Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
AnalizHaberler

[FOTO GALERİ] Odesa’da ‘Türkiye-Ukrayna Karadeniz Diyalogu’ konuşuldu

Ukrayna’nın ticaret ve liman şehri Odesa, Karadeniz havzasının iki önemli ülkesi Türkiye ile Ukrayna’nın işbirliğini ele alan bir etkinliğe ev sahibi yaptı.

Diyalog Avrasya Platformu (DAP) ve Odesa Milli Meçnikov Üniversitesi, 13 Nisan Cuma günü ‘Türkiye-Ukrayna Karadeniz Diyalogu’ adı altında bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

Etkinlik çerçevesinde Karadeniz’in iki yanında en uzun kıyılara sahip olmalarının yanında günümüzde oldukça yüksek seviyeli, yoğun bir işbirliği temposu yakalayan Ukrayna ve Türkiye’nin sosyal, ekonomik, eğitim, siyasal alandaki işbirliği süreçleri tartışıldı.

Sorunların dile getirildiği reçetelerin sunulduğu toplantıya Ukraynalı aydınların ve akademisyenlerin yanı sıra onların Türkiye ve Moldova’dan gelen meslektaşları katıldı.

Uluslararası nitelikteki toplantının moderatörlüğünü etkinliğe ev sahipliği yapan Odesa Milli Meçnikov Üniversitesi Rektörü İhor Koval gerçekleştirdi.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Odesa Başkonsolosu Hüseyin Ergani de başından sonuna kadar toplantıyı ilgiyle takip etti.

Başkonsolos özellikle Türkiye’yi ilgilendiren konularda yer yer açıklamalar yaptı. DAP Dönem Başkanı Volodımır Serhiyçuk ise hem DAP kurumunu temsilen hem de bilim adamı kimliğiyle toplantının daha dolgun olmasını sağladı.

Toplantıya Türkiye’den, Gazi Üniversitesinden katılan tanınmış akademisyen ve maliyeci Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu Ukrayna mali tablosunu ve Türkiye’nin deneyimlerini yan yana koyup rakamlarla analiz etti. İki ülkenin bir diğerine nispetle artılarını ve eksilerini vurgulandı.

Moldova Milli Bilimler Akademisini temsilen toplantıya katılan Yuriy Josanu ise NATO ve AB’nin genişlemelerinin Karadeniz havzasındaki etkilerini ele aldı.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Oktay Tanrısever ise yaptığı sunumda Karadeniz kıyılarındaki iki ülkenin işbirliği dinamiklerini dinleyicilerle paylaştı.

Meçnikov Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dekanı Sergei Hlebov, Bölgesel güç merkezlerinin politikasında Karadeniz bölgesi ve Ukrayna’nın imkanlarını Türkiye’nin yeni dış politikasını bağlamında ele aldı.

Ev sahibi üniversitenin Uluslararası Araştırmalar Merkezi Başkanı Vladimir Dubovik, “Türkiye’nin bölgesel rolü: Ukrayna’dan bakış” adlı sunumunda özellikle son zamanlarda bölgesinde hızla meydana gelen değişimler fonunda, iddialı Türk dış politikasının ajandasında hala devreye sokacak argümanın olup olmadığını sordu. Enerji yollarında Ukrayna’nınki ile pek örtüşmeyen Türkiye uygulamalarını tartışmaya açtı.

Diğer bir Türk katılımcı akademisyen Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Mehmet Hacısalihoğlu ise iki ülke eğitim kurumlarında okutulan ders kitaplarında yer alan yine iki ülke hakkındaki bilgilerin gelecek nesillerin yetişmesi esnasında ne kadar önem kazandığını vurguladı. Hacısalihoğlu, ders kitaplarındaki bu bilgilerin yeni kuşakların birbirleri hakkında olumlu ya da olumsuz yargıların oluşmasındaki ehemmiyetine dikkat çekti.
Odesa Milli Meçnikov Üniversitesi Uluslararası Araştırmalar Merkezi Araştırma Görevlisi Marina Vorotnyuk ”Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin şimdiki durumuna ve geleceğe ait tahminlere değindi.

Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesinden katılan öğretim üyesi Doç. Dr. Ömer Dermenci konuşmasında, tarihten beri varlığı ve fonksiyonelliği tartışılan “Vikinglerden İstanbul’a” ticaret yolu rivayetlerini ele aldı. Bu bağlamda “köprü ülkeler” kavramını da eleştirel açıdan ele alan Dermenci, Ukrayna ve Türkiye arasında tarihi bir ticaret yolu olan “Vikinglerden İstanbul’a” konusunun, yani Kuzey-Güney vektörünün efsaneler ve gerçekler arasındaki yerini analiz etti.

Odesa Milli Meçnikov Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yevgeniya Gaber, Türkiye’nin yeni dış politika vizyonunu anlatırken Ukrayna için bu vizyondan bazı dersler çıkarmaya çalıştı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]