Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

AB’nin giriş fiyatı uygulaması yaş meyve-sebze ihracatını düşürdü

Antalya’dan 2011 yılının ilk dört aylık döneminde toplam 379 milyon 241 bin 362 dolarlık ihracat yapıldı. Nisan ayındaki ihracat ise 112 milyon 992 bin 563 dolar olarak gerçekleşti. Antalya ihracatının belkemiğini oluşturan yaş meyve sebze düşerken, süs bitkileri ile tekstil ve hammadde satışı arttı. Yaş meyve sebze ihracatı yüzde 1,9 oranında düşerek 200 milyon 466 bin 852 dolar olarak gerçekleşti. Bu düşüşte Avrupa Birliği (AB)’nin Türk ürünlerine yönelik başlattığı giriş fiyatı uygulaması etkili oldu. En fazla yaş meyve sebze ihracatı Rusya Federasyonu, Bulgaristan, Almanya, Romanya ve Ukrayna’ya yapıldı.

Ocak-nisan döneminde en fazla ihraç edilen tarım ürünü, 111 milyon 925 bin 500 dolar ile yine domates oldu. Domatesi sırasıyla biber, hıyar-kornişon ve nar izledi.

İhracat rakamlarını değerlendiren Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından Türkiye çıkışlı domateslere uygulanan giriş fiyatlarının nisan ayında yüksek seyrettiğini söyledi.

Bununla birlikte bu yıl Türk domateslerinin AB ülkelerinde ortalama satış fiyatının giriş fiyatından çok daha düşük seviyede gerçekleştiğini aktaran Satıcı, “Bu nedenle, AB ülkelerine domates ihracatında TIR başına yaklaşık 5–6 bin euro arasında vergi ödemek durumunda kaldık ve nisan ayında geçtiğimiz yıl olduğu kadar domates satma şansı bulamadık. Bu durum, fiyatları düşük tutan Fas ve İspanya gibi ülkelerle rekabet sıkıntısı yaşamamıza sebep oldu.” dedi.

Satıcı, 1 Mayıs itibariyle AB ülkelerine domates ihracatında giriş fiyatlarının normal seyrine döndüğünü bildirdi. Bu yıl üreticilerin geçen seneye kıyasla sektör taleplerine daha fazla hassasiyet gösterdiğini, bunun sonucunda tuta absoluta ile mücadelede önemli gelişme kaydedildiğine işaret eden Satıcı, “Böylece, üretim ve ihracatta tuta absoluta zararlısı kaynaklı daha az sıkıntı yaşadık. Ancak, risk halen devam ediyor. Bu açıdan, üreticilerin aynı hassasiyeti göstermeye devam etmeleri oldukça önemli.” açıklamasında bulundu.

Mustafa Satıcı, haziran ayı sonunda sona eren örtüaltı üretim sezonunun bu sene havaların serin gitmesi dolayısıyla temmuz ayı ortalarına kadar devam etmesini beklediklerini de dile getirdi.

SÜS BİTKİLERİNDEKİ ARTIŞ HIZ KESMİYOR
Süs bitkileri sektörü, ihracatta yakaladığı artış hızını nisan ayında da sürdürdü. Nisan ayında Türkiye süs bitkileri ihracatı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 38 artış göstererek 9 milyon 355 bin 86 dolar oldu. Ocak-Nisan aylarını kapsayan dört aylık süs bitkileri ihracatı ise yüzde 30 artarak 33 milyon 781 bin 74 doları buldu. Nisan ayında canlı bitkiler ihracatında yüzde 78’lik artış yaşandı. Dört aylık dönemde ise, yüzde 71 artış göstererek 17 milyon 168 bin 319 dolar olarak gerçekleşti.

Bu artışın yılsonu hedefleri olan 75 milyon dolar ihracata ulaşacaklarının bir göstergesi olduğunu belirten Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Irak, Türkmenistan, Azerbaycan gibi pazarlarda Türk müteahhitlik hizmetlerinin gelişimine paralel olarak canlı bitkiler ihracatının istikrarlı bir şekilde artmaya devam ettiğini kaydetti.         

Bağdatlıoğlu’nun verdiği bilgilere göre, 2011 yılının ilk dört aylık döneminde süs bitkileri sektöründe en önemli ihracat pazarları sırasıyla Irak, Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık, Türkmenistan ve Ukrayna oldu. Canlı bitkiler ihracatında en önemli pazar haline gelen Irak’a yüzde 294 ihracat artışı gerçekleşti. Yine canlı bitkiler ihracatı yapılan Türkmenistan’a yüzde 21, Azerbaycan’a yüzde 73 artış yaşandı. Özbekistan da, canlı bitkiler ihracatında önemli bir pazar haline geldi. Özellikle bahçe peyzajına yönelik canlı bitkiler ihracatı bu pazarlarda payını arttırmaya devam etmesi bekleniyor. Diğer önemli ihraç pazarlarından olan Hollanda’ya yüzde 61, Almanya’ya yüzde 15, Ukrayna’ya ise yüzde 17 artış görüldü.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]