Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Yurtdışındaki Ukraynalı kadınlar savaştan sonra geri dönecek mi?

Ukrayna'da parası lüksü olanlar dönecek... Ukrayna'da yolsuzluktan şikayet edenler dönemeyecek.

Rusya’nın başlattığı savaş nedeniyle çok sayıda çocuklu Ukraynalı kadın yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. Araştırma sonuçlarına göre, Avrupa’daki Ukraynalı kadınlar büyük bir kısmı savaştan sonra yurtdışında kalıp kocalarını da yanlarına almayı hayal ediyor. Ukraynalı kadınlar, adam kayırmacılık, yolsuzluk ve rüşvet nedeniyle ülkelerine geri dönmek istemiyor.

Öte yandan Ukrayna’da kurulu düzeni, villası, arsası, otomobilleri olan ve mevcut sistem içindeki lüksünü, Almanya, Fransa, İngiltere ve İsviçre gibi ülkelerde dahi bulamayanlar ise geri dönmek istiyor.

Medyada çıkan haberlerden anlaşıldığına göre, milyonlarca aile şöyle düşünüyor: “Savaştan sonra nereye gideceğiz? Şimdi Ukrayna dışında çok sayıda çocuklu kadın var. Ukraynalı bir kadınlar iş buluyor, dil öğreniyor, bulunduğu ülkeye uyum sağlıyor. Bir yıl çoktan geçti. Ukrayna’ya yalanlar, yolsuzluk ve sosyal adaletsizlik var.”

Almanya’da yaşayan bir kadın:

Hamburg’da yaşıyorum, bir salonda kuaför olarak iş buldum, kendi müşterilerim var. Yanımda 15 yaşında bir oğlum var, okula gidiyor. Bir oda kiralıyoruz, burayı seviyorum ve açıkçası burada kalırdım. Ama kocamı çok özlüyorum, bazen ona ihanet etmiş gibi hissediyorum. Okul tatilleri için Ukrayna’ya gidiyoruz ama temelli dönmeye hazır değilim. Kocamın Ukrayna’da kendi küçük inşaat işi var ama yurtdışında nasıl iş yapacağını bilmiyor ve ayrılmak istemiyor. Onu ikna etmeye ve savaştan sonra Ukrayna’dan taşınmaya ikna etmeye çalışıyorum, çünkü ülkenin yeniden inşa edilmesi gerekecek ve ne tür bir yolsuzluğumuz olduğunu da biliyoruz, yolsuzluğun bitmesi pek olası değil, büyük olasılıkla rüşvet devam edecek. Ayrıca oğlum için de korkuyorum. Aniden savaş uzar, askere alınır. Ve bunu istemiyorum. Umalım da babamız fikrini değiştirsin ve Almanya’ya gelsin.

Fransa’da yaşayan bir kadın:

Fransa’da yaşadığım bir yıl boyunca fikrim birkaç kez değişti. Bir kızım var, 10 yaşında, burada okuyor ve burayı çok seviyor. Avrupa’da yüksek öğrenim görmesini istiyorum, o zaman iyi bir iş bulma şansı olacak. Ukrayna’da büyük bir şirkette insan kaynakları departmanında çalıştım ve burada dil bilmediğim için mutfakta bir kafede iş buldum. Bu nedenle savaştan sonra Ukrayna’ya döneceğimize inanma eğilimindeyim.

Polonya’da yaşayan bir kadın:

Polonya’da kalifiye işçilere büyük talep var ve kocam her işte ustayız. Savaştan önce bile yurtdışına çalışmaya gitmeyi istiyorduk. Bu nedenle, seferberlik iter bitmez erkekler yurtdışına seyahat etme fırsatı bulur bulmaz, kocamı buraya yanıma alacağım. Dilimiz benzer, iş var, ev kiralamak sorun değil. Ben kendim burada ve süpermarketteki kasada ve temizlikte çalıştım, şimdi yaşlı bir kadına bakıyorum. Kocamın daha fazla iş fırsatı olacak, erkeklerin gerekli olduğu birçok yer var. 8 yaşında bir oğlumuz var, onun için yurtdışında bir gelecek kurmaya karar verdik.

İsviçre’de yaşayan bir kadın:

Savaş biter bitmez kocam yanımıza taşınacak. Ukrayna’yı restore etmenin kaç yıl alacağı belli değil. Ve 90’lı yıllardan bıktık, çocuklarımız zor zamanlar geçirsin istemiyorum. Ukraynalılar gibi çalışkan insanların iş bulması sorun değil. Belki de Avrupa’da başka bir ülkeye taşınacağız. Buradaki asıl şey istikrar, yasalar çalışıyor, insanlar sosyal olarak korunuyor. Korkarım ki savaştan sonra Ukrayna’da sistem açısından çok az şey değişecek ve kayırmacılık ve yolsuzluk devam ederse geri dönmenin bir anlamı yok.

