Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO] Ukrayna’daki Türkçe Konuşan Halklar sempozyumda buluştu

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, 18-21 Eylül tarihleri arasında 3. Uluslararası Ukrayna’da Türkçe Konuşan Halklar Sempozyumu yapıldı.

Sempozyum; Кiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Filoloji Enstitüsü, Türkoloji Bölümü, Folklor Bölümü, Türkiye Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu, Ukrayna Gagauzlar Birliği tarafından organize edildi.

Sempozyuma; Şevçenko Üniversitesi Filoloji Enstitüsü Prof. Grigoriy Semenük, Kiev Uluslararası İlişkiler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Petro Beh, Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçiliği Birinci Müsteşar Şule Gürel, Azerbaycan’ın Ukrayna Büyükelçisi Danışmanı Nazım Aliyev, Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Ukrayna Gagauzlar Birliği Fedora Arnaut ve çeşitli ülkelerden gelen çok sayıda akademisyen katıldı.

Fedora Arnaut yaptığı konuşmada, gelecekte bir gün ortak bir Türk dilinin oluşmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Bütün Türk halklarının tek bir dilde konuşacağını belirten Arnaut, Azerbaycan dili gibi zengin Türk dillerinin bu dile katkısının olacağını belirtti.

İrfan Ünver Nasrattınoğlu ise sempozyumun sunulan bütün bildirilerin daha sonra kitap bütünlüğünde yayınlanmasının önemine vurgu yaptı. Söz konusu eserin bütün Türkoloji bölümlerinin kütüphanelerine gönderileceğini belirten Nasrattınoğlu, bunun herkesin istifadesine açık bir kazanım olacağını ifade etti.

Sempozyumda, Ukrayna’nın yerli halklarından; Kırım Tatarları, Gagauz, Karay (Karaim) ve Urum Türkleri ile birlikte, tarihin çeşitli dönemlerinde Ukrayna topraklarına yerleşmiş; Türkmen, Özbek, Kazak, Kırgız, Tatar, Başkurt, Çuvaş, Meshet Türkleri ve Azerbaycan Türkleri hakkında bildiriler sunuldu.

Üniversitedeki oturumlarda; tarih, etnograf, edebiyat, folklor, dil, kültür gibi çeşitli konuların yanı sıra Ukrayna – Türk kültürlerinin karşılıklı etkileri ve Çağdaş Türkoloji’nin Ukrayna’da gelişim süreci ele alındı.

Ayrıca sempozyum çerçevesinde üniversite içerisinde; resim, heykel, fotoğraf, geleneksel sanatlardan oluşan; “Türk Sanatı Karma Sergisi” açıldı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]