Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
BiyografiTürkü

[VİDEO] Neşet Ertaş hayatını kaybetti

"Yolcu", ahiret yolculuğuna çıktı...

Türk Halk Müziği sanatçısı, besteci ve söz yazarı Neşet Ertaş, İzmir’de tedavi gördüğü hastanede bu sabah hayatını kaybetti.

AİLESİNDEN İLK AÇIKLAMA

İzmir’de tedavi gördüğü hastanede vefat eden Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş’ın oğlu Hüseyin Ertaş, ”Bizim babamızdı ama Türkiye’nin abisi, babası, kardeşiydi. Cenazesini Kırşehir’e götüreceğiz” dedi.

Ertaş’ın tedavisinin yapıldığı ve hayatını kaybettiği Medical Park İzmir Hastanesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Neşet Ertaş’ın oğlu Hüseyin Ertaş, acılarının çok taze olduğunu söyledi.

Babasının Türkiye’ye malolmuş bir sanatçı olduğunu kaydeden Ertaş, ”Bizim babamızda ama Türkiye’nin abisi, babası, kardeşiydi. Cenazesini Kırşehir’e götüreceğiz. Babası Muharrem Ertaş’ın yanına defnedilmeyi istemişti. En kısa zamanda cenazeyi götüreceğiz” dedi.

Medical Park İzmir Hastanesi Genel Müdürü Veysi Kubba ise değerli halk ozanı Neşet Ertaş’ı ağırlamaktan dolayı onurlu olduklarını belirtti. Hastanelerine iki hafta önce yatırılan Ertaş’ın ciddi bir tedavisinin olduğunu dile getiren Kubba, ”Bugün maalesef değerli halk ozanımızı kaybettik’‘ diye konuştu.

Ertaş’ın tedavisini yapan hastanenin Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uğur Yılmaz da, ünlü halk ozanının iki senedir hastalığı nedeniyle takip edildiğini ifade etti. Yılmaz, ”İleri bir kanseri vardı. 10 Eylül’de hastanemize yatmıştı. Gereken tedaviler yapıldı ama durumunda iyileşme olmayınca pazar günü yoğun bakıma alındı. Bu sabah 08.45’te kendisini kaybettik” şeklinde konuştu.

Neşet Ertaş’ın kardeşi Necati Ertaş ise, abisinin Kırşehir’de defnedileceğini kaydederek, ”(Babamın avucuna defnedin) demişti” ifadelerini kullandı.

NEŞET ERTAŞ’IN KENDİ SESİNDEN HAYAT HİKAYESİ

NEŞET ERTAŞ KİMDİR?

Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine bağlı Kırtıllar köyünde doğan, ozan ve Halk Müziği sanatçımızdır Babası saz ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne Hanım’dır. İlkokula gittiği yıllarda önce keman, sonra da bağlama çalmayı öğrendi Babası ile birlikte yörenin düğünlerinde sazı çalıp türküler söylemeye başladı Etkilendiği tek kişinin babası olduğunu söyleyerek, “Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız.” derdi.

Neşet Ertaş, 1950’li yılların sonunda İstanbul’a gelerek ilk plağını “Neden garip garip ötersin bülbül?” adı ile babası Muharrem Ertaş’a ait bir türküyle çıkardı Halk tarafından çok beğenilen bu plağı, ardından diğer plak, kaset ve halk konserleri takip etti. Daha sonra Ankara’ya yerleşti. Burada yaşadığı hastalıklar sebebiyle kardeşinin daveti üzerine Almanya’ya gitti. Çocuklarının eğitimi ve sanat çalışmalarından dolayı uzun süre Almanya’da kalan sanatçı, 2000 yılında İstanbul’da verdiği konserle sahne hayatına döndü.

Ertaş, UNESCO’nun ”Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan ettiği Ertaş, Abdal müzik geleneğinin en önemli temsilcilerindendi

Neşet Ertaş, TBMM’nin ”Üstün HizmetÖdülü” verdiği Abdal müzik geleneğinin en büyük temsilcilerindendi.

Kırşehir’in Çiçekdağ ilçesindedoğan ve Kırşehir’in Abdalları’ndan olan Ertaş, keman ve bağlama çalmayı 5-6yaşlarında öğrendi.

Annesinin vefatından sonra Orta Anadolu Türkmen/Abdal Müziği geleneğininbilinen en güçlü temsilcilerinden biri ve en büyük bozlak ustası babası MuharremErtaş ile yöredeki düğünlerde saz çalıp, türkü söylemeye başlayan Ertaş’ınetkilendiği tek kişi babası Muharrem Ertaş oldu.

Ertaş, 14 yaşında İstanbul’a giderek babasına ait ”Neden Garip GaripÖtersin Bülbül” türküsünün adını verdiği ilk plağını çıkardı. Çok beğenilen buplağı, diğer plak, kaset ve konserler takip etti.

”Hepimiz bu devletin sanatçısıyız”

İstanbul’da 2 yıl yaşayan Ertaş, daha sonra Ankara’ya yerleşti.Gazinolarda çalışan ozan, sağlık sorunları nedeniyle 1979’da Almanya’ya gitmekzorunda kaldı.

Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı 23 yıl Almanya’dakalan büyük ozan, 2000 yılında İstanbul’da verdiği konserle Türkiye’deki sahnehayatına geri döndü.

İzmir’e yerleşen ”Bozkırın tezenesi”, Süleyman Demirel’incumhurbaşkanlığı döneminde kendisine sunulan ”Devlet Sanatçısı” unvanını,”Hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı banaayrımcılık geliyor” diyerek kabul etmedi.

Ozana, 2006 yılında TBMM tarafından Üstün Hizmet Ödülü verildi. BirleşmişMilletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO da 2010 yılında Ertaş’ı ”Yaşayanİnsan Hazinesi” olarak ilan etti.

Çok sayıda ünlü onun türkülerini seslendirdi

Yıllar önce ”Kırşehirli Mahalli Sanatçı” olarak bilinen Neşet Ertaş’ın çok sayıdaki türküsü Barış Manço, Cem Karaca, Selda Bağcan, ZekiMüren başta olmak üzere pek çok ünlü isim tarafından da seslendirildi. Sonyıllarda sağlık sorunları nedeniyle İzmir ve İstanbul’da tedavi gören, çeşitlioperasyonlar geçiren Ertaş, bir süre önce Medical Park İzmir Hastanesi’nekaldırılmıştı.

69 yaşındaki Ertaş’ı tedavisi süresince eşi Seyhan, çocukları Döne, Cananve Hüseyin Ertaş yalnız bırakmadı.

AHMET YILMAZ | İZMİR

Neşet Ertaş’ın “Yolcu” türküsü ve altında yatan derin İslam felsefesi…

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]