Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kırım Tatarları’nın sürgünün 68. yıldönümü sakin geçti

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin başşehri Simferopol (Akmescit)’de gerçekleşen Kırım Tatarları’nın sürgünün 68 yıldönümü yönelik anma etkinlikleri sakin geçti.

Kırım emniyet birimlerinden yapılan açıklamada Akmescit’teki Kırım Tatarları’nı anma etkinliklerine yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı bildirildi. Etkinliğe katılanlar ise katılımcı sayısının 20 bin olduğunu iddia etti.

Sürgünün yıldönümünde güvenliği kolluk kuvvetlerinden 2 bin 500 kişilik bir ekip sağladı. Etkinlik süresince içtimai düzeni bozacak herhangi bir olay kayıtlara geçmedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç yayınladığı mesajla hayatını kaybeden Kırım Tatarlarını anarak; “Bizim sorumluluğumuz trajik olayları hatırlamak, demokrasi ve hümanizm ilkelerine uygun biçimde Ukrayna devletini geliştirmek, insan hayatı, onun hak ve özgürlükleri her zaman en yüksek değer olacağı bir ülke inşa etmek” dedi.  

Cumhurbaşkanı Yanukoviç, Kırım Tatarlarının vatanlarına geriş dönüşlerinde yaşadıkları sorunları çözeceklerini belirtti.  

Ukrayna Parlamentosu’nda da sürgün esnasında ölen Kırım Tatarları’nın anısına bugünkü oturumuna bir dakikalık saygı duruşuyla başlamıştı.

Sovyet lideri Joseph Stalin’nin 1944’te Kırım’da çok sayıda Kırım Türk’ünü katletti ve yaklaşık 188 bin Kırım Tatarı’nı başta Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti olmak üzere Sibirya, Urallar ve değişik Orta ülkelerine sürmüştü. Totaliter rejimin sürgün döneminde çok sayıda Kırım Tatar’ı yollarda hastalıklar ve elverişsiz koşullar nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Hâlihazırda yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Kırım’da Tatar nüfusu 265 bin kadar. Kırım Tatarları yurtlarına yeniden dönse de yerleşim ve toprak sorunları yaşıyor.

1993 yılından bu tarafa 18 Mayıs sürgünün yıldönümü olarak anılıyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]