Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’daki Türk Çeşmesi Meydanı’nın adı değiştirilmek isteniyor

Ukrayna’nın güneybatı şehirlerinden Çernivtsi’nin tarihi mekânlarından Türk Çeşmesi Meydanı’nın adı değiştirilmek isteniyor.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi Kiev Patrikliği, kilise cemaati ve dini teşkilatlar ortak girişimle Türk Çeşmesi Meydanı’nın adının “Kutsal Meryem Ana Meydanı’ şeklinde değiştirilmesini talep etti.

Geçmişte 70 yıl süresince burada iki kilise bulunmasını gerekçe gösteren dini teşkilatlar ayrıca buraya yeniden küçük bir kilise inşa etme talebini de dile getirdi.

Başpapaz Oleh Polyanko, 18 Nisan’da yaptığı açıklamada, Ortodoksların eski kilise yerlerine her zaman hürmet ettiklerini, bu yüzden bu meydana kilise inşa edilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Meydanın adının Kutsal Meryem Ana Meydanı olarak değiştirilmesini istediklerini ifade eden Başpapaz Polyanko meydanın hâlihazırdaki adının uydurma olduğunu iddia etti.

Bir başka kilisenin Başpapazı Mıkola Semelyuk ise Vaftiz Yortusunda bu meydandaki çeşmeden alınan su kutsandığını bu geleneğin bu sayede yeniden canlandırılabileceğini söyledi.

TÜRK MEYDANI’NDAKİ KİLİSE TAŞINMIŞ
Sanat Bilimci Larısa Konyuk ise Türk Çeşmesi Meydanı’nda bulunan kilisenin yıkılmadan sökülüp, Çernivtsi Şehri’nin başkan bir köşesine taşındığını bildirdi. Ayrıca çeşmenin şehirde halkın parasız klorlanmamış temiz su alabildiği tek kaynak olması hasebiyle kilisenin değişim düşüncesine de karşı çıktı.

Şehir meclisinin rahiplerin düşüncelerini desteklediği oturumlarda İl Meclis Başkanı Serhiy Osadçuk, meydana kilise yapılması yerine bir anıtın yapılmasının daha makul olacağını, çünkü meydanın restorasyonunun henüz yeni bittiğini belirtti. Ayrıca teklif edilen bu değişikliklerin kamuoyu tarafından tartışılmasının gerektiğini de sözlerine ekledi.

BİR OSMANLI ŞEHRİYDİ
Çernivtsi 1476-1714 yılları arasında Boğdan eyaletinde bir Osmanlı şehri olarak varlığını sürdürmüştü. Şehirde ayrıca, bugün tartışma konusu olan Türk Çeşmesi Meydanına çıkan Türk sokağı, Türk köprüsü gibi tarihi yer ve eserler bulunmaktadır.

KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]