Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
İş Dünyası

[VİDEO VE FOTO GALERİ] Kiev’de TUSİB’in kuruluş süreci başladı

Ukrayna’da ilk olarak 2004 yılının Eylül ayında TUİD kurulmuştu. Daha sonra ticaret ve liman şehri Odesa merkezli iki dernek; Uluslararası Ukrayna Türk İşadamları Derneği (UTİAD) ve Odesa Türk İşadamları Derneği (OTİAD) çalışma hayatına başlamıştı. Ukrayna’da en son Kırım merkezli Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Birliği (TUİB) kurulmuştu.

Ukrayna genelindeki işadamları derneklerini bir çatı altına toplamayı hedefleyen, Türkiye Ukrayna Sanayiciler ve İşadamları Birliği (TUSİB)’nin kuruluş süreci başladı.

Başkent Kiev merkezli TUSİB’in kuruluşunda inisiyatif alan şirketlerin temsilcileri yine birliğin kurucu üyelerinden BC Business Concept (BC) şirketinde basın toplantısı yaptı. Ukrayna’daki Türk basını ve birliğin kurucularının katıldığı toplantıda TUSİB’in kısa, orta ve uzun vadeli faaliyetleri hakkında bilgi verildi.

İşadamı Rasim Bekmezci TUSİB’in amaçlarına ilişkin yaptığı konuşmada; “Gerçekten ciddi, temsil gücü yüksek, biraz da toparlayıcı bir kuruluş oluşturmak istiyoruz. İçinde başkanlık çekişmesi olan bir kurum toparlayıcı olamaz. İçimizdeki herkes başkan olacak kalitede, herkes başkan olabilir” dedi.

BC’deki basın toplantısında Sezai Parlak ise; “Hırsımızı aklımızın önüne geçirmeyeceğiz. Bu oluşumun mayası samimiyet. Kişisel çıkarlara ve hırsa yer yok” diye konuştu.

Muhabirlerin birliğin başkanının kim olacağı ve idari yapısına yönelik sorularını ise TUSİB kurucuları cevapsız bıraktı.

‘EN MÜHİMİ TÜRKİYE’NİN ÇIKARLARI’

Daha sonra işadamları ve basın mensupları Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar’ı ziyaret edip TUSİB’in kuruluş protokolünü ve birliğin amaçları hakkında bilgi verdi.

Kiev Büyükelçisi Samsar’ın makamında birlik adına söz alan işadamı Sezai Parlak; “12 kuruculu Ukrayna’da yerleşik iş yapan işadamı arkadaşlarımızla birlikte bir birlik oluşturmaya karar verdik. Amacımız biraz dağınık görüntü veren iş dünyasına biraz çeki düzen verecek bu konuda deneyimli dernek tecrübesi yüksek arkadaşlar işadamları birliği kurmak. Tüzük hazırlığı bitti resmi başvurular yapıldı. Biz de bu nedenle artık bunu beyan etmenin zamanı geldiğini düşündük” dedi.

Dernek veya birlik sayısının fazla ve farklı görüşlerde olmasının önemli olmadığını ifade eden Büyükelçi Samsar ise mühim olan hususun Türkiye’yi ve çıkarlarını ilgilendiren konularda birlik beraberlik içerisinde olmak gerektiğini söyledi.

Yavaş yavaş dernek sayısının artmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Samsar, Büyükelçiliğin kapısının herkese açık olduğunu, sevinçte ve sıkıntıda beklediklerini kaydetti.

Büyükelçi Samsar toplantıda hazır bulunan ve her zaman işadamları ile iç içe bulunan Kiev Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Mehmet Ali Erkan’ı her zaman arayabileceklerini bildirdi.

Mehmet Ali Erkan ise işadamlarının bu şekilde örgütlenmesinin memnuniyet verici olduğunu bu sayede muhataplarının sayısının da her geçen gün arttığını ifade etti. Erkan, bu oluşumun birbirlerini hedef almaktan ziyade ortak sinerji oluşturma niyetiyle yola çıkmasının sevindirici olduğunu kaydetti. Bazı işadamlarının Erkan’a Ukrayna gümrüklerinde sıkıntı yaşadıklarını söylemesi üzerine Erkan konunun çözümü için ilgili makamlarla hafta içerisinde görüşeceğini bildirdi.

‘12 İMZALI PROTOKOL VERİLDİ’

Büyükelçi Samsar’a TUSİB’in mimarları; Haldun Demirok (Kabba Demirok Ltd.), Selami Güner (Günsel Ltd.), Emre Sucu (Doğuş İnşaat), Ercan Bekar (Erbek İnşaat), Adnan Anaçalı (Credit West Bank), Sezai Parlak (Sep Ltd.), Gökhan Yahşi (TİS Travel), Özkan Yılmaz (Borsan Ukrayna), Binali Şahin (Metal Yapı), İbraih Demir (Ayvaz),Tandoğan Kargın (Milano Ltd.) ve Rasim Bekmezci’nin (Rasbek Group) imzaladıkları protokolü verdi.

Bir süre basına kapalı devam eden görüşme akabinde Büyükelçi Samsar ve TUSİB’in kurucuları birlikte fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.

UKRAYNA’DA DERNEK VE BİRLİK SAYISI BEŞE ULAŞTI

Ukrayna’da önde gelen Türk sivil toplum kuruluşlarından, Uluslararası Türk-Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD)’nin geçtiğimiz yıl Mart ayında sandık başına gitmiş başkan 1 oy farkla galip gelmişti. Seçim akabinde yaşanan gelişmeler nedeniyle bir gurup işadamı ve kurumsal üyeler TUİD’den istifa etmişti.

TUİD’den ayrılan işadamları daha kapsayıcı bir işadamları birliği kurulması yönünde ilk adımı tam bir yıl aradan sonra 2012 Mart ayında attı. Kuruluş süreci bugünlerde başlayan, TUSİB resmi faaliyetlerine başlamasıyla birlikte Ukrayna’daki Türk işadamları dernek ve birliğinin sayısı beşe çıkacak.

Ukrayna’da ilk olarak 2004 yılının Eylül ayında TUİD kurulmuştu. Daha sonra ticaret ve liman şehri Odesa merkezli iki dernek; Uluslararası Ukrayna Türk İşadamları Derneği (UTİAD) ve Odesa Türk İşadamları Derneği (OTİAD) çalışma hayatına başlamıştı. Ukrayna’da en son Kırım merkezli Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Birliği (TUİB) kurulmuştu.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]