Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

Putin motorcularla buluştu; Kiev’i Gümrük Birliği’ne davet etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın tatil kenti Yalta’da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le iki ülke ilişkilerini ele aldı. Kiev’i Rusya-Belarus ve Kazakistan arasında oluşturulan Gümrük Birliği’ne davet eden Putin, kararın Ukrayna yönetimine ait olduğunu söyledi.

Çok sayıda bakanla birlikte Ukrayna’ya çıkarma yapan Rusya Devlet Başkanı uzun süredir iki ülke arasında sorun olan Kerch Boğazı krizini de çözdü. Askeri-teknik işbirliği, ortak yatırım, bilim ve kültürel alanlarda bir dizi anlaşma imzalayan iki ülke, Azov denizi ekonomik sahanın paylaşımı ile ilgili konuda uzlaşı sağladı.

Görüşmelerin ardından basına değerlendirmede bulunan Putin, “Rusya ve ortakları herhangi bir ülkeyi birliğe girmesi için zorlamayacak. Bu ters tepki oluşturacak bir hareket olur” dedi. Putin, Ukrayna’nın kendi seçimini ve kararını kendisinin vermesi gerektiğini ifade etti.

Rusya lideri Putin, daha önce yaptığı değerlendirmelerde Kiev’in IMF’ten 10 milyar dolar almak için çalıştığını, Gümrük Birliği’ne dahil olmaları durumunda yıllık kazançlarının 9 milyar doları bulacağını ifade etmişti. Putin’e göre Ukrayna Gümrük Birliği’ne dahil olursa yıllık 1,5-2 artı büyüme elde edecek.

Putin’e Gümrük Birliği daveti nedeni ile teşekkür eden Yanukoviç de, “Biz hayır demiyoruz. Süreci yoğun bir şekilde inceliyoruz. Gelecekte konu ile ilgili kararımızı vereceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Kasım 2011’de Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında ortak ekonomik bölge anlaşması imzalanmış, Avrasya Ekonomik Birliği yönünde önemli bir adım atılmıştı.

İki ülke arasında uzun süredir kriz olan doğalgaz fiyatları ile ilgili sorunda ilerleme sağlanamadı. Putin basın toplantısında Rusya ve Ukrayna’nın Rus doğalgazı ithalatı ile ilgili konuda sorunu çözmeye hazır olduğunu ifade etti.

Putin, Yalta temaslarına “Gece Kurtları” olarak bilinen motorcu kulübünü ziyaret ederek başladı. Motora binmeden ayaküstü sohbeti tercih eden Rusya liderine, üzerinde motorcu sembollerinin bulunduğu siyah bir yelek hediye edildi.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]