Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

“Rusya, Ukrayna sınırına asker yığmıyor”

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov, Ukrayna sınırına ordunun yığınak yaptığı ve Doğu Ukrayna’nın işgal edilebileceği yönündeki iddiaları yalanladı.

NATO ve ABD’den yapılan binlerce askerin Ukrayna sınırına kaydırıldığı yönündeki iddiaları yanıtlayan Antonov, “Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna sınırındaki tüm askerlerin sınırlandırılması ile ilgili anlaşmaları dikkate almaktadır. Bu konu son aylarda Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in yaptığı telefon görüşmelerinde de dile getirilmiştir. Ukrayna geçici Savunma Bakanı Tenyuh ile de değerlendirildi.” dedi.

Antonov, Şoygu’nun görüşmelerinde çok açık bir şekilde Rusya-Ukrayna sınırında herhangi bir askeri yığınağın yapılmadığını teyit ettiğini vurguladı. Rusya Bakan Yardımcısı, Açık Semalar Anlaşması ve diğer anlaşmalar çerçevesinde bunun objektif kriterlerle değerlendirilebileceğine dikkat çekti.

Son ayda 8 ayrı gözlemci grubunu Rusya’da denetim yaptığını hatırlatan Antonov, “Ukrayna askeri gücü tarafından bizim bölgemiz iki kez denetlendi. ABD, Kanada, Almanya, Fransa, Polonya ve diğer ülkelerden denetçiler geldi. Onların büyük çoğunluğu Ukrayna sınırı ile ilgilendi.” dedi.

Partnerlerinin analiz etmek istedikleri tüm objeler için imkan verdiklerini ve hiçbir şeyi gizlemediklerini savunan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı, Rusya’nın önceden deklare etmediği ve komşularının güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde herhangi bir askeri hareketlilik içinde olmadığını yineledi.

Diğer taraftan NATO, Doğu Ukrayna sınırında yaşanan askeri hareketliliği Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester’i işgale yönelik olabileceği iddiasında bulunuyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsiya ya Rusya ile savaş riskinin arttığına dikkat çekiyor. BBC’ye konuşan Deçşitsiya, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sadede Ukraynalı değil, Avrupalı meslektaşları ile de görüşmek istememesi büyük problem…” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama Amerikan ordusunun Ukrayna’ya gönderilmesinin ihtimal dışı olduğunu belirtmişti.

Kiev’de gerçekleşen devrimin ardından Kırım’ı topraklarına katan Rusya, bölgedeki askeri varlığını güçlendirmeyi sürdürüyor. Rusya, Kırım’da ekonomik, siyasi, sosyal ve idari anlamda yapılacak düzenlemeler için iki yıllık bir geçiş süreci öngörüyor.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]