Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Samsun ile Odesa arasında Ekonomik İşbirliği Anlaşması

Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Ukrayna’nın en büyük liman kenti Odesa arasında, 4 yıldır sürdürülen ilişki ardından Ekonomik İşbirliği Anlaşması imzalandı. Uluslararası Lojistik Taşımacılık Projesi olan Wiking’i yürüten Plaske Şirketi Danışmanı Vasyli Zubkov, proje çerçevesinde, İliç Limanı ile Samsun Limanı arasında taşımacılık hattının başlaması için çalışma yaptıklarını açıkladı.

Odesa heyeti, Büyük Samsun Oteli’ndeki toplantıda, Samsun’daki iş adamlarıyla hangi sektörlerde ticari ilişki kurulabileceğine dair ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Odesa heyeti ile Samsunlu iş adamları buluşmasına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Karadeniz’in kuzeyindeki komşu ülkelerin şehirleriyle sosyo-kültürel, sağlık gibi pek çok alanda ticari ve dostluk geliştirici bir havza dünyası oluşturmak gerektiğini söyledi. Bu amaçla Odesa’ya el uzattıklarını ifade eden Yılmaz, onların da bunu ilgiyle karşıladığını ve bugün aynı masanın etrafında toplandıklarını kaydetti.

Başkan Yılmaz, “Samsun, Türkiye’nin, Odesa da Ukrayna’nın giriş kapısı. Odesa ile ilişkilerimizde 4 yılı geride bıraktık. Esas olan, bugün Samsun’daki iş adamlarımız ve görevli arkadaşlarımızla misafirlerimizin bir araya gelerek tanışmaları, konuşmalarıdır. Öyle bir dünya, öyle bir süreç gelişiyor ki şehirler artık birbirine yetmeyecek. Şehirler başka şehirlerle ticaret, sosyal ve ekonomik açıdan işbirliği kurmak zorunda olacakları bir küçülmüş dünyaya doğru gidiyoruz. ‘Karadeniz, iki şehrin arasını güçleştirmiş gibi algılandı ama bu deniz aslında bizi birbirimize uzaklaştıran değil bizi birbirimize yakınlaştıran bir unsur olacak.’ sözünü hiç zaman unutmayacağım.” dedi.

Odesa Belediye Başkan Yardımcısı Mykola Ilchenko da Samsun ile işbirliğini çok önemsediklerini ve bu ilişkinin artarak devam etmesini istediğini dile getirdi. Ilchenko, “Odesa, ülkemizin en büyük liman kenti. İnşaat, buğday ve tarım sektörü hızla gelişmekte. Bunun yanında turizm potansiyeli de yüksek. İmzaladığımız anlaşma, işin başlangıcı. Umarım bu, ticari, ekonomik, sosyo-kültürel işbirliğinin artmasına neden olur.” şeklinde konuştu.

Odesa Konseyi Birinci Başkan Yardımcısı Mykola Tındyuk ise 1794’de kurulan Odesa’nın ilk isminin ‘Hacıbey’ olduğunu hatırlatarak, bunun, Türklerle akrabalık derecelerinin yüksekliğini gösterdiğini kaydetti. Samsun ile büyük bir anlaşmaya imza attıklarının altını çizen Mykola Tındyuk, “Bu anlaşmanın ilk ayağı ilişkilerimizi güçlendirecek. Odesa ile Samsun arasında karşılıklı güvene dayalı, ticari ilişkilerin artmasını sağlayacak. Yani bu anlaşma ile her şey yoluna girecek.” değerlendirmesinde bulundu.

“WİKİNG’DE İLİÇ-SAMSUN HATTINI PLANLIYORUZ”

Plaske Şirketi Danışmanı Vasyli Zubkov ise 2003 yılında başlayan Uluslararası Lojistik Taşımacılık Sistemi ‘Wiking Projesi’ hakkında bilgi verdi. Projenin ekonomik kazancının giderek arttığına dikkat çeken Vasyli Zubkov, sisteme Moldovya ve Gürcistan’ı da dahil ettiklerini bildirdi. Projeye, Bulgaristan ve Türkiye’yi dahil etmek istediklerinin altını çizen Zubkov, “Böylece, Wiking Projesi’nin büyüklüğünü artırmak istiyoruz. Odesa ile yapılan Ekonomik İşbirliği Anlaşması’nı bunun teyidi olarak görüyoruz. İliç Limanı ile Samsun Limanı arasında taşımacılık hattının başlaması için çalışmalarımız ve planlamalarımız var. Bunlar devam ediyor. Bu, ister gemi ister konteyner şeklinde olabilir. Tamamen tarafların isteğine bağlı olacak.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda, Samsun Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Odesa Bölgesel Konseyi Yönetimi Girişimcilik ve Faaliyet Bölüm Başkanı Iryna Lashkul, Odesa Belediye Meclisi Finansman Bölümü Yöneticisi Svıtlana Bedrega, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Ekonomik konulardan sorumlu konsolos Yuriy Torlak ve Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Kültür, Eğitim, Basın ve Bölgesel İşbirliği konuları Ataşesi Tatyana Tereshchenko da hazır bulundu.

FATİH YALÇINER | SAMSUN – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]