Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukraynalılar, Silifke’nin çileğini yiyor

Avrupa, Rusya, Polonya ve Ukrayna gibi birçok gibi ülkeye çilek gönderen Mersin’in Silifke ilçesinde hasat çalışmaları devam ediliyor. Sezonun açılmasıyla Türkiye ve bölge ekonomisine hareketlilik katan çileğin hasadı için çevre illerden yaklaşık bin işçi geliyor. Bu yıl 18 bin dönüm araziye ekilen çilekten yaklaşık 70-75 bin ton arası ürün hedefleniyor. Baharın ilk meyvelerinden olan çileğin sezon fiyatı 2 ile 2.25 TL arasında.

Türkiye’de örtü altı ve açık alanda olmak üzere erkenci ve uzun süreli olarak çileğin üretim merkezi olarak bilinen Silifke’de, hareketli günler yaşanıyor. Silifke ve Atayurt hallerinde ciddi bir canlılık yaşanıyor. Her iki hal’e bir taraftan çiftçilerin getirdikleri ürün, öbür taraftan da dağıtım için sırada bekleyen Tır’ların giriş çıkışlarındaki yoğunluk dikkat çekiyor. Sezona 2 TL ile 2.25 kuruş arasında alıcı bularak başlayan çilek, yurtdışı ihracatının yanı sıra yurtiçindeki tüketiciler tarafından yoğun talep görüyor. Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, ”Havaların sıcak gitmesinden dolayı bu yıl açıkta çileğin hasadı geçmiş yıllara göre erken başladı. Erken hasatta ürünün yurtdışına ihracatında ise kesinlikle sıkıntı yaşamıyoruz. Zira bilinçli üreticiyle yapılan çalışmalar neticesinde iyi tarım uygulamaları da yaparak Türkiye’de bu yılda ilk çileği hasat etmenin gururunu yaşıyoruz.” diye konuştu.

Rusya, Polonya ve Ukrayna olmak üzere çok farklı ülkelere ihraç ettiklerini dile getiren Gün, “Yapılan hasatta ve teknik çalışmalarda çiftçimizin ilaçlamasından gübrelemesine kadar çok bilinçli olduğu ortaya çıktı. Eğitimli çiftçilerimizin yetiştirdikleri sağılıklı ürünleri halkımız gönül rahatlığı içinde tüketebilir. Zira kurum olarak yapılan eğitim çalışmalarında üreticinin kullandığı ilaçların kesinlikle tüketiciye uygun koşullarda olmasına dikkat ediyoruz. Standart dışı çalışmalara asla taviz gösterilmemektedir. Bu yıl 75 bin ton ürün beklemekteyiz. Bu tonajdan 20 bin tonunun ihracata gitmesini hedefliyoruz. Silifke’den giden hiçbir ürün olumsuzlukla karşılaşmadı.

Silifke’den giden bütün ürünler sadece iç piyasadaki bizim tüketicimize değil, Avrupa’daki diğer müşterilerimiz de gönül rahatlı içinde sunmaktayız.“

İhracatın yanı sıra iç piyasadan da yüksek oranda ürün talebinden dolayı çileğin şuanda 2.25 liradan satıldığına işaret eden Müdür Gün,” Eskiden Silifke’de 2,5 ile 3 aylık bir çilek sezonu olurdu, Ar-Ge çalışmaları sonucunda bu süreç son 3 yılda bu yana sezonu aralık ayından haziran ayına kadar uzattık. Çilek sürekli bir çalışma ve hasat istediği için Urfa, Maraş gibi illerden yaklaşık bin ile bin 200 civarında işçi gelmekte ve çilek toplamakta. Buda ülke ve bölge ekonominse büyük ölçüde katkı sunmaktadır.” dedi.

 

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]