Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Boğaz’ın üçüncü köprüsünü Çeçen yapacak

İstanbul Boğazı’na 3. köprünün yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Odayeri-Paşaköy kesiminin ihalesi için teklifler açıldı. İhaleyi 10 yıl 2 ay 20 gün işletim süresi veren İçtaş-Astaldi ortaklığı kazandı. İstanbul’a 3. gerdanlığı takacaklarını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, köprüyü en geç 2015’te hizmete sunmayı istediklerini söyledi.

İstanbul’un trafik yükünü hafifletmek için yapılacak 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyol Projesi’nin Odayeri-Paşaköy kesiminin ihalesi dün sonuçlandı. Projeyi, en kısa yapım ve işletme teklifi veren IC İçtaş-Astaldi Türk-İtalyan Ortak Girişim Grubu üstlendi. Projenin Odayeri-Paşaköy kesiminin 36 ayda tamamlanması ve yaklaşık 4,5 milyar lira yatırım yapılması öngörülüyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, tekliflerin açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, İstanbul’un fethinin 559. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, bu anlamlı güne yap-işlet-devret (YİD) modeliyle, İstanbul’a 3. gerdanlık olacak 3. Boğaz Köprüsü ve onun devamı otoyol projesinin ihale sonucunu açıklayarak katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Yıldırım, projenin ilk ihale denemesini geçen yıl yaptıklarını ifade etti. O dönemdeki projenin, köprüye ek olarak 414 kilometrelik otoyol yapımı içerdiğini ifade eden Yıldırım, parasal olarak biraz daha büyük olan projenin 10 Ocak’ta yapılan ihalesine teklif gelmediğini kaydetti. Süreci yeniden başlattıklarını vurgulayan Yıldırım, projeyi gözden geçirdiklerini, köprü ve 100 kilometre civarında bir otoyol bağlantısıyla birlikte tüm şartları yüklenici ve idare adına dengeli ve adil bir şekilde düzenlediklerini söyledi.

Projeye ilginin büyük olduğunu, 28 firma ve konsorsiyumun dokümanları incelediğini 11’inin de satın alarak ihaleye katılma isteklerini ortaya koyduklarını belirten Yıldırım, 20 Nisan’da yapılan ihaleye, biri teklif mektubu olmak üzere 5 dosyanın verildiğini söyledi. Salini-Gülermak Ortak Girişimi, İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu, Mapa İnşaat ve Ticaret AŞ ile Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat’ın teklifleri idare şartnameye göre incelendi. Mapa İnşaat AŞ’nin yeterlilik değerlendirilmesinde gerekli puanı alamadığı tespit edildi ve ihale dışı kaldı. Geriye kalan teklifler, ilgili konsorsiyumların temsilcileri önünde mayıs ayı içerisinde açıldı. Detaylı incelemede Salini-Gülermak Ortak Girişimi’nin üçüncü köprü tasarımının şartnameye uygun olmadığı tespit edildi. Köprünün ayaklarının denizin içinde olmasını öngören tasarım şartnameye uygun olmadığı için teklif elendi. Bakan Binali Yıldırım, geriye kalan isteklilerden yapım süresi dahil en kısa işletim süresi teklifini 10 yıl 2 ay 20 gün ile İçtaş-Astaldi Ortak Girişim Grubu’nun verdiğini açıkladı. Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu ise 14 yıl 9 ay 19 gün teklif etti. Yıldırım, projenin maliyetinin yaklaşık 4,5 milyar lirayı bulacağını ve 36 ayda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirterek, köprünün 2015 yılı sonunda İstanbullulara hizmet vermeye başlamasını hedeflediklerini açıkladı. Yıldırım, ihalenin bundan sonraki süreci hakkında şu bilgileri verdi: “İçtaş-Astali ortaklığı 10 yıl 2 ay 20 gün teklif verdi. İhale komisyonu çalışmalarını tamamlayıp, genel müdür onay için bakanlığa gönderecek. Bakanlık onayı yaptıktan sonra şirkete bu durum bildirilecek ve gerekli hazırlıklarını yapıp sözleşme imzalanması için idareyle bir araya gelecek. Ardından işyeri teslimi süreci var. İşyeri teslim edildikten sonra da kredi çalışmalarını beklemeden firma isterse özkaynakla çalışmaya başlayabilir. Doğrusu bir an önce projenin tamamlanması için biz de böyle olmasını arzu ediyoruz.”

Kamulaştırma, müşavirlik hizmetleri gibi benzeri maliyetlerin idareye ait olduğunu, yüklenici sadece köprüyü ve yolu yapacağını vurgulayan Yıldırım, “Yüzde 85 civarında kamuya ait güzergâhta araziler olduğu için çok büyük kamulaştırma beldeli çıkacağını öngörmüyoruz.” şeklinde konuştu.

‘Köprü için finansman zorluğu çekmeyiz’

IC İçtaş-Astaldi OGG Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, proje finansmanını ağırlıklı olarak Türk bankalarının oluşturacağı konsorsiyumla en kısa sürede gerçekleştireceklerini söyledi. Çeçen, “Finansmanın yüzde 20’sini özkaynak, yüzde 80’ini dış finansmanla gerçekleştireceğiz.” dedi.Yapım süresi üç yıl olarak öngörülen projede finansman sağlamak için altı aylık bir sınır bulunuyor. Yapım süresi bağlayıcı olmamakla birlikte, işletme süresine geçebilmek için firmanın en kısa zamanda yapım işlerini tamamlaması öngörülüyor. Konsorsiyumun İtalyan ortağı Astaldi, daha önce Bolu Dağı Tüneli’ni gerçekleştirmişti.

MEVLÜT GÜNAY ANKARA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]