Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Necaşi diyarı, Afrika Birliği’nin merkezinde Hizmet Hareketi’ni ağırladı

Afrika Birliği’nin merkez ülkesi Etiyopya’da düzenlenen uluslararası ‘diyalog’ sempozyumu yaklaşık 40 ülkeden çok sayıda üst düzey temsilcinin katılımıyla gerçekleştirildi. Başkent Addis Ababa’da yapımı yeni tamamlanan Afrika Birliği merkez binasındaki ilk uluslararası toplantı özelliği de taşıyan sempozyuma yaklaşık 2 bin 500 kişi katıldı.

Sempozyumun önemine dikkat çeken Fethullah Gülen Hocaefendi’nin özel mesajının da okunduğu “birlikte yaşama, karşılıklı hoşgörü kültürünün sağlanması ve devamlılığı” konulu program için Afrika, Asya ve Amerika’dan gelen konuşmacılar, Hizmet Hareketi’nin küresel barışa katkısına vurgu yaptı.

AFRİKA’YA BARIŞ ÇAĞRISI

Afrika Birliği Komisyonu, Uluslararası Necaşi Türk Okulları ve Etiyopya Dinlerarası Diyalog Konseyi tarafından organize edilen programda çok sayıda yabancı misyon şefi ve farklı din temsilcilerinin yanı sıra akademisyenler ve Afrika Birliği Komisyonu çalışanları da hazır bulundu. Cihan Haber Ajansı’nın yerinde izlediği sempozyum öncesinde Afrika Birliği merkez binasının temsili açılışı da gerçekleştirildi.

Programa katılım ve ilginin üst düzeyde olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Afrika Birliği temsilcisi Dr. Salah S. Hammad, “uluslararası gözlemci ve basın mensuplarından oluşan kalabalık bir heyetin burada hazır bulunması, bu forumun hepimiz için çok önemli olduğunun kanıtıdır.” şeklinde seslendi. Hammad, “Bu programın biz Afrikalıların bütün kıtanın birlik ve beraberlik içinde olacağı ümidini yaşadığımız Afrika Günü’ne denk gelmesi de çok manidardır” diyerek bütün Afrika milletlerine barış ve birlik çağrısında bulundu.

PROF. MICHEL: GÜLEN’İN MESAJLARI AFRİKA’DA YANKILANACAK

Dinleyicilere “Türkiye’den kalkıp Etiyopya’da okul açan bu genç öğretmenlerin niçin buraya geldiklerini ve bu eğitimin arkasında yatan felsefeyi hiç düşündünüz mü?” sorusunu yönelterek, Türk okullarının başarısını ve Hizmet Hareketi’nin gelişimini anlatan Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Vatikan eski temsilcisi Prof. Thomas Michel, bu hareketin özünde “birlikte yaşama ve diyalog” kültürünün en mükemmel örneğinin yaşandığını ifade etti. “Bizim üç ortak düşmanımız var; fakirlik, cehalet ve ihtilaf” diyen Prof. Michel, Hizmet Hareketi’nin dünyanın değişik coğrafyalarında açılan okullar vasıtasıyla bu problemlere çözüm getirmeye çalıştığına işaret etti.

“Gülen’in birlikte yaşama kültürü ve toleransa odaklanan mesajlarının bugün Afrika’da olduğu gibi dünyanın diğer coğrafyalarında da duyulmasına ihtiyaç var” diyen Prof. Michel, özellikle Afrika Birliği Komisyonu çatısı altında gerçekleştirilen böyle bir konferansın Gülen’in mesajlarının Etiyopya’nın yanı sıra civar ülkelerde de daha büyük kitlelere ulaşmasına vesile olacağı için önemli olduğu kanaatini belirtti.

MARİAM: HİZMET HAREKETİ, YENİ BİR ÇAĞIN BAŞLANGICINI İŞARET EDİYOR

Konuşmasında Afrika kıtasının dini ve kültürel çeşitliliğine değinen Etiyopya İçişleri Bakanı Shiferaw T. Mariam, Türk okullarının girişimiyle düzenlenen bu program vesilesiyle farklı din ve kültüre mensup grupların temsilcilerinin Afrika Birliği merkezinde bir araya gelmesini çok anlamlı bulduğunu ve bunun Etiyopya için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu ifade etti. Ülkesinde bulunan okulları ziyaret ettiğini ve sunulan eğitim modelini çok başarılı bulduğunu vurgulayan Mariam, “Aynı zamanda çok kültürlü bir yapıya sahip olan bu okullarda farklılıklara rağmen birlikte yaşama kültürü destekleniyor. Bildiğimiz gibi günümüzün en büyük problemlerinden uzlaşmazlık, ayrımcılık ve radikalizm gibi konular bu okullarda işlenerek eğitim vasıtasıyla ülkemizde bulunan bir boşluk dolduruluyor.” şeklinde konuştu.

