Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kiev’de Wan-Ifra basın özgürlüğü protestosuyla başladı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yapılan 64. Dünya Gazete Kongresi ile 16. Dünya Editörler forumu Kiev Aziz Sofya Katedrali’nde yapılan bir kokteylle başladı. 2-5 Eylül tarihleri arasında düzenlenen etkinliğe 88 ülkeden 1000’den fazla yayıncı ve basın mensubu katılıyor. Her yıl farklı bir ülkede düzenlenen etkinliğin bu yıl ki teması dijital medya.

Dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar gelişen teknolojiler ve yaygınlaşan internet kullanımı karşısında medyanın ne gibi stratejiler geliştirmesi gerektiğini tartışacak.

Etkinliğin bu sabah yapılan ilk oturumuna ise Ukrayna Başkanı Viktor Yanikovich’e yapılan protesto damgasını vurdu. Yanukovich konuşmasına başlar başlamaz ellerindeki pankartlari kaldıran yirmi kişilik bir grup Ukrayna’daki basın özgürlüğü sorunlarını kınadı. Başkan Yanukovich’in yaklaşık yirmi dakika süren konuşması boyunca sessizce ellerindeki protestolarına devam eden gruba salonda müdahele edilmedi

Protestoya rağmen konuşmasını sürdüren Yanukovich ise ülkesindeki basın özgürlüğü sorunlarının bilincinde olduğunu ve bu sorunları aşmak için bir çok çalışma yaptıklarını ifade etti.

Ukrayna Başkanı konuşmasında ülkesindeki eski dönemlerden gelen baskıcı alışkanlıkları değiştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Konuşmasında bugüne kadar yapmış oldukları yasal düzenlemelerden örnekler verdi.

Açılış oturumunda söz alan diğer konuşmacılardan Ukrayna Yayıncılar Birliği Başkanı Boris Lozhkin ise Ukrayna’daki sorunları aşmak için Başkan Yanukovich’e çağrı yaptı. Lozhkin ayrıca Ukrayna’daki değişime dikkat çekerek yabancı yatırımcıların medyaya yatırım yapmalarını istedi.

Oturumun bir diğer konuşmacısı olan Hindistanlı Wan-Ifra Başkanı Jacob Mathew ise gazetelerin tirajlarının düşmesine dikkat çekerek, yayın kuruluşlarının yeni iş planları geliştirmesi gerektiğine vurgu yaptı. Mathew’a göre gazetelerin içeriklerinin internette izinsizce paylaşılması medya sektörü adına adil olmayan sonuçlar doğuruyor.

Açılış konuşmalarından sonra etkinliğin onur ödülü olan Özgürlüğün Altın Kalemi (Golden Pen of Freedom) Meksikalı gazeteci Anabel Hernandez’e takdim edildi. Hernandez, 2006 yılından bu yana 44 gazetecinin öldürüldüğü Meksika’da uyuşturucu kaçakçılarına karşı yaptığı haberlerle büyük ilgi uyandırmıştı. Uyuşturucu kaçakçılarının ölümle tehdit ettiği Hernandez bu tehditler yüzünden daha ne kadar yaşayabileceğinden emin olmadığını ifade etti. “Yaşamak istiyorum ama sessizce yaşamak da bir tür ölümdür” diyen Hernandez konuşmasının sonunda salondaki dinleyicilerden büyük alkış aldı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yapılan 64. Dünya Gazete Kongresi ile 16. Dünya Editörler forumu 5 Eylül’e kadar devam edecek.

DENİZ ERGÜREL | KİEV – MEDYA DERNEĞİ

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]