Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Yazın fazla hazır meyve suyu tüketimi ishale zemin hazırlayabilir!

Yaz geldi. Ama çocuklar için hastalıkları da beraberinde getirdi.  Özellikle ishaller ve bağırsak enfeksiyonları yaz aylarında artış gösteriyor.

Çocuklarda özellikle yaz aylarında görülen ishal ve bağırsak enfeksiyonlarını ve anne-baba olarak dikkat edilmesi gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol Saral’dan öğrendik.

Yaz Aylarında Görülen İshale Dikkat!
Fazla meyve suyu (özellikle marketlerde satılan ve her şey dâhil otellerde kolayca ulaşılabilen, gıda boyası içeren) içmekten ve gıda alerjilerinden kaynaklanan ishaller yaz aylarında daha sık görülür. İçme suları ve gıdalarla alınan mikroplar; çocuklarda kusma, ishal, vücuttan su ve tuz kaybına neden olur. En çok Turist İshali olarak da bilinen E Coli basilinin neden olduğu ishalleri görüyoruz. Bu tür ishaller, kanalizasyon sularının karıştığı, kirli sularda yüzülmesi veya bu kirli suların bulaştığı gıdaların tüketilmesi sonucunda oluşur ve yeşil, sulu dışkılamaya neden olur. Yeşil dışkılama, bağırsak pasajının hızlandığının ve orta derecede bir ishalin göstergesidir. İshalin şiddetini belirleyen en önemli gösterge ise dışkılama sıklığıdır. İshalin en kötü sonucu aşırı sıvı kaybına bağlı vücuttan su ve tuz kaybı olmasıdır. İshalin en tehlikeli işaretleri 8 saat boyunca gözyaşı olmaması ve idrar yapamama şeklinde gözlenebilir. İshaller birkaç gün ya da bir hafta sürebilir. Asıl tedavi, su ve tuz kaybını önlemek, ishalle kaybedilen sıvıyı ağız yoluyla geri kazanmaktır. İshal tedavisinde evde diyet değişikliği yapmak en doğru yöntemdir. Çocuğun yaşına ve ishalin şiddetine göre diyet uygulanmalıdır.

Barsak enfeksiyonları neden yazın daha sık görülür?
Barsak enfeksiyonları yazın daha sık görülür. Görülme nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
•    Artan sıcaklık ve neme bağlı olarak vücuttan su kaybının çok olması, susama hissinin çok artması ve bunun sonucunda bulunan suyun temiz olup olmadığına bakmadan tüketilmesi (özellikle pikniklerde dere ve akarsulardan),
•    Sıcaklarda yiyeceklerin çabuk bozulması ve bozuk olup olmadığını anlayamadan tüketilmesi,
•    Her şey dâhil otellerde yiyeceklerin açıkta olması enfeksiyona zemin hazırlar. Ayrıca dışarıda tükettiğimiz yiyeceklerin özellikle yeşilliklerin temiz olmayan suyla yıkanması yaz aylarında barsak enfeksiyonu görülme sıklığını artırır.
Barsak enfeksiyonları kendilerini mide bulantısı, kusma ve karın ağrısını takip eden sulu ishalle gösterirler. Bu belirtileri gördüğünüzde hekime başvurmadan önce vücutta çok fazla sıvı kaybı yoksa çocuğunuzun diyetini değiştirin, sıvı gıdalarla (özellikle ayran, kefir gibi) vücudun sıvı dengesini sağlamaya çalışın.

Bu Belirtiler Varsa Hemen Bir Sağlık Kuruluşuna Başvurun
•    Çocuğunuz 8 saattir idrarını yapmıyorsa,
•    Dışkısında kan varsa,
•    Şiddetli karın ağrısı gözleniyorsa,
•    İshali 1 haftadan uzun sürmüşse,
•    72 saattir ateşi varsa,
•    48 saatlik diyete rağmen düzelme yoksa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

www.UkraynaHaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]