada; “Seçimler takip ediyoruz hâlihazırda her hangi bir problem ile karşılaşmadık. Hazırlıklar süresince de şaibeye yol açacak herhangi bir olaya tanık olmadık. Zaten bütün seçim bölgelerinde kameralar var seçimleri internetten izlemek de mümkün bu güzel bir uygulama.” dedi.

Cihan’a konuşan muhalif partililer seçim sonuçlarından umutlu olduklarını ifade ederken birçok Ukraynalı ise seçimlerde oy verme zamanında değil sayım zamanında yolsuzluk yapılacağını iddia etti.

Genel seçimlerde oy pusulasındaki 22 partiden 2 bin 554 aday ile birlikte 2 bin 653’ü bağımsız toplam 5 bin 207 aday yarışıyor.

450 koltuklu Ukrayna Parlamentosu’na yeni seçim yasasına göre 225 milletvekili parti listelerinden, 225 milletvekili ise bağımsız olarak girecek.

2009 yılında Rusya ile imzaladığı doğalgaz anlaşmasında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla hapse mahkum edilen, turuncu devrim liderlerinden Yuliya Timoşenko, seçmenlere hitaben yayımladığı mektupta, partisine oy istemişti.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]