Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Yunus Erdoğdu

Yaşar Kemal, artık sağ gözüyle de bakıyor

Türkiye'nin her kesimi onun cenazesinde bir araya geldi ama sol gözüyle görmek nasip olmadı. Artık gittiği yerde sağ gözü açıldığı için, sağ gözüyle gördü.

Bir zamanlar bir doktorun hatıratında okumuştum. Hastanede bir kadın, “Kızımı gelin edemedim.. oğlumu everemedim.” diye diye ölür. Olayın tanığı olan doktor, hastası ruhunu teslim ettikten sonra sol gözünü bir türlü kapatamaz. Hastanın son zamanlarına tanıklık eden doktor ölen kadının bu halini: “Sol göz dünyaya, sağ göz ahrete bakar. Büyük bir istek ve ihtirasla, dünyada daha yapacak işleri olduğunu düşünerek öldüğünden, sol gözü açık gitti.” şeklinde yorumlar.

Türk edebiyatında büyük ustası Yaşar Kemal‘in sağ gözü 3,5 yaşındayken, evlerinin avlusunda koyun kesen, halasının eşini izlerken, bıçak deriden kayıp sağ gözüne saplanmasıyla kapandı. Artık fiziki olarak dünyaya sol gözüyle bakmaktan başka çaresi yoktu. Evlerinde Kürtçe, köylerinde ise Türkçe konuşulurdu. Türkmen köyüne göç etmiş, muhacir bir ailede neşet etti. Ailesiyle köylüler arasındaki ilişkiyi yıllar sonra Yaşar Kemal, “Doğduğum bu Türkmen köyünde bizi Kürt diye hiç ayrı saymıyorlardı. Biz de kendimizi onlardan hiç ayırmıyorduk. Bütün köylülerle akraba gibiydik” diye anlatmıştı.

Bugün, Anadolu‘da asırlardır birlikte yaşan, son zamanlarda kendilerini kanlı bir savaş içerisinde bulan Türkmen ve Kürt halkları, Yaşar Kemal’in bu sözleri üzerine biraz düşünmeliler.

Ben, bir Türk köyünde doğdum. Çocukluğum Ankara‘nın Şereflikoçhisar ilçesinde Kürtler ile iç içe geçti. Biz, hiç bir zaman Türk-Kürt ayrımı yapmadık. Ne annemden ne de babamdan olumsuz hiç bir hadiseye tanık olmadım. Bilakis annemin en iyi geçindiği komşusu ve babamın yakın arkadaşları hep Kürt‘tü.

YAŞAR KEMAL’İ, ÇOK GEÇ TANIDIM
Yaşar Kemal‘i, daha çok eserlerinden uyarlanan filmlerden tanıyordum. Yaşar Kemal‘in okuduğum ilk eseri, “Teneke” adlı romanıydı. Bu kitabı da dünyaya “sol gözle” bakan eskiden görüştüğüm gazeteci Sonat Kerem hediye etmişti.

Genellikle terminolojisi ağır felsefi ve dini kitaplar okuduğum için, halkın diliyle yazılmış romanı bir solukta okumuştum. Teneke‘de, Çukurova‘daki çeltik ağalarına karşı mücadele eden köylünün yanında yer alan idealist kaymakamın trajik öyküsünü anlatılıyor.

NOBEL‘İN KENDİSİNDEN MAHRÛM KALDIĞI ROMANCI

Kitap aslanı (kurdu demek ona hakaret olurdu) bir edebiyatçı dostum, Yaşar Kemal‘i şöyle tanımlamıştı; “Kıymetini bilemediğimiz, bilemediğimiz efsanevî romancı.. Nobel’in kendisinden mahrûm kaldığı romancı…”

Evet, Yaşar Kemal, pek çok kez Nobel‘e aday gösterilmesine karşın bu ödül kendisine verilmedi. Nobel, ödülünün verilmemesinin nedeni, Yaşar Kemal‘in kaleminin kifayetsizliğinden değil, üzerindeki kısır Türk-Kürt çekişmesinden olduğu kanaatindeyim. Bu çekişme iyi bir yazara Nobel‘i kaybettirdiği gibi iyi iki halka da geleceği kaybettirebilir.

SOL GÖZÜ AÇIK GİTTİ
Yaşar Kemal; Türk, Kürt; Alevi, Sünni… bütün dini ve etnik kimliklerin barış içinde yaşayabileceği bir ülke özlemiyle ömrünü nihayete erdirdi. Dünyadaki en büyük arzusu, böyle bir birlikteliği görmekti. Türkiye’nin her kesimi onun cenazesinde bir araya geldi ama o tabloyu sol gözüyle görmek nasip olmadı. Artık gittiği yerde sağ gözü açıldığı için, sağ gözüyle gördü. Allah, rahmet eylesin nur içinde yatsın. Bilmem onun o arzusunu kalıcı olarak görmek bize nasip olur mu?

Yaşar Kemal, “Benim kitaplarımı okuyan katil olamasın, savaş düşmanı olsun.” diyordu. AKP rejiminde bugün bunu demiş olsa ve hayatta olsaydı bu ifadesinden dolayı hapse girerdi.

Savaş karşıtlarının ve zindanlara doldurulan bütün masumların bir an evvel özgür kalması temennisiyle.

Yunus Erdoğdu – Kiev

Facebook: https://www.facebook.com/erdogduy

Twitter: https://twitter.com/erdogduy

Edebiyatımızın beynelmilel kalemi, ulu çınarı Yaşar Kemal’i, şimdilerde Anadolu’da yaşana trajedileri cesurca çizen Brezilyalı karikatürist  Carlos Latuff çok güzel resmetmiş.

Carlos Latuff @LatuffCartoons

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]