Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO] Ukrayna Türkçe Olimpiyatları’nda özel ödüller sahibini buldu

Ukrayna’da yaklaşık 2 bin 500 öğrencinin yarıştığı Türkçe Olimpiyatları’nda Ukrayna-Türkiye ilişkilerinde katkıda bulunan olan ve Türkçe eğitimine destek veren kişilere verilen özel ödüllerin kimlere verileceği belli oldu.

19 kategoride 32 kurumdan 334 öğrencinin ter dökeceği 10. Ukrayna Türkçe Olimpiyatlarında geleneksel olarak verilen özel ödüller sahibini buldu. Bilindiği üzere 2009 yılından bu yana farklı dallarda Ukrayna-Türkiye ilişkilerinde ciddi katkıları olmuş özel insanlara verilen Diyalog, Dostluk ve Vefa ödüllerine bu yıl 6 isim layık görüldü.

Özel bir itinayla seçilen bu yılın özel ödül sahipleri, yaptıkları çalışmalar ve ödülü aldıkları alanlar şöyle:

OLİMPİYAT DOSTLUK ÖDÜLLERİ
2009 yılından itibaren verilen bu ödül, Türk kültürünün ve dilinin tanıtılması yolunda gayretleri bulunan Ukrayna’nın sanat, bilim ve entelektüel alandaki temsilcilerine Uluslararası Türkçe Olimpiyatları sırasında takdim edilir. Ödülün veriliş amacı Türk dilini ve kültürünü destekleyen şahıs ve kurumlara bir teşekkür ve teşviktir.

Petro Halçanskiy, “Güney Ukrayna Medya Holding” idare meclisi başkanı, “Ukrayna Argümentı i Faktı” gazetesi güney bölgeleri baş editörü, “Halkın seçimi” projesi organizasyon heyeti başkanı, “Demokrasi Taraftarı Gazeteciler” Vakfı mütevelli heyeti başkanı, Milli Kostyantin Uşinskiy Pedagoji Üniversitesi mütevelli heyeti başkanıdır. Psikoloji doktorudur. Gayretleri ile Ukrayna medya ortamında Türkiye konulu yazıların yer almasını sağlamıştır.

Andriy Kurkov
Yazar, polisiye türünün ustası, senarist. İngiliz Pen-Club, Ukrayna Sinemacılar Birliği, Ukrayna Yazarlar Birliği, Avrupa sinema Akademisi gibi pek çok sivil toplum örgütü üyesi. Avrupa Sinema Akademisi “Felix” daimi üyesi. 13 romanı ve çocuklar için yazdığı 5 kitabı vardır. Bugüne kadar yazdığı senaryoların 20’si film ya da belgesel olarak çekilmiştir.

Ukraynalı ve Türk yazarları, gazetecileri arasında verimli bir işbirliğinin oluşması için gayret sarf etmiştir.

OLİMPİYAT TÜRKÇE DİYALOG ÖDÜLLERİ
2010 yılından itibaren dağıtılan bu ödül, çalışmalarında iki ülke arasında diyalog konusunu gündeme getirenlere verilir.

Serhiy Korsunkiy Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi. Diplomatik kariyerine, Ukrayna’nın İsrail, ABD diplomatik misyonlarında çalışırken başlamıştır. Ukrayna Dışişlerinin ekonomik işbirliği dairesi müdürlüğünde bulunmuştur. Fiziko-Metematik doktoru olan Korsunskiy’in aralarında 2008 yılında çıkmış “Enerji Diplomasisi” kitabı da dahil altı kitabı ve 120 bilimsel makalesi, yazısı vardır. Medya’ya yaptığı aktif bilgilendirme ile Ukrayna ve Türk dostluğunu yalnız diplomatik alanda değil, ekonomik ve beşeri alanda da sağlamlaştırmaktadır.

Vasil Kremen: Sosyo-humeniter bilim adamı, devlet adamı. Ukrayna Eğitim Bilimleri Akademisi Başkanı. Ukrayna Milli Bilimler Akademisi, Ukrayna Eğitim Bilimleri Akademisi daimi üyesi. Ukrayna’nın Devlet Bilim ve Teknik Adamı, bilim ve teknoloji alanlarında pek çok ödülün sahibidir.
Felsefe bilimleri doktoru olan Kremen, felsefe problemleri, toplum ve eğitime ait sosyal-politik gelişim konularında 370’ten fazla bilimsel çalışmanın sahibidir. Ukrayna ve Türk aydınları, felsefecileri ve kültür adamları arasındaki işbirliğine önemli katkılarından, uluslararası bilimsel-uygulamalı organizasyonlara verdiği destekten dolayı bu ödüle layık görülmüştür.

OLİMPİYAT VEFA ÖDÜLLERİ
Bu ödül, Ukrayna Türkçe Olimpiyatlarının final kısmında, Türk Dili ve kültürüne katkıda bulunmuş kişilere ve onların ailelerinden temsilcilere, vefa ve saygı ifadesi olarak verilmektedir.

Pavlo Zahrebelniy (1924-2009). Ukraynalı yazar, Milli Kahraman, sayısız ödül sahibi. Büyük hacimli yirmiye yakın eserin müellifi. Sovyet okuyucusuna Osmanlı Devletini tasavvur etme imkânı veren “Roksolana – Hürrem Sultan” romanı eserlerinin en ünlülerindendir. Bu eser 2006 yılında Türkçeye çevrilmiş ve bu yolla Ukrayna edebiyatı Türk okuyucusuna kapılarını açmıştır.
Zahrebelniy’in ödülünü saygıdeğer eşleri Ella Şçerban alacaklardır. Merhum yazar Sayın Ella Şçerban’ı kendi ilham perisi, tashihçisi, aile ocağının muhafızı ve romanlarındaki neredeyse bütün kadın tiplerinin örneği olarak anmıştır.

Omelyan Pritsak (1919-2006). Ukraynalı ve Amerikalı tarihçi, dilci, şarkiyatçı, Ukrayne biliminin dünyadaki teşkilatçısı ve Harvard (ABD) Üniversitesi bünyesindeki Ukrayna Bilimler Enstitüsü uzun yıllar direktörü. Uluslararası Ukrayna Araştırmacıları Birliğinin kurucularından. Ukrayna tarihi ile ilgili 1000’den fazla makalenin sahibi. Pritsak’ın yazdığı, Ukrayna’nın eski Türk dünyası ile ilişkilerini bir konsept olarak verdiği “Pohodjennya Rusi – Eski Rus’un Kaynağı” adlı eseri yeni bir çığır açmıştır. Onun çalışmalarıyla Ukrayna-Türkiye ilişkilerinin, ekonomik, siyasi, askeri işbirliği gibi farklı boyutları bugünkü araştırmacıların dikkatini çekmiştir.

Omelyan Pritsak’a layık görülen bu ödül, tarih doktoru ve Hatman Bohdan Hmelnitskiy dönemi araştırmacısı ve merhum Pritsak’ın eşleri Larisa Gvosdik-Pritsak’a takdim edilecektir.

www.UkraynaHaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]