Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Tohum sanayicilerinden cari açığa karşı atak

İLYAS GÜNEY | ANKARA

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB), sektörlerindeki cari açığın kapatılması için çalıştıklarını belirterek, “Geldiğimiz noktada ihracatımızın ithalatı karşılama oranları yüzde 65 gibi bir rakama ulaşmış. Makas gittikçe kapanıyor. 5 yıl önce yüzde 30’larda olan makas şuan 65’e kadar gelmiş.” dedi.

TSÜAB Başkanı İlhami Özcan Aygun, tohumculuk sektörüyle ilgili olarak UkraynaHaber.com’a değerlendirmelerde bulundu. Aygun, sektörün ihracatını artırmak için çalışmaları sürdürdüklerini, bu bağlamda Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Bosna Hersek ve Kırgızistan’da ihracat çalışması yaptıklarını ifade etti. Tohumculuk sektöründe cari açığın kapatılması için çalıştıklarını anlatan Aygun, şunları söyledi:

“Bunun içinde bir dizi faaliyet ve çalışmalarımız var. Geldiğimiz noktada ithalatımızın ihracatı karşılama oranları yüzde 67 gibi bir rakama ulaşmış. Makas gittikçe kapanıyor. 5 yıl önce yüzde 30’larda olana makas şuan 65’e kadar gelmiş. İkinci aşamada Türkiye büyük bir yaş sebze ve meyve ihracatçısı konumunda. Yaş sebzenin hammadesi ne? Asıl sorun burada başlıyor ve Türk tohumcuları ortaya çıkıyor. Sebze İhracatçıları Birliği kendilerine 2023 hedefi belirlemiş. Bizimde onlar gibi 2023 hedefimiz var. 500 milyon dolarlık tohum ihracatı 1 milyon tonu aşan sertifikalı tohum ve 5 milyar dolarlık işlem hacmi. Şuan işlem hacmimiz 1,2 milyar dolar civarında. İhracatımız 2011’de 109 milyon dolara gelmiş. İthalata bakıldığında ise 178 milyon dolar olduğunu görüyoruz. Biz aradaki cari açığı kapatıyoruz.”

HİBRİT TOHUMLA GDO KARIŞTIRILIYOR

Birlik, hibrit tohum ile GDO’nun birbirine karıştırılmaması ve bu konudaki yanlış algının değiştirilmesi için de çalışmalar yürütüyor. Türkiye’de üretilen domateslerin GDO’lu olmadığını belirten Aygun,     “GDO şuan Türkiye’de yok. Zaten GDO’ya konu olan dört ürün var, bunlar mısır, soya, pamuk ve kanola. Ne kadar güzel ki; ürünlerin üzerine ‘GDO yoktur. ‘Türkiye’de üretilen pamuk kullanılmıştır’ ibaresini koyması Türkiye’ye ve bizlere verilen özgüveni ortaya çıkarıyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye GDO’lu tohum girişinin yasak olduğunu, bu yüzden ülke içinde üretilen her ürünün çok rahat bir şekilde tüketilebileceğini dile getiren Birlik Başkanı Aygun, şöyle devam etti:

“Ürün bizi ilgilendirmiyor biz tohum olarak konuşuyoruz. Türkiye’de üretilen tohumluklardan üretilen ürünlerin soya,mısır, pamuk ve kanolayı rahatlıkla tüketebilirler. Domateste, salatalıkta, biberde, portakalda, elmada kesinlik GDO teknolojisi yoktur ve kullanılmamaktadır. Bu ıslahatçıların bio teknolojili ve seralarda yapmış olduğu çalışmalar çerçevesinde klasik yöntemlerle elde edilen ürünlerdir. Dünyada ilk çekirdeksiz patlıcanı üreten bizim firmamız. Dışı kırçıllı tabir ettiğimiz kavuna sahip olan bizim firmamız.”

ÖĞRENCİLERE TÜRK TOHUMU ANLATILIYOR

TSÜAB, Türkiye’de üretilen sebze ve meyve tohumlarını okullarda öğrencilere de tanıtıyor. Birlik, kalem şeklinde hazırladığı tohum paketlerini öğrencilere dağıtıyor. Türk tohumunu tanıtmak için okullarda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Aygun, “Öncelikle Türkiye’de üretilen domates, biber ve salatalıktan oluşan küçük örnekleri bir kalem içerisinde öğrencilerimize dağıttık. Ne kadar güzel iş yaptığımızı bunun meyvelerini aldıktan sonra gördük. Öğrencilerimizin ektikleri tohumlardan elde ettikleri ürünleri yerken yaşadıkları mutluluğu bizimle paylaşmaları bizi mutlu etti. Faaliyetlerimizi Sudan, Fas, Kazakistan gibi ülkelerde devam ettireceğiz.” diye konuştu.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]