Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

6 ayda 3 milyar dolar kazandı

Turkcell’in Ukrayna’daki ortağı olan, aynı zamanda Fettah Tamince ile ilişkisi yıllardır sorgulanan Ukrayna’nın en zengin ismi Rinat Ahmedov, servetini son 6 ay içinde 3 milyar dolar artırmayı başardı.

Rinat Ahmedov, çok ilginç bir işadamı. Türkiye ismini, Turkcell’in Ukrayna operasyonundaki ortağı olarak tanıyor. Üstelik, öncesinde uzunca bir süre Rixos Grubu’nun patronu Fettah Tamince’nin perde arkasındaki gizli ortağı olduğu ileri sürülmüş, sonrasında Tamince bu iddiaları yalanlamıştı.
Babası bir maden işçisi, annesi ise bir mağaza tezgahtarı olan Ahmedov, bugün Ukrayna’nın en zengin adamı. Forbes listesine göre, dünyanın 39. zengini. Ve siyasi ilişkilerini kullanarak servetine son 6 ay boyunca aldığı enerji varlıkları sayesinde tam 3 milyar dolar ekledi. Siyasi müttefiki ve cumhurbaşkanı Viktor Yanuovych’in özelleştirme programı ile sattığı varlıkları alan Ahmedov, böylece servetini 18 milyar dolara çıkardı.

Ahmedov Kasım ayından beri devlet ihalelerinin beşte ikisinin tek talibi olarak ve 600 milyon dolar ödeyerek enerji dağıtımı ve üretimi konusunda ülke kaynaklarının yüzde 70’inin sahibi konumuna geldi.

Ahmedov’un şirketi DTEK Holding BV özkaynakları ve konsolide değerine iki katına çıkartarak 8 milyar doları buldu. Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre 18 milyar dolarlık kişisel serveti olan Ahmedov dünyanın en zenginleri sıralamasında. 2008 yılında servetini 31 milyar dolara çıkartan Ahmenedov 2009’da 9.6 milyara inen kişisel servetini 2012’de yeniden 18 milyara çıkarmayı başardı ve Forbes listesinde 39’uncu sıraya yerleşti.

Özelleştirme ihaleleri sonrasında DTEK güçlenirken Ahmetdov ile savaşmaya cesareti olanların sayısının azalması ile rekabet konusunda hiç zorlanmadan hanedanlığını büyüttü.

Enerji alanında kurduğu imparatorluğa sporu da1996 yılında ekleyen Ahmedov, Shakhtar Donetsk’i aldı.

PEKİ TÜRKİYE NEREDEN TANIYOR?
2005 yılında Ereğli Demir Çelik için yapılan ihalede ön yeterlilik alan 13 firma arasında ilk altıya kalanlar içinde Ahmetdov’un Metinvest ile içinde bulunduğun konsorsiyumda yer aldı.

Erdemir ihalesi için ön yeterlilik sağlayan Rixos’un ortağı olduğu iddia edilen Ahmedov’un şirketi Ukrayna kökenli System Capital Management (SCM) Grubu, Azovstal-Metinvest’in ihaleden çekilmesini o dönemde “Erdemir’in kendi tesislerimize entegrasyonunu ekonomik bulmadık” diye açıklamıştı.

Yatırımlara telekomünikasyon ile bir yenisi ekleyen Rinat Ahmedov’un yolu Türkiye ile yolu bir kez daha kesişti. Vega Telekom ve Astelit’i alan Ukrayna’nın en zengin adamı 2009’da kurulan Life mobil ile Turkcell’in Ukrayna’da ortağı oldu.

Ahmedov’un Türkiye’de isminin duyulmaya başladığı 2005 yılında Rixos’un ortağı olduğu yönünde de fazlasıyla haber çıkmıştı.

KAYNAK: THE LİRA/ÖZEL

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]