Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayinska Pravda: “Türk çocukları sigaradan korunuyor ya bizim çocuklarımız?”

Türkiye’de “dumansız hava sahası” sloganıyla başlayan sigarayla mücadele, Ukrayna’ya örnek oldu.

Ukrayna’da yayınlana günlük gazetelerden Ukrayinska Pravda gazetesinde Andriy Skipalskiy imzasıyla çıkan haberde, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in masasında onay bekleyen “5164 sayılı” tütün mamullerinin reklamını, sponsorluğunu ve satışını tamamen yasaklayan kanun ele alındı.

Haberde, bu konuda Türkiye’nin model olarak alınması gerektiği vurgulandı.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında 450 sandalyeli Ukrayna Parlamentosu’ndan 332 milletvekilin desteğiyle geçen yasa tasarısı, aylar sonra Parlamento Başkanı Vladimir Litvin tarafından onay için Cumhurbaşkanlığına gönderilmişti.

Muhabire göre, yasanın bekletilmesin arka planında yaklaşan seçimler var. Seçimlere kadar “tütün” yasası cumhurbaşkanlığı makamınca onaylanmazsa, yasayı hazırlayan meclis değişeceği için yasa da otomatik olarak düşecek. Böylece ülke tarihindeki ilk kez bir yasa “kadük” duruma düşmüş olacak.

Öte yandan, devlet radyo televizyon kurumu, gazetecilere gönderdikleri mektuplarla, hep bir ağızdan kanunu onaylamaması için Yanukoviç’ten talepte bulunmasına dikkat çekildi.

Reklamcılar, televizyoncular ve gazeteciler yeni kanunun onaylanması halinde, reklam gelirlerinin düşeceğini iddia ediyor.

Haberinde “bu kanun çıksa bile uygulanmaz” diyenlerin tezlerine de yer veren Skipalskiy, Türkiye’de de bir kesimin aynı görüşte olmasına rağmen Türkiye’nin; sağlık, sigara reklamları ve fiyatları, sponsorluk, içme yerleri gibi hususlarda köklü reformlar yapmayı başardığını yazdı.

Skipalskiy gazetesinde; “Artık İstanbul’da ve diğer şehirlerde ya ‘dayatmacı’ veya ‘üst üstüne yapıştırılmış’ sigara reklamları göze batmıyor. Satışlar umuma açık vitrinlerde yapılmıyor. Demek ki artık Türk çocukları yeni bir ortamda, sigaranın saldırılarından uzak bir ortamda büyüyorlar; ya bizim çocuklarımız ne olacak?” şeklinde yazdı.

Eylül ayında meclisten geçen yasanın bugünlerde Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç tarafından onaylanarak yürürlülüğe girmesi bekleniyor.

Yasa ile birlikte Ukrayna’daki görsel ve yazılı basın başta olmak üzere, sigara reklamı tarihe karışacak. Bu çerçevede kitaplarda, ulaşım araçlarında, dış reklam yerlerin, kamuya açık mekanlarda ve internet sitelerinde sigara reklamı yapılamayacak.

Öte yandan sigara ve tütün şirketleri, televizyon ve radyo programlarına, sağlık, spor, eğlence ve kültür etkinliklerine de reklam içerecek şekilde sponsor da olamayacak.

KİEV | CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]