Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Rusya Müslümanları Gaynuddin’i tekrar müftü seçti

Rusya Müslüman toplulukları, Ravil Gaynuddin’i yeniden beş yıllığına Müftüler Konseyi Başkanlığı için seçti. Gaynuddin, 1996’dan bu yana Rusya Müftüler Konseyi Başkanlığı görevini yürütüyor.

Moskova’da Müftüler Konseyi binasında düzenlenen 4. kurultaya Başkan Gaynuddin, eşbaşkanlar Nafigulla Aşirov, Hadjimurad Gatsalov, Nurmuhammed Nigmatullin, Mukkades Bibarsov, Başkan Yardımcısı Mustafa Kütükçü ve 26 delegasyon temsilcisi katıldı. Rusya Devlet Başkanlığı ve Moskova Belediyesi yetkililerinin hazır bulunduğu kurultayda Rusya Federasyonu’nun Saratov, Kirov, İrkutsk, Kemerovo ve başka bölgelerinden gelen Müslüman toplulukları temsilcileri de iştirak etti.

Kurultayla ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Başkan Yardımcısı Kütükçü, “Kurultayımıza bölge temsilcileri iştirak ediyor. Sayın Gaynuddin, tekrar oybirliğiyle Rusya Müftüler Konseyi Başkanı seçildi. Yeni eşbaşkanı olarak Kuzey Kafkasya’nın Kuzey Osetya Cumhuriyeti Müslüman Din İdaresi Başkanı Gatsalov seçildi.

Ayrıca kurultayımızda sayın Gaynuddin beş yıllık faaliyetlerle ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Müftünün konuşması takdirle karşılandı. Ve gelecek beş yılla ilgili program da burada okundu. Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna, Belarus ve başka komşu ülkelerden temsilci, müftü ve müftü yardımcıları katıldı.” dedi.

BASIN İÇİN ÖZEL İSLAM KILAVUZU HAZIRLANDI

Müftüler Konseyi, Rusya’da medyanın yanlış İslami terimler kullanmaması için özel bir çalışma da başlattı. Konuyla ilgili bilgi veren Kütükçü, “Malumunuz Rusya’da büyük bir problem var. Gazeteciler İslami terimler kullanırken herkes bildiği çerçevede kullanıyor. Dolayısıyla ortaya çok sorunlar çıkıyor. Bunun önlenmesi için kurultayımız bir karar aldı. Projemiz çerçevesinde basın için özel İslami Terimler El Kılavuzu hazırladık. Bunu üyelerimiz de beğendi, tekrar gözden geçirildikten sonra gazetecilere de dağıtacağız.” dedi.

Kurultayda Rusya ve dünyada yaşanan gelişmelerle ilgili özel beyanat da okundu. Başkan Yardımcısı Ruşen Abbasov tarafından okunan belgede, “Biz Müftüler Konseyi olarak ülkemizde ve ayrıca İslam dünyası ülkelerinde yaşanan gelişmelerden endişeliyiz. Basını, Rusya veya yurtdışında özellikle İslam’la ilgili dini konularda doğru haberler yapmaya davet ediyoruz” denildi. Müftüler Konseyi, “Rusya Müslümanları, Rusya Federasyonu ve yeniden canlanan İslam dünyası arasında güvenli köprü olacak güçte.” vurgusu yapıldı.

Gaynuddin gazetecilere yaptığı konuşmada, “Bugün tarihi bir kurultayda bir araya geldik. Önümüzdeki dönem için hedeflerimizi belirledik. Bunlar arasında Müslüman toplumumuza İslam ve İslami değerlerin anlatılması öncelikli. Bu, gençler, gençlik teşkilatları, aydın ve ayrıca bilim insanlarıyla sıkı çalışmalarla olmalı.” mesajını verdi.

Gaynuddin, “Bazı güçlerin kendilerini lekeleme ve gözden düşürme gibi çabalarına” rağmen, Müftüler Konseyi’nin Rusya ve yurtdışındaki Müslüman toplulukları arasında saygın, itibarlı ve güven duyulan kurum olarak tanınmaya devam ettiğini de belirtti.

Konsey eşbaşkanı Aşirov, Gaynuddin’in tekrar Başkan seçilmesinden memnun olduklarını anlatarak, “Bugün Rusya Müslümanlarının Gaynuddin’i Konsey Başkanı, lider olarak seçmeleri şunu ortaya koydu: Müslümanlar Rusya’nın manevi kalkınmasına, gelişmesine, ülkenin faydası, Müslümanların faydası için bugün oyunu verdi” dedi.

Eşbaşkan Gatsalov, “Sayın Gaynuddin’in tekrar Başkan olarak seçilmesi ülkemiz, Rusya ve dünya Müslüman camiası adına güzel, hayırlı bir vesile olacak” diyerek kutladı.

Eşbaşkan Bibarsov da, ilgili merciler tarafından bazı dini eserlerin yasaklanmasını eleştirerek, “Sayın Gaynuddin’in bu konudaki açıklama ve adımlarını takdirle karşıladık. İnşallah ortak çalışmalarımızla bu yasakların kaldırılacağına inanıyoruz.” dedi.

FUAT SEFEROV, YAŞAR NİYAZBAYEV | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]