Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

KASİF, Türkiye-Ukrayna İş Forumu Kırım İşbirliği Platformu’na katıldı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen ‘Türkiye-Ukrayna İş Forumu Kırım İşbirliği Platformu’na katılan KASİF üyesi iş adamları, gezdikleri Kırım’da iş adamlarıyla bir araya gelip iş görüşmeleri yaptı.

TUSKON’un koordinasyonunda Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) ve Kırım’da bulunan Uluslararası Yatırım ve Ticaret Merkezi işbirliğiyle düzenlenen ve Kırımın Simferopol şehrinde 2 gün sürecek olan ‘Türkiye-Ukrayna İş Forumu Kırım İşbirliği Platformu’na Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden çok sayıda işadamı katıldı. İş gezisinin ilk gününde Kırım Özerk Cumhuriyeti başkenti Simferebol’da büyük alışveriş merkezleri inceleyen Türk işadamları, ithal edilen malların hangi ülkelerden geldiğini tek tek not etti. Ayrıca ülkenin tarihi ve kültürel yerleri olan Bahçesaray’dan, Han Saray ve Zincirli Medrese’ye kadar onlarca yeri ziyaret eden işadamlarına geziler esnasında Türkiye Cumhuriyeti Odesa Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Necdet Eser ile TUSKON temsilcileri Kırım Özerk Cumhuriyeti hakkında genel bilgiler aktararak, iş ilişkilerinde fırsatlar ve karşılaşılan zorluklar hakkında bilgilendirme yaptı.

Gezi sonrası Moskova Oteli’nde yapılan Türkiye-Ukrayna İş Forumu Kırım İşbirliği Platformu’na Ukrayna ve Kırım’dan 200’ün üzerinde firma katıldı. Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin yanı sıra Ukrayna’nın başka şehirlerinden de foruma katılan işadamları, Türk yatırımcılarla bir araya geldi. Türkiye Cumhuriyeti Odesa Başkansolosluğu Ticaret Ateşesi Necdet Eser, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Tarım ve Gıda sorumlusu Valeriy Kravts, Ekonomi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Nikolay Rudik, TUSKON Başkan Yardımcısı Osman Reis, Kırım İşadamları ve İşverenleri Derneği’inden Aleksandrdr Dudko Mihayloviç karşılıklı imkanlar hakkında birer değerlendirme konuşması yaptı.

‘Türkiye-Ukrayna İş Forumu Kırım İşbirliği Platformu’nun açılışında konuşan TUSKON Başkan Yardımcısı ve KASİF Başkanı Osman Reis, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinden Ukrayna’ya ve Kırım’a yapılan Türk yatırımlarının hızla artmasının mutluluk verici olduğunu belirterek, “Ukrayna ve Kırım Özerk Cumhuriyeti ile ülkemiz arasında birçok alanda önemli işbirliği potansiyeli bulunuyor. Dost ve kardeş iki ülke arasında, karşılıklı güven ve ekonomik çıkarların sağlanmasına dayanan iş birliklerinin artmaması için bir sebep bulunmuyor. Ülkelerimiz arasında tesis edilmiş olan güçlü siyasi işbirliğini biz işadamları olarak daha güçlü ekonomik işbirliği ile desteklemek zorundayız.” dedi.

Tarihte olduğu gibi, şimdi de ortak payda olan Karadeniz’i ortak zenginlik için kullanabileceğini hatırlatan Reis, ilk adımı kendilerinin atıklarını devamı için iki tarafında çaba göstermesi gerektiğini bu sayede birçok iş bağlantısının yapılabileceğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Odesa Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Necet Eser de yaptığı konuşmada, Türkiye tarafının Ukrayna ile tüm alanlarda işbirliğinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini söyledi. Günümüzde Türkiye’nin Ukrayna’ya ithalatında 10’uncu, ihracatında ise 2’nci ülke olduğunu vurgulayan Eser, Türkiye’nin Ukrayna için büyük ticari ortağı olduğunu dile getirdi.

Eser, Türkiye ile Ukrayna arasında vize rejiminin ortadan kaldırılmasının iki ülke arasında ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi yönünde atılan önemli bir adım olduğunu sözlerine ekledi.

Kırım Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakan Yardımcısı Nikolay Rudık ise Türkiye’nin turizm, kültür, yatırım, alanında Ukrayna’nın stratejik partneri olduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacmi artışının bunu ispat ettiğini dile getirdi. 2012 yılının Ocak-Temmuz döneminde Ukrayna’nın Türkiye’ye yaptığı ihracatın geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 37, ihracatın ise yüzde 48 arttığını hatırlatan Rudık, Türk partnerlerine Kırım’a gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti ve daha önce sağlanan anlaşmaların sağlamlaştırılacağı, iş forumunda yeni projelerin ortaya çıkmasını ümit ettiğini belitti.

Toplantıya katılan işadamları da, “Buraya gelip birebir temasta bulunmak öğretici oluyor. En azından buradaki iş insanlarının ne beklediklerini, tutum ve davranışlarına yön veren etkenleri, Kırım’ın hangi alanlarda iş yapılacak yer olduğu hakkında gözleme dayanan bilgi edindik. Bu gezileri sıklaştırmalı, bir sonraki aşamada genel toplantıdan çok belli projeler üzerine odaklanmalıyız. Daha spesifik alanlarda çalışırsak, burada güvenilir bir yerli ortak da bulabilirsek başarılı sonuçlar almamak için hiçbir neden yok.” değerlendirmesini yaptı.

MUZAFFER ALTUNAY | SAMSUN – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]