Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
EğitimHaberler

Zemheri’den sonra gönle düşen ilk cemre: Türkçe Olimpiyatları

Uzun bir kış dönemi yaşadık. Sadece dışımız değil, içimizde üşüdü.

Cemre havaya, toprağa, suya derken sonra bir de gönlümüze düştü. İçimizi ısıtan, yüzümüze bir nazlı gonca gibi konan tebessüm oldu Türkçe olimpiyatları.

Güzel Ukrayna’nın farklı şehirlerinden 334 gonca, üşüyen gönlümüze baharı, asık suratlarımıza gülücükleri konduruverdi. Dostluk dediler, arkadaşlık dediler, her türlü ayrılığa karşıyız dediler ve tüm bu mesajlarını kimi şarkıyla kimi türküyle, kimi şiirle kimi nesirle gönlümüzün en derin gözümüzün en alıcı noktasına bırakıverdiler.

O goncalardan Katerina Stepançuk, “yarınımız insanın ahlaki ve insani değerlerimizin canlı kalmasında yatar” derken makalesinde bir diğeri Ukrayna’nın yetiştirdiği büyük yazar ve pedagoglardan Suhomlinsky’e atıfta bulunarak “En güzel insan, hayatını başkalarının mutluluğu için adayan insandır” der nesrinde.

Bu gençleri gören herkesin Ukrayna-Türkiye örgülü yarınlara ait güzelliklerden ciddi ümitvar olması kadar tabii bir şey yoktur.

2007 yılında 4 kurum 21 öğrenciyle başlayan bu “sevgi dili” şöleni, gönülden gönüle ulaşarak 30 kurum 334 öğrenciye ulaştı. Gerçi bu sahnenin sadece ön tarafında gözüken kısımdır. Ukrayna’da Türkçe kelimelerin bulunduğu ilk destan olan “Prens İgor Destanı”ndan bugüne kültürel ve dostluk ilişkileri her geçen gün büyüyen bir ivmeyle bugünlere ulaşmıştır. Halen modern Ukraynaca’da yaklaşık 4000 Türkçe asıllı kelimenin bulunması da bunun küçük bir göstergesidir.

Olimpiyatların başladığı günden bu yana en büyük destekçisi olan Ukrayna Eğitim Bilim, Gençlik ve Spor bakanlığı tüm idarecilerine ve hassaten Boris Jibrovsky’nin, Kiev il eğitim müdürlüğü idarecileri ve özellikle Vera Gorunova’nın, ev sahibi iki üniversiteden biri olan Taras Şevçenko üniversitesinden rektör Leonid Hubersky ve Türkoloji başkanı Vlademir Pidvoyniy’nin, Boris Grinçenko üniversitesi rektörü Viktor Ognevyuk ve dil fakültesi dekanı Elena Bonderevo’nun ve son olarak da Meridyen okulu gönüllü idareci ve öğretmenlerinin hatırını saymadan geçmemek gerekir.

Çünkü bu güzel tablonun oluşmasında hepsinin ayrı ayrı destekleri var.

Tabiki Ukrayna’da böyle muhteşem bir tablonun oluşmasında çocuklarını Lugansk’tan, Herson’dan, Harkiv’dan, Donetsk’ten,Odesa’dan,Dinipropetrovsk’tan ve Kiev’den bu olimpiyatlara gönderen anneler,babalar,okul müdürleri ve öğretmenleri ve çalışmanın eksiksiz ortaya çıkması için her türlü maddi manevi desteğini esirgemeyen işadamları ve olimpiyat gönüllüleri var.

Bugünkü ortaya çıkan bu güzel dostluk gökdeleninin temelini onlar oluşturuyor. Onlar için en büyük keyf, bu güzel manzarayı doyasıya izlemek. Onlara en güzel teşekkür, bu olimpiyat goncalarının onlara şiir diye, şarkı diye, nesir diye demet demet sundukları çiçekler olsa gerek.

Soğuk ve uzun bir kış geçirdik. Şimdi ısınma vakti, şimdi gülme vakti.

Şimdi Türkçe olimpiyatları Ukrayna vakti…

Aleksandr Abdullahov – www.ukraynahaber.com.ua

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]