Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

İnternet reklamlarını BOT’lar hortumluyor

Bir internet sayfasını açtığımızda karşımıza hemen çıkıveriyorlar. Bazen bizi şaşırtıyorlar, hiç beklenmedik fırsatlar sunuyorlar, bazense göz yorarak bizi rahatsız ediyorlar. Reklamlar, birçok internet kullanıcısı için farklı şeyler ifade etseler de internet siteleri ve reklam verenler için tek bir şey ifade ediyorlar: Para. Ancak reklamveren şirketlerin başı ‘sahte tıklamalarla dertte.

Peki şirketler tarafından internet reklamları için harcanan milyarlarca dolar, hedeflenen kitleye ulaşıyor mu? Uluslararası internet reklam ağları gerçekten de isteneni verebiliyor mu? İşte bu soruların cevabı bir hayli karışık.

Şirketler daha çok tanınma, adından daha çok söz ettirme, marka değerini arttırma, daha çok kâr etme adına para musluklarını açarken diğer bir kesim de reklama akan bu parayı hileli yollarla ceplerine  doldurmanın peşinde.

Konuya site sahipleri ya da yöneticileri tarafından bakıldığında ise manzara daha da ilginçleşiyor.  Onlar yayınladıkları reklamlara ne kadar çok tık alırlarsa uluslararası reklam ağlarından o kadar daha fazla para kazanıyor. Yani, durum şöyle özetlenebilir: Ne kadar çok tık o kadar çok para.

Hal böyle iken özellikle reklam kampanyalarını için Google AdWords, DoubleClick, AdChoices gibi uluslararası reklam ağlarını kullanan şirketlerin başı ‘sahte tıklamalarla dertte.

Acaba internet sayfalarındaki reklamlar gerçekten de raporlamalarda göründüğü kadar çok tıklanıyor mu? Maalesef cevap, şirketleri ve reklam yatırımcılarını üzecek cinsten.

Bu hileye başvuraran internet sitelerinin reklamları daha fazla tıklatmak için kullandığı en önemli yöntem, bir tür yazılım olan, sanal internet kullanıcıları ‘BOT’lar. Bu sanal kullanıcılar, yöneticilerinden aldıkları komutlar doğrusunda sitede bulunan reklamlara belli periyotlarda tıklıyorlar.

Sanal kullanıcılar sayesinde aldığı tık sayısını büyük miktarda arttıran internet sayfaları, uluslar arası reklam ağlarından aldıkları para miktarını da arttırmış oluyor.

Bunun sakıncası nedir?

Şirketler, reklamlarının daha çok takip edildiğini, ürünlerini daha iyi tanıttıklarını ve daha çok kâr edeceklerini düşünerek, reklam yatırımlarını daha da artırıyorlar.

Çünkü reklamlarına bu kadar çok ilgi duyulan şirketler ekonomi verilerinin doğrultusunda ürünlerine olan talebin daha çok artacağını düşünüyorlar. Bunu sonucunda şirketler, üretim miktarını arttırıyorlar.

Ayrıca, siteler de daha çok tık aldığı için artık daha pahalıya reklam yayınlamaya başlıyor. Sonuçta şirketler, aynı reklam için daha çok para ödemek zorunda kalıyor.

Fakat, şirketlerin reklamlarının tıklanma sayısı, ‘BOT’lar nedeniyle şişirilmiş durumda. Peki, sitelerce kullanılan bu sanal tıklayıcılar yüzünden reklamların tık sayısı ne kadar şişirildi? Yapılan araştırmalara göre, durum oldukça iç karartıcı görünüyor.

Bot trafiği korkutucu boyutta

Dünya ‘BOT’ trafiği Amerika’da bile %16 seviyesinde. Yani, ABD’de bir reklam 100 kere tıklandığında bu tıklamanın 16’sını sanal kullanıcılar gerçekleştiriyor.

Bu oran Ortadoğu ülkelerinde daha da yükseliyor. Suudi Arabistan’da ‘BOT’ trafiği %29 seviyesindeyken, Birleşik Arap Emirliklerinde %33’e çıkıyor.

Güneydoğu Asya ülkeleri ise ‘BOT’ trafiğinde dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Bu ülkelerdeki oranlara baktığımızda durumun gelecekteki vahametini görmemiz hiç de zor değil.

Filipinler’de %43 olan ‘BOT’ trafiği oranı, Tayvan’da %54’e, Singapur’da ise %56’ya yükselerek en üst seviyeye çıkıyor.

Yani, Güneydoğu Asya ülkelerinde reklamların gerçek tık sayısı aslında verilen rakamların sadece yarısı kadar.

Bot trafiğinde büyük artış

Dünya ‘BOT’ trafiği ortalamasında 2012 yılında bir önceki yıla göre gözlenen inanılmaz artış aslında tehlikeyi özetlemeye yetiyor.

2011 yılındaki dünyadaki toplam ‘BOT’ trafiği oranı %5,7 iken, 2012 yılında patlayan sanal tıklayıcı kullanımıyla bu oran, %26’ya yükseldi.

Yani, ‘BOT’ kullanımı sonucunda ortaya çıkan şişirilmiş tık sayısı, dünyadaki şirketlere bu sene tam 7 milyar dolar kaybettirdi.  

‘BOT’lardan nasıl korunurum?

İnsanların daha çok talep ettiği medya fırsatlarını arayıp bulun ve her sözleşme için belirli bir ücret ödeyin.

‘BOT’ trafiğine karşı bir tavır alan ve reklam yatırımcısını koruyan site yöneticilerine destek verin.

Reklamların etkileyiciliğini ve hangi tutumun müşteri üzerinde daha etkili olduğunu ortaya koyan anketler yaptırın.

İnternet ağında tamamen şeffaflık gösteren sitelere reklam verin.

ZAMAN ONLINE ÇEVIRI SERVISI

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]