Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türk yumurtasının dünyada rakibi Ukrayna yumurtası

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Ekiz; “Türk yumurtası, kalitesinden dolayı rakip ülkelerin yumurtalarına göre kutu başına 2-3 dolar daha fazlasına müşteri buluyor. Dışarıda Ukrayna ile rekabet etmekte zorlanıyoruz.”

Irak’ın alımları, yumurtanın ihracat rekorunu devam ettirdi. 2011 yılını yüzde 83’lük artışla 285 milyon dolarlık ihracatla tamamlayan Türkiye yumurtacılık sektörü, 2012 yılının ilk çeyreğinde yüzde 65’lik artışla 91 milyon 583 bin dolara ulaştı. Türkiye’den 2012 yılının ilk çeyreğinde en fazla yumurta ihracatı Irak’a oldu. Her 100 yumurtadan 90 tanesi Irak’a gitti. Irak’ı ise Azerbaycan, İsrail ve Suriye izledi. Türk yumurtacılık sektörü, 2012 yılında 17 ülkeye yumurta gönderme başarısı gösterdi. Yumurta ihracatında 2012 yılı sonu hedefi 500 milyon dolar.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, özellikle Irak pazarından gelen yoğun taleplerin, sektörü rahatlattığını kaydetti. Türk su ürünleri ve hayvansal mamullerde su ürünleri ve kanatlı sektörlerinin lokomotif olduğuna işaret eden Kızıltan, “Bu sektörlerimiz, Su Ürünleri Tanıtım Grubu ve Kanatlı Tanıtım Grubu ile iyi bir sinerji yakaladı ve 2011 Mart sonunda 1 milyar dolar barajını, 2012 Mart sonunda ise psikolojik sınır olan 1,5 milyar dolarlık ihracat rakamını aştı. 2023 yılı için belirlediğimiz 3 milyar dolar ihracat rakamına çok daha önce ulaşacağız. Kanatlı Tanıtım Grubu, son iki yıldır hedef pazarlar Rusya, Libya, Ürdün, Lübnan, İran, Irak, Vietman, Almanya ve Suudi Arabistan da katıldığı fuarlarla kanatlı sektörünün ihracatının artışında itici güç oldu.” dedi.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Ekiz ise yumurta sektörü olarak ihracatta beş altı yıllık geçmişe sahip olduklarını belirtti. 2011 yılında yumurta ihracatının yüzde 80’lik arttığını anlatan Ekiz, “Türk yumurtası, kalitesinden dolayı rakip ülkelerin yumurtalarına göre kutu başına 2-3 dolar daha fazlasına müşteri buluyor. Buna rağmen destek problemleri nedeniyle Ukrayna ve Güney Amerika gibi ülkelerle başetmekte zorlanıyoruz, çünkü Ukrayna, Güney Amerika ve Brezilya destek sorununu halletmiş, maliyetlerini düşürüyor ve Ortadoğu pazarına daha ucuza yumurta ihracatı yapabiliyor. Bin yumurtaya 15 dolar destek alınıyor, elimize geçen para 2 dolara kadar düşüyor. Rekabet edebilme gücümüz azalsa da Ortadoğu’ya, yapabileceğimiz kadar ihracat yapmaya devam edeceğiz ancak devlet desteği böyle olursa aynı hızla yumurta ihracatı geri gelecektir.” diye konuştu.

İZMİR | CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]