Daha iyi bir toplum anlayışı için bu konseptin oluşumuna ilham veren Fethullah Gülen’e ve Hizmet Hareketi’ne katkı sağlayan herkese teşekkür eden Etiyopyalı bakan, bu fikriyattan bütün toplumların istifade edeceği görüşünü dile getirdi.

40 YILDIR SİYASETE DEĞİL İNSANLIĞA ‘HİZMET’E ODAKLANIYOR

Hizmet Hareketi’ni anlatan bazı kitapları okuduğunu ve Türkiye ziyaretlerinde Hocaefendi’nin ilham verdiği okul ve diğer kurumları ziyaret ettiğini anlatan Mariam, “Gülen’in savunduğu fikirler farklı dinlere mensup kişilerin tüm dünyada olduğu gibi Etiyopya’da da birlikte yaşayabileceği yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca kitapları ve konuşmalarında tespit ettiği ayrımcılık, fakirlik ve uzlaşmazlık gibi problemlere yönelik sunduğu çözüm önerilerini çok ilham verici bulduğunu hatırlatan Mariam, her toplumun kendi gelişimi adına bu mesajları benimsemesi ve ilerletmesi gerektiğini vurguladı.

Duke Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Abdullah Antepli de, üst üste dünya savaşlarının yaşandığı ve nesillerin yok olduğu bir yüzyılın akabinde, insanlığın birlikte yaşama ve karşılıklı hoşgörü anlayışına duyduğu ihtiyaca vurgu yaptı. Antepli, “Hizmet Hareketi 40 yıldır hiç vakit kaybetmeden ve siyasi söylemlerle meşgul olmadan 21. yüzyılı daha iyi, daha yaşanabilir ve hoşgörünün hâkim olduğu bir asır haline getirerek dünya barışına katkı yapıyor.” şeklinde konuştu.

HOCAEFENDİ’NİN SEMPOZYUMA GÖNDERDİĞİ MESAJDAN…

Sempozyum için gönderdiği iki sayfalık özel mesaja Afrika Birliği’ne ve organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başlayan Fethullah Gülen, “Adı ne olursa olsun, genel manada dünya barışı ve hususi planda Afrika ve bilhassa Etiyopya’da inançlar arası harmoni, eğitim, diyalog ve içtimai huzur gibi çok önemli meselelerin ele alınacağı bu sempozyumda emeği bulunan herkese ve siz kıymetli katılımcılara saygılarımı sunarım. Ayrıca, nüfus ve coğrafya bakımından Afrika’nın kilit ülkelerinden olduğu gibi, etnik-kültür-inanç mozaiğiyle diyalog, sulh ve birlikte yaşama adına numune-i imtisal olma potansiyeline de sahip bulunan Etiyopya’da, Türk okullarına ve bu meşkûr konferansın gerçekleştirilmesini sağlayan devlet adamlarından akademisyenlerine kadar bütün Etiyopyalı dostlarımıza minnet ve şükranlarımı arz ederim.” ifadelerini kullandı. Hocaefendi ayrıca “Evrensel değerler etrafında toplanmanın vadettiği mutlu bir dünyanın imarı ve istikbalin sulh adacıklarının kurulması hususunda el ele veren sizler gibi kıymetli insanların gayretleriyle kültürlerin ve medeniyetlerin beklenen ölçüde buluşması ve uzlaşması ufkuna ulaşılacağı ümidini besliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Katılımcıların dikkatle dinlediği mesajda, Afrika Birliği’nin merkezinde gerçekleşen bu sempozyumun Türkiye ve Etiyopya halkının yanı sıra dünyanın diğer ülkelerindeki sağduyu sahibi insanlar tarafından da takdirle yâd edileceğini hatırlatan Gülen, “Gelecek adına böyle bir mefkûreyi gerçekleştirmeye azmetmiş, orada bulunan bulunamayan bütün düşünce mimarlarının yarınki nesillerce de hayırla anılacağına yürekten inanıyor ve beraber yaşama kültürünün böyle güzide toplantılarla taçlandırılmasının devamını diliyorum.” temennisinde bulundu.

Yerel ve uluslararası basının yoğun ilgi gösterdiği program sonrası katılımcılara güller dağıtıldı, Fethullah Gülen’in ‘Sevgi ve Hoşgörü’ kitabı hediye edildi. Katılımcılar da, böylesi uluslararası ‘barış ve kardeşlik’ organizasyonlarının artarak devam etmesi temennisini dile getirdi.

KAMİL ERGİN | ADDİS ABABA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]