Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Turkcell’in Ukrayna operasyonu Life, gelirlerini yüzde 17 arttırdı

GSM şirketi Turkcell, 2012 ilk çeyrekte yüzde 12 büyüdü. Gelirleri 2 milyar 382 milyon lirayı bulan şirketin Amortisman, Vergi ve Faiz Öncesi Karı (AVFÖK) da 703 milyon liraya ulaştı.

Turkcell’in 2012 ilk çeyrek finansal ve operasyonel sonuçları basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Toplantıda Turkcell’in ocak-şubat-mart döneminde gelirlerini yüzde 12,4 artırdığını bildiren Genel Müdür Süreyya Ciliv, bunda hem ses tarafının hem mobil uygulamaların önemli rol oynadığını vurguladı. Grup gelirlerinin 2 milyar 32 milyon lira seviyesine geldiğini belirten Ciliv, AVFÖK’ün geçen seneye oranla yüzde 12 büyüyerek 703 milyon lirayı gördüğünü duyurdu.

Net karın finansal gelirler ve kurun olumlu etkisi ile yüzde 56 artarak 515 milyon liraya çıktığını aktaran Ciliv’in verdiği bilgilere göre ilk çeyrekte Turkcell’in faturalı abone sayısı 12 milyonu aşıp toplam abonelerinin yüzde 35’ine ulaştı. Toplam abone sayısı da 2011 ile karşılaştırıldığında 1,4 milyon artışla 34,5 milyon oldu. Abone başlı aylık kullanım senelik yüzde 15 artışla 222 dakikaya erişirken, Abone Başı Aylık Geliri (ARPU) 2011’e oranla yüzde 15 artışla yüzde 4 artarak 19,2 liraya çıktı.

MOBİL İNTERNET KULLANICISI 12 MİLYONU GEÇTİ

Turkcell’in mobil internet gelirleri 2012 ilk çeyrekte senelik yüzde 52 artarak 229 milyon liraya çıktı. Böylece ilk çeyrek mobil inretnet gelirleri geçen senenin aynı döneminde daha büyük olan SMS/MMS gelirlerini geçti. Mobil serviste ve mobil internet gelirlerinde görülen artışla Turkcell’in ses dışı gelirleri yüzde 25 artıp 529 milyon liraya dayandı. Mobil internet kullanıcı sayısı ise senelik yüzde 15 artıp 12,1 milyona erişti. Turkcell son 12 ayda şebekesinde akıllı telefon penetransyonunu da yüzde 82 artırdı. Bu artışla Turckell şebekesindeki akıllı telefon sayısı 4,3 milyona çıktı.

FİBER İNTERNET ABONE SAYISI 307 BİNE ULAŞTI

Turkcell’in iştirakleri de ilk 3 ayda iyi bir mali tablo ortaya koydu. Türkiye’yi saniyede 1.000 MB fiber internet ile tanıştıran Turkcell Superonline ilk çeyrekte gelirlerini senelik yüzde 59 artrarak 145 milyon lira seviyesine getirdi. İştirakin fiber internet abone sayısı da 307 bine ulaştı. 7,1 milyon aktif abonesi olan Turkcell’in Ukrayna operasyonu Life, gelirlerini yüzde 17 artırarak son 4 çeyrektir yüzde 25’in üzerinde AVFÖK marjı elde etti.

Sonuçları değerlendiren Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Bu sene de yatırımlarımıza devam ettik. Altyapımızı yenilimçik ürünlerimiz ve müşterile deneyimi ile birleştirerek ekonomiye ve firmaların bütçelerine katkıda bulunacak. Turkcell SuperBulut’u ve her ekranda bireysel televizyon deneyimi vaat eden Turckell TVPlus’ı müşterilerimize sunduk. Önümüzdeki dönemlerde de Türkiye’ye dünyanın en yeni teknolojilerini getirececeğiz, öncü rolümüzü devam ettireceğiz. Dünyanın itibarlı kurumlarınca sayılı örnekler arasında gösterilen güçlü mobil ve fiber altyapısı inovasyon odağı ve sosyal sormululk projeleri ile Trkiye’nin geleceğine katkı yapacağız.” ifadelerini kullandı.

PCnet Dergisi’nin 2012 sayısında yer verdiği araştırmaya da değinen Süreyya Ciliv, ” Burada 3G şampiyonuyuz. 9 şehirde yapılan araştırmada download süratinde 11,91 ile mobil operatörler arasında birinciyiz. Seneler evvel aptığımız yatırımların meyvesini topluyoruz. Yatırımları devamlı kılmada kararlıyız. 3G için yaptığımız yatırımlarla rakiplerimizle aramızda büyük makas var. Bu anlamda Turkcell takımını yüreklilikleri için, geniş kapsama alanı kurdukları için teşekkür ediyorum.” dedi.

BULGARLAR, VİVACOM’U SATMAKTAN VAZGEÇTİ

Toplantıda gazetecilerin dış yatırımlarına dair sorularını da cevaplayan Ciliv, şunları söyledi:

“Turkcell’in güçlü bir nakiti söz konusu. Finansal olarak güçlü konumda. Bu da Turkcell’e uzun dönemli yatırım yapma fırsatı veriyor. Sizde nakit ortamı güçlü değilse panik ortamı çıkar. Biz o durumda değiliz. Ama nakit kolay elde etmiyoruz, onun için bunları kullanmada dikkatliyiz. Satın almaları değerlendiriyoruz. En son Bulgaristan’da Vivacomu satın almak için teklif sunduk. Teklifimiz en iyi tekliflerden biri olarak değerlendirildi. Tabii Bulgaristan’da satıcıların hiçbir teklifi seçmediği haberi geldi. Bugün gelen resmi yazı ile satıcıların Vivacom’u satmaktan vazgeçtiğini öğrendik. Gelinen aşamada hiçbir teklifi değerlendirmeyecekler.”

 

Turkcell’de Genel Kurul tarihi ile ilgili soruya da Ciliv, “Turkcell Yönetim Kurulu’nda Genel Kurul tarihi henüz belirlenmedi. Burada bunların Sermaye Piyasası Kurulu’nun yatığı açıklamalara paralel yapılması gerektiği ortada.” karşılığını verdi.BUĞRA KARDAN | İSTANBUL – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]