Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Suriye’deki intihar saldırısında Savunma Bakanı öldü

Suriye’deki intihar saldırısında Savunma Bakanı öldü
CİHAN, AA
18/07/2012

Suriye devlet televizyonu, Savunma Bakanı Davud Racha, Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Devlet Başkanı Beşşar Esed’in eniştesi Asıf Şevket’in saldırıda öldüğünü duyurdu. İçişleri Bakanı El Şaar’ın hayatta olduğu ve durumunun iyi olduğu belirtildi.

Devlet televizyonunun, saldırıda Savunma Bakanı Davud Racha’nın öldüğünü duyurmasının ardından, bazı kaynaklar, çok sayıda yaralı bulunduğunu, bunların arasında İçişleri Bakanı Şaar’ın da bulunduğunu, bakanın hastaneye kaldırıldığını belirtti.

Bu arada Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Devlet Başkanı Beşşar Esed’in eniştesi Asıf Şevket’in de yaralandığı iddia edildi.

Öte yandan üst düzey katılımın olduğu güvenlik toplantısı esnasındaki intihar saldırısının bomba yüklü araçla düzenlendiği belirtiliyor.

Suriye Ordusu’ndan kararlılık açıklaması

Suriye Ordusu, başkent Şam’da bugün düzenlenen ve savunma bakanı ile yardımcısının ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısının ardından açıklama yaptı.

Üst düzey komutanları öldürerek silahlı kuvvetlerin bileğini bükeceklerini sananların hayal aleminde olduğu belirtilen açıklamada, “Suriye her türlü terörle mücadelede her zamankinden daha kararlıdır ve milli güvenliğini zarar verecek elleri kesecektir.” ifadelerine yer verildi.

Devlet televizyonunda yayınlanan açıklamada intihar saldırısını kiralık ellerin düzenlediği belirtildi ve “faillerin peşine düşüleceği, mücrim çetelerin yok edileceği” belirtildi.

Hizbullah’ın yayın organı El Menar televizyonu da, Beşşar Esed’in eniştesi ve İçişleri Bakanı Asıf Şevket’in bugünkü intihar saldırısında yaralandığını duyurdu.

Suriye’nin başkenti Şam’da Hür Suriye Ordusu ile nizami ordu arasında çatışmalar giderek şiddetleniyor. Ulusal Güvenlik binasına intihar saldırısı düzenlendi.

Sokak çatışmalarının yaşandığı Şam’da silah ve patlama sesleri gelirken birçok bölgeden kara dumanlar yükseliyor.

Suriye devlet televizyonu, başkent Şam’da bugünkü intihar saldırısının, bazı bakanlar ile üst düzey güvenlik yetkililerinin toplantı halinde olduğu sırada düzenlendiğini duyurdu.

Suriyeli muhalifler, başkent Şam’da son birkaç gündür Hür Suriye Ordusu ile nizami ordu arasında yoğun çatışmaların yaşandığını bildirdi. Muhalifler, Şam’ın merkezinin yanı sıra Kabun, Nehar Ayşe, Tedamun gibi banliyölerinde şiddetli sokak çatışmaların olduğunu belirtti. Muhalifler, sosyal paylaşım sitelerinde Kabun’da Suriye ordusuna ait bir helikopterin düşürüldüğünü öne sürdü fakat bu iddialarını görüntülerle destekleyemedi.

Şam’ın merkezinde bulunan Midan, Kafr Susa, Rükneddin, Mezze gibi semtlerde yoğun çatışmalar yaşanırken muhalifler çatışmaların Şam merkezine taşınmasını “Esed’in etrafındaki çemberin daralması” olarak değerlendiriyor.

Öte yandan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, dün çıkan çatışmalarda ülke genelinde 90 kişinin öldüğünü bildirdi. Londra merkezli örgüt; Halep’te 17, Humus’ta 13, İdlib’te 10, Deyru’z Zor’da 6, Dera’da 3, Lazkiye’de 2, Suveyda ve Hama şehirlerinde birer olmak üzere ülke genelindeki şiddet olaylarında ölenlerin sayısının 90’ı bulduğunu aktardı. Örgüt, Şam’ın merkez ve banliyölerine gerçekleştirilen saldırılar ve çıkan çatışmalarda 34 kişinin öldüğünü kaydetti.

Saldırı, üzerindeki patlayıcı bulanan intihar eylemcisi tarafından düzenlendi

Suriye’nin başkenti Şam’da Ulusal Güvenlik Kurulu binasına yönelik saldırının, üzerinde patlayıcı bulanan intihar eylemcisi tarafından düzenlendiği bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik kaynağı, intihar eylemcisinin Ulusal Güvenlik Kurulu toplantısı sırasında üzerindeki bombaları patlattığını belirtti.

Bu arada, saldırıda aralarında Savunma Bakanı Davud Racha ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in eniştesi Asıf Şevket’in de aralarında bulunduğu 5 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Öte yandan İran’a bağlı Arapça yayın yapan El-Alem kanalı ise saldırıda Suriye Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Hişam Bahtiyar’ın yaralandığını öne sürdü.

Saldırıyı Özgür Suriye Ordusu’nun üstlendiği iddia ediliyor.

Daha önce üst düzey katılımın olduğu güvenlik toplantısı esnasındaki intihar saldırısının bomba yüklü araçla düzenlendiği öne sürülmüştü.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in geçen yıl savunma bakanlığına atadığı, 65 yaşındaki eski general Davud Racha, Suriye hükümetinin en üst düzey Hristiyan yetkilisiydi.

Suriye’nin başkenti Şam’da 1947 yılında doğan Racha, 1967 yılında mezun olduğu askeri akademide ağır silahlar uzmanıydı. Racha, 1998 yılında korgenerallik rütbesi aldı, 2004’te Genelkurmay Başkan Yardımcılığı’na atanırken, 2005’de orgeneral rütbesine yükseldi.

Ali Habib Mahmud’un 2009 yılında savunma bakanlığına getirilmesinden sonra Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan Racha, 8 Ağustos 2011’de Mahmud’un yerine Genelkurmay Başkanlığı’na atandı.

CİHAN – ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]