Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Boyko kuleleri Rus Gazprom’u endişelendirdi

Ukrayna-Türkiye arasındaki yakınlaşma sürecinde gerçekleşen bir işbirliği sonucu Giresun limanında montajı yapılıp Ukrayna kıyılarına çekilen, medyadaki adıyla “Boyko Kuleleri” Gazprom’u endişelendirdi.

Ukrayna Enerji Bakanı Yuriy Boyko’nun çok önem verdiği bir proje olduğu için onun adıyla anılan Karadeniz’de Ukrayna şelfinde gaz ve petrol arayacak sondaj kuleleri, önce Singapur’da Kappel dokunda parçalar halinde imal edildi. Ardından teknik donanımı olan ve Ukrayna’ya en yakın limana, Giresun limanına montaj için getirildiler.

“Petro Hodovanets” olarak adlandırılan ilk kulenin montajı sona erdikten sonra Kırım sahillerine ulaştırılmak için Gürcistan ve Rusya kıyılarını takip ederek çekilmeye başlandı. Fakat Rusya kıyılarına gelindiğinde Moskova fikir değiştirdi. Boyko kulesinin geçişine izin vermedi. Bunun üzerine kule aynı güzergahtan geri çekildi. Açık denizden bu tür taşıma riskli olduğu için en kısa mesafeyi bulmak için bu sefer Sinop limanına gelindi ve oradan direkt olarak Kırım’a, Yarılgaç koyuna getirildi.

Gazprom bundan başka bir hamle daha yaptı. Getirilen kulelerle kendi kulelerini toplayı ortak bir arama ve gaz şirketi kurmayı teklif etti.

Aslına Gazprom 2010 yılından bu yana bu tip bir ortaklık peşinde. Bu yolla henüz el değmemiş Ukrayna şelfine ulaşmak istiyor. Ancak kurulacak şirketin hisselerin yarısından fazlasının Gazprom’a ait olması ön şartı böyle bir işbirliğinin önünde mühim bir engel.

Ukrayna satın aldığı sondaj ile 2015 yılında yıllık 3 milyar metreküp gaz çıkarmayı planlıyor. Böylece 2015 yılında enerji konusunda Rusya’ya bağımlılığını yüzde 10 azaltmak istiyor.

ULYANA DERMENCİ | WWW.UKRAYNAHABER.COM

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]