Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[GRAFİK] Moskova-Ankara-Şam hattında kıritik saatler

Moskova-Ankara-Şam hattında yaşanan kırıtik saatler:

ÇARŞAMBA

15:00 SURİYE UÇAĞI HAVALANDI

Mürettebat dahil 37 kişinin bulunduğu Suriye Havayolları’na ait RB-442 sefer sayılı A-320 Airbus tipi yolcu uçağı, Moskova Vnukova Havaalanı’ndan Şam’a gitmek üzere hareket etti.

17.15 F-16 UÇAĞI ANKARA’YA İNDİRİLDİ

Uçak, kargosunda silah taşındığı yönündeki istihbarat üzerine Türk hava sahası üzerindeyken iki F-16 jeti tarafından Ankara Esenboğa Havalimanı’na indirildi. Uçakta arama başlatıldı.

18.30 TÜRK UÇAKLARINA SURİYE UYARISI

Suriye’nin misilleme yapma ihtimaline karşı Suriye hava sahasında bulunan Türk yolcu uçaklarının dönmesi istenildi.

23.30   UÇAKTA ASKERİ TECHİZAT BULUNDU

Dışişleri Bakanı

Ahmet Davutoğlu, “Uçakta sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurlar var. Bizim için mahzur telakki edilebilecek unsurlar var.” dedi. Uçakta askerî amaçlı haberleşme cihazları ve sinyal kesici jammer cihazları çıktığı iddia edildi.

PERŞEMBE

02.30   UÇAK ANKARA’DAN AYRILDI

Malzemelerine el konulan uçak, aramanın ardından yolcularıyla birlikte tekrar kalktı.

11.45 SURİYEDEN ‘KORSANLIK’ SUÇLAMASI

Suriye Ulaştırma Bakanı Mahmud Said, ülkesine ait yolcu uçağının alıkonulması nedeniyle Türkiye’yi “hava korsanlığı” ile suçladı.

12.00 MOSKOVA İZAHAT İSTEDİ

Rusya, içinde 17 Rus vatandaşının da bulunduğu yolcu uçağının indirilmesi ile ilgili olarak Türkiye’den resmî açıklama istedi. Vatandaşlarının hayatlarının tehlikeye atıldığını savunan Moskova, yolcuların alıkonuldukları sekiz saat boyunca Rus diplomatlarla görüşmesine izin verilmediğini açıkladı.

16.00 ANKARA’DAN YALANLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Suriye yolcu uçağında yolcuların hayatının ve güvenliğinin tehlikeye düşürülmüş olmasına ilişkin olarak ortaya atılan endişelerin dayanağının bulunmadığını bildirdi. Uçakta Rus vatandaşı olduğu öğrenilir öğrenilmez Rusya Büyükelçiliği’ne düzenli bilgi aktarıldığını açıkladı.

Kargosunda silah taşıdığı gerekçesiyle Moskova-Şam seferini yapan bir Suriye yolcu uçağının F16’lar ile Ankara’ya indirilmesi yabancı basında da geniş yer aldı.

-WSJ: “TÜRKİYE ÇATIŞMAYI KIZIŞTIRDI”-

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Strett Journal, Türkiye’nin Suriye yolcu uçağını zorla indirerek Şam’la arasındaki çatışmayı kızıştırdığı yorumunu yaparak bu olayın Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel’in, “Devam ederlerse daha kötüsünü yapacağız” uyarısı ardından yaşandığını belirtti. Gazete ayrıca, ne Şam’dan ne da Rusya’dan hemen bir açıklama gelmediğini kaydetti.

-NYT: “TÜRKİYE, KAYGI VERİCİ YENİ GERİLİMLER EKLEDİ”-

New York Times gazetesi ise, “Türkiye, bir Suriye yolcu uçağını Ankara’ya inmeye zorlayarak Suriye ile arasındaki anlaşmazlığını keskin bir şekilde kızıştırdı” değerlendirmesinde bulundu. NYT Suriye’den hemen bir açıklama gelmediğini belirterek, “Türkiye tarafından atılan adımlar, Suriye ile ilişkilerindeki problemlerine kaygı verici yeni gerilimler ekledi” yorumunu yaptı.

-FT: “TÜRKİYE-RUSYA ARASINDA DA GERİLİM YÜKSELEBİLİR”-

İngiliz Financial Times gazetesi, Türk jetlerinin Suriye yolcu uçağını inmeye zorladığını ve bu olayla birlikte iki ülke arasında zaten gergin olan ilişkilerin daha da kötüye gittiğini belirtti.

Gazete, Rus yolcuların da bulunduğu uçakta silah aranmasının aynı zamanda Türkiye ve Rusya arasındaki gerilimi de yükseltebileceğini belirterek, Rusya’nın Esad’ı Türkiye’nin ise muhalifleri desteklediğine vurgu yaptı.

Putin’in Türkiye ziyaretini iptal ettiğini de hatırlatan FT, Çin ve Rusya’nın vetosundan dolayı Suriye’ye BM silah ambargosu bulunmadığını ve Rusya’nın, Suriye’ye silah sağladığı iddialarını kabul etmediğini kaydetti.

-TELEGRAPH: “ESAD’I ZORLAMANIN BİR BAŞKA ÖRNEĞİ”-

The Daily Telegraph gazetesi, olayı “Bu durumda bile Türklerin eylemi, komşuları tarafından Esad rejimine uygulanan zorlamanın bir başka örneği” şeklinde değerlendirerek, son zamanlarda Türkiye ve Suriye sınırındaki bombalamalara dikkat çekti. Gazete ayrıca, kamuoyu yoklamalarının, Türk halkının hem savaşa karşı olduğunu hem de Başbakan Erdoğan’ın Suriye konusundaki tutumunu onaylamadığını gösterdiğini belirtti.

Telegraph’a göre, Pensilvanya Lehigh Üniversitesi’nden Henry Barkey ise bir başka ölümcül saldırıda Başbakan Erdoğan’ın çok az seçeneği olacağını, ancak saldırının çok daha sert şekilde geri tepeceğini söyledi.

-TIMES: “İLİŞKİLER SAVAŞ NOKTASINA GELDİ”-

Times gazetesi, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin geçen hafta savaş noktasına geldiğini ve Türkiye ordusunun sınırdaki etkinliğini artırdığını yazdı. BBC’nin yansıttığı haberde, hükümetin Suriye politikasının eleştirilmeye başlandığı ve kamuoyu yoklamalarının halkın büyük çoğunluğunun savaşa karşı olduğunu gösterdiği belirtildi.

ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]