Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Boyko ihracatçıları bilgilendirildi

Vize muafiyetinin 1 Ağustos itibaren yürürlüğe girdiği Ukrayna ile ticaretin önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor. 46 milyonu geçen nüfusu ve coğrafi yakınlığı bakımından ihracatçılar için hedef pazarların başında gelen Ukrayna, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında ele alındı.

Düzenlenen seminere, Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğu’ndan Konsolos Hryhorii Boiko ile Ekonomi Bakanlığı Ukrayna Ülke Masası Sorumlusu Arda Ocak konuşmacı olarak katıldı. Ukrayna ekonomisinin hızla büyüyen yapısına dikkat çeken Konsolos Hryhorii Boiko, hem nüfus potansiyeli hem de coğrafi yakınlık bakımından Ukrayna’nın yatırım yapılabilir ülkelerin başında geldiğini söyledi. Bursa’nın, Türkiye’nin üretim üssü olduğunu bildiklerini ve bu durumu son derece önemsediklerini kaydeden Boiko, imzalanan anlaşmalarla birlikte, iki ülke arasındaki ticaretin devamlı artış eğiliminde olmasından büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Yabancı yatırımcılar içi uygun koşulların oluşturulmasına büyük önem verdiklerini açıklayan Boiko, “Yabancı yatırımcıların, Ukraynalı işadamlarıyla aynı haklara sahip olması ve herhangi bir problem yaşamamaları için devlet ciddi atılımlarda bulunuyor. Bunun sonucunu Türk firmalarının son yıllarda Ukrayna’da petrol ve kimya sanayisine, gıda sanayii ve finans sektörlerine yaptığı ciddi yatırımlardan da görmekteyiz.” dedi.

“VİZE MUAFİYETİ UYGULAMASI TİCARETİ ARTIRACAK”

2012 yılı ilk 6 ayında Ukrayna’dan Türkiye’ye 1.9 milyar dolar ihracat, 860 milyon dolar da ithalat yapıldığı bilgisini veren Boiko, aradaki ticarette demir-çelik ürünleri, kereste, kimyasal ürünler, iş makineleri ve tekstil ürünlerinin başı çektiğini ifade etti. 1 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe giren 30 günlük vize muafiyeti uygulamasının, iki ülke arasındaki ticareti dinamik olarak artıracağını vurgulayan Boiko, yeşil enerji konusunda çok önemli yatırımların da hayata geçirildiğini sözlerine ekledi.

Ekonomi Bakanlığı Ukrayna Ülke Masası Sorumlusu Arda Ocak ise Türkiye ve Ukrayna ekonomilerinin rekabetçi olmaktan çok tamamlayıcı bir yapıda olduklarını söyledi. Coğrafi yakınlığının yanında iyi eğitilmiş bir işgücüne sahip olması ve zengin yeraltı kaynakları ile Ukrayna’nın önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Ocak, iki ülke arasındaki ticari verilere ilişkin bilgiler de verdi. Ocak, şunları kaydetti: “Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticari seyirde, Ukrayna’nın 2011 yılında ülkemize 4.8 milyar dolar ihracat yaptığı görülürken, bizim ihracatımız ise 1.7 milyar dolar seviyelerinde kalmış. Aleyhimize gerçekleşen 3 milyar dolarlık bir ticari dengesizlik söz konusu. Bu durumu rayına oturtabilmek için de Ukrayna’ya ihracat potansiyeli yüksek sektörler arasında yaş meyve sebze, otomotiv yan sanayi, inşaat malzemeleri, deri mamulleri, makine ve ekipman, ambalaj, tekstil-hazır giyim, mobilya, ev tekstili, dayanıklı tüketim malları ve lojistik başta geliyor.”

ADEM ELİTOK | BURSA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]