Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Belaruslu aydınlar: Gülen hoşgörüsü, tüm insanlığın ortak değeri

Belaruslu aydınlar, Fethullah Gülen öğretisinin sosyal ve felsefi yönlerini ele alan kitabın tanıtımında, “Gülen’in altını çizdiği diyalog, hoşgörü, karşılıklı sevgi saygı, tüm insanlığın değerleridir. Gülen öğretisi dünya barışı için çok önemlidir. Bu fikirlere duyarsız kalmamız mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Diyalog Avrasya Platformu’nca düzenlenen, ‘Belarus Aydınlarının Gözüyle Fethullah Gülen Öğretisinin Sosyal ve Felsefi Yönleri’ adlı kitabın tanıtım programında fikirlerini dile getiren Belaruslu aydınlar, Gülen’in düşüncelerinin tüm insanlığın ortak değerleriyle örtüştüğünü vurguladı.

Akgün Otel’de sempozyum şeklinde düzenlenen tanıtım programına yoğun katılımın olduğu gözlendi. Yabancı konukların da olduğu programda, Fethullah Gülen’in dünya barışına katkıları ele alındı. ‘Belarus Aydınlarının Gözüyle Fethullah Gülen Öğretisinin Sosyal ve Felsefi Yönleri’ kitabının yazarları da Hizmet Hareketi hakkındaki fikirlerini dile getirdi.

Belarus Devlet Sanat Akademisi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Svetlana Vinokurova, Gülen öğretisinin büyük bir kavram olduğunu ve bu öğretiyi anlamak için uğraştıklarını söyledi. Svetlana Vinokurova,“Gülen’in altını çizdiği hoşgörü, tolerans, diyalog, karşılıklı saygı sevgi, tüm insanlığın değerleridir. Bundan dolayı Gülen’e dünya barışı için on üzerinden on puan veriyorum. Biz Slav kültürün temsilcileriyiz. Başka bir kültürün temsilcisini tanımak ve değerleri öğrenmek ayrı bir zenginliktir.” dedi.

Gülen’in öğretilerini Diyalog Avrasya Platformu çalışmaları sayesinde öğrendiğini söyleyen Vinokurova, “Bu öğretiyle tanıştıktan sonra, bu fikirlerin her insanın ilgisini çekecek fikirler olduğunu anladım. Onun için bu fikirlere duyarsız kalmamız mümkün değildi. Bir ilim adamı olarak da normal bir insan olarak da günümüzün sorunlarını göz önünde bulundurmalıyız. Bizi bu çalışmaya iten en önemli şey, bu değerli fikirleri hem öğrenmek hem de bu ülkemizde uygulayarak başka insanların tanımasını, duymasını sağlamak oldu. Bunu bir kitap yayınlayarak yapacağımıza karar verdik. Onun için böyle bir çalışma hazırladık.” şeklinde konuştu.

Belarus Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Marina Mojeyko ise Gülen hareketinin, kitaptaki makalesinde bahsettiğinden çok daha büyük bir hareket olduğu belirterek, “Gülen’in altını çizerek belirttiği, ‘diyalog, hoşgörü, tolerans’ kavramları günümüz dünyasında çok önemli şeyler. Bunu doğru anlamak gerekir.” dedi. Böyle bir kitapta makalesinin bulunmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Marina Mojeyko, sözlerinin şöyle sürdürdü: “Çünkü Sayın Gülen’in altını çizdiği ve temas ettiği konular günümüz dünyasında sosyal bilimler açısından çok perspektifi olan konulardır. Özellikle sosyal bilim dünyasının dikkatini çeken konulardır.”

BULAÇ: RUSYA’DA İSLAMİYET’E VE HOCAEFENDİ’YE BÜYÜK İLGİ VAR

Programa konuşmacı olarak katılan Gazeteci Yazar Ali Bulaç, Rusya, Belarus, Ukrayna ve Türki cumhuriyetlerin de aralarında bulunduğu12 ülkeyle temas halinde olduklarını ifade etti. Bulaç, “Bu ülkelerle diyalog halindeyiz. Rusya’da İslamiyet’e ve Hocaefendi’ye karşı büyük bir ilgi var. Bu çalışma aslında bu merakın sonucu olarak ortaya çıkmıştır.” diye konuştu. Bu çalışmalarla çok farklı kültür havzalarına mensup olan unsurların bir araya geldiğini belirten Bulaç,”Bu insanlar birbirlerini anlamaya çalışıyor. Bu çalışmanın önemi sıradan bir Batılı oryantalist bakış açısından farklı olmasıdır. Bir oryantalist gibi bakmıyorlar; anlamaya, tanımaya çalışıyorlar. Dolayısıyla İslamiyet’in daha doğru anlaşılmasına sebep oluyor. Bu da doğrudan dünya barışına çok büyük katkılar sunacaktır.” ifadelerini kullandı.

MEHMET ŞAHİN | İSTANBUL – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]