İngiltere’de yaşayan bir kadın:

Kesinlikle eşim neredeyse biz oradayız. Yurtdışında bambaşka bir zihniyet var, her şey farklı işliyor. Ve birçok yönden geride bile kalıyorlar (bankacılık). Ancak şimdi gerçek Avrupa’nın savaştan önce Ukrayna’da olduğunu anladım. Burada yüksek maaşlı harika bir iş olsa bile (ve bir okulda Ukraynalı çocukların adaptasyonu için asistan olarak yarı zamanlı bir iş buldum), Ukrayna’ya dönerdim. Orada özel bir okulda öğretmendim, çok arkadaşım var. Kocamın kendi başarılı işi var, Kıyiv yakınlarında savaştan hemen önce satın aldığımız ve tamiratını bitirdiğimiz kendi evimiz var. Yurtdışında, her şeye sıfırdan başlamanız gerekir. Bu nedenle, Ukrayna’ya dönüşten başka seçenek yok.

Almanya’da yaşayan kadın:

Hâlâ şüpheliyim ama büyük olasılıkla burada kalıp eşimi yanımıza alacağız. İşverenim de bunu ayarlayacağına söz verdi (bir otelde yönetici olarak işe girdim, iyi Almancam var). Oğlum 11 yaşında, yerel bir okulda bir yılda dilini gerçekten geliştirdi, yeni arkadaşlar edindi. Kocam henüz bir şeye karar vermedi ama sanırım taşınmayı kabul edecek. Ukrayna’da uzun süre kolay olmayacak ve benim ikinci bir hayatım yok.

Polonya’da yaşayan bir kadın:

Kızım ve ben Ukrayna’ya döneceğiz, bu aile içinde tartışılmıyor bile. Tehlikeli olsa da, savaş bittiğinde başka soru kalmayacak. Kocam bizi bekliyor, kendi dairemiz, arabamız var. Bütün bunları burada kazanmak yıllar alıyor. Ve en önemlisi, Ukrayna’da her şey yerli ve milli bize yardımcı oluyor.

İngiltere’de yaşayan kadın:

Hâlâ düşünüyoruz. Hem lehinde hem de aleyhinde argümanlar var. Bir yandan Avrupa burada iyi besleniyoruz, gelişme için birçok fırsat var ve en önemlisi çocuklar için gelecek. Öte yandan yaşlı ebeveynlerimiz, arsamız kendi evlerimiz ve arkadaşlarımız Ukrayna’da kaldı. Kocam tereddüt ediyor. Burada park cezası tahsildarı olarak iş buldum, beni ortalama bir İngilizce ile aldılar. Maaş, Ukrayna’dakinden üç kat daha yüksek (satış müdürüydüm). Kocam da burada iş bulabilir (o bir şoför). Belki buraya taşınacak ama henüz kesin bir karar vermiş değiliz.

Fransa’da yaşayan kadın:

Ben bir vatanseverim, ülkemi çok seviyorum. Eminim ki savaştan sonra her şeyi hızla yeniden inşa edeceğiz, her şeye sıfırdan başlama şansı olacak, yeni neslin genç politikacıları gelecek ve öyle yaşayacağız ki Avrupalılar bile bize taşınmayı hayal edecek. Bunun bir ütopya olduğunu düşünmüyorum. Şimdi bile, savaş sırasında, birçok yönden baş başayız. İşte internet bankacılığını ele alalım. Ve eğer herkes ayrılırsa, Ukrayna’yı kim yükseltecek? Kulağa ne kadar acıklı gelse de orası bizim toprağımız. Bu nedenle, elbette, ben eşimin yanına döneceğim.

Almanya’da yaşayan kadın:

Çocuğumuzun iyiliği için Almanya’ya yerleşeceğiz. Kocam taşınmaya hazır, şehir idaresinde memur. Burada temizlikçiler Ukrayna’da öğretmenlik yapanlardan birkaç kat fazla maaş alıyor yaklaşık 2 bin avro. Yaşam standardı, Ukrayna’dakinden (savaştan önce bile) daha yüksektir. Ama hiçbir yer mükemmel değil. Eşim gelince taşımacılık alanında kendi işimizi açmak istiyoruz.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]