Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[GENİŞLETİLMİŞ] Odesa’da Dil ve Kültür Festivali

Ukrayna’nın liman ve ticaret şehri Odesa’da “Dil ve Kültür Festivali”, şöleni düzenlendi. Ukrayna ve Türk kültürünün bir sahnede buluştuğu festivalde , 9’uncu Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın Odesa’da çekilen Türkçe konuşan balıkçı çocuk reklamının gösterimi ile başladı.

Çernomorsky Lisesi (Karadeniz Lisesi) halk oyunları ekibinin muhteşem horon performansı ile devam eden etkinliğin açılış konuşmasını festivale ev sahipliği yapan Odesa Milli Meçnikov Üniversitesi Rektörü İgor Koval yaptı. Rektörü İgor Koval burada yaptığı konuşmada; “Bütün Ukrayna’da olduğu gibi biz de üniversitemiz çevresinde Ukrayna ile Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine önem veriyoruz. Şunu belirtmek istiyorum ki son yıllarda bizim dostluğumuz ve arkadaşlık ilişkilerimiz sadece beyan ettiğimiz sloganlarla değil, somut işlerle de ispatlıyoruz. Üniversitemizin Türkçe konuşan mezunları Türkiye’de diplomatik misyonlarda görev alıyor” dedi.

Festivalde, bu seneki Türkçe olimpiyatlarına “Gönül” şarkısı ile hazırlanan Yelizeteva Kreçetova dinleyenlerin gönlünü fethetti.

“ODESA BU YIL TÜRKİYE’DEN MADALYA İLE DÖNECEK”
Festivalde salonun dolu olması ve yüksek katılımdan etkilendiğini ifade eden, Türkiye’nin Odesa Başkonsolosu Hüseyin Ergani ise şunları söyledi: “Bu sıcak ve güzel coşkuyu Odesa’da bizlere yaşattığı için İdeal İnternational şirketi yönetimine ve Meçnikov Üniversitesi’ne samimi teşekkürlerimi sunuyorum. Hakikaten hem Türkçe hem Ukraynaca çok özel; şarkılar, şiirler dinledik folklor gösterileri izledik. Bu dil festivalinin güzelliği olsa gerek. Odesa bölgesi geçtiğimiz yıl Türkçe olimpiyatlarında Ukrayna’yı temsil etti. İnanıyorum ki bu yıl Ukrayna’yı temsil etmekle kalmayacak ,Türkiye’den bir dereceyle dönecek.” dedi.

Ukrayna genelinde Odesa özelinde Türkiye’ye karşı ilgi alakanın giderek arttığını memnuniyetle izlediğini belirten Hüseyin Ergani, ülkeler arasındaki ilişkilerin eskiden olduğu gibi sadece resmi kanallardan yürütülmediğini insanlar, eğitim kurumları ve kültürel ilişkilerin son derece önemli olduğunu söyledi.

Bu tür faaliyetleri önemsediklerini ve Türkiye-Ukrayna ilişkilerine çok katkısı olduğuna dikkat çeken Ergani, üst düzey ziyaretlerin yoğun olmasının iyi ilişkilerin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Türkiye ve Ukraynalı gençlerin yetenekleriyle süslediği etkinlikte Melek Karaman adlı öğrenci ise “Baharı görmemiş çocuklar” şiiriyle davetlilere duygulu anlar yaşattı. Ukraynalı Anastasiya Doroşenko ise Türk Sanat Müziği’den “Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar” adlı şarkıyı icra etti.

Ukraynalı kızların Türkçe şarkıları en güzel şekilde söylediği gecede geleneksel Ukrayna kıyafetleriyle sahne alan Türkiye vatandaşı ı Zeynep Tekten de Ukraynaca bir halk şarkısıyla Ukraynalıların gönlünde taht kurdu. Tekten’in “Yak u Nas na Ukraini” adlı hareketli şarkısına salondaki Ukraynalılar da eşlik etti.

TOLERANS, DİYALOG VE HOŞGÖRÜNÜN ŞEHRİ: ODESA
Şarkı ve gösterilerle bezenen programda Anna İvanova’nın okuduğu “Her şey sende gizli” şiiri akabinde Odesa’daki Türk okullarının kurucu firması, İdeal İnternational Eğitim Öğretim Şirketi Genel Müdürü Lokman Karasu söz aldı.

Sözlerine bütün katılımcılara teşekkür ederek başlayan Lokman Karasu; “Milletlerin gelişip inkişaf etmesinde dilin ehemmiyeti bilim kadar mühimdir. Dünyanın küçülüp büyük bir köy halini aldığı günümüzde, dünyanın globalleştiği sınırların kalktığı bu dönemde insanların iletişimi dil ile beyan ile yapılmakta. Biz Türkler olarak Odesa’da çok halkların yaşadığı bir şehirde; toleransın, diyalogun hoşgörünün iyi hissedildiği bir ortamda yaşıyoruz. Bundan dolayı buraya Türkiye’den okumaya gelen öğrenciler öğretmen arkadaşlarımız, Rusça ve Ukraynacayı çok iyi öğreniyor biz de öğrencilerimize diyoruz ki siz de Türkçeyi çok iyi öğrenin çünkü, sınır ülkesiyiz. Aramızda sadece bir saatlik mesafe var diyoruz.” şeklinde konuştu.

Dil öğrenmenin dayanışma, iletişim ve ortaklık için olduğuna vurgu yapan Lokman Karasu, karşılıklı anlayışla ve gelecek olimpiyatlarda da buluşmak temennisiyle sözlerini bitirdi.

UKRAYNALI KIZLARDAN KOLBASTI GÖSTERİSİ
Dil ve Kültür festivalinde Odesa Milli Meçnikov Ünivseritesi dans gurubu üyeleri Türk bayraklı tişörtleriyle kolbastı gösterisi yaptı. Karadeniz oyun havasını karşı kıyının kızları da en iyi şekilde icra ederek salonu coşturmayı başardı. Ukraynalı kızların kolbastı jestine karşı küçük Ezgi Kuduğ ise Ukraynaca bir şiirle karşılık verdi.
Şiir ve şarkılarla akıcı bir şekilde geçen programda Karadeniz Lisesi, 6’ıncı sınıf öğrencisi Syatoslav Jolob “Narin yârim” şarkısı ile Ukrayna’nın Türkiye’ye iddialı hazırlandığını gösterdi.

“TÜRK TAKSİCİLER HER YOLCUYLA AKRABA ÇIKAR”
Türkçe Olimpiyatları’na özel beceri kategorisinde hazırlanan Vitalya Garagan ilk Türkiye seyahatini anlattı. Annesinde Türkçe Olimpiyatları için izin almakta zorlandığını ifade eden Vitalya Garagan ailesinin öğretmenlerine itimat etmesi sonucunda Türkiye’yi ziyaret ettiği belirtti. Türkiye’de ilk karşılaştığı kişinin bir taksi şoförü olduğunu belirten Garagan, taksicilerin her yolcuyla akraba çıkmaya çalışması özelliğine hayran kaldığını ifade etti.

Taksi şoförünün; “Bizim bacanak Odesa’da çalışıyor” sözleriyle kendisiyle bile bir yakınlık bağı kurmasına şaşan Garagan, taksicinin de Türkçe konuşan bir Ukrayna gördüğündeki afalladığını ifade etti. Taksi şoförlerinin kornayı bir iletişim aracı olarak kullanması trafikteki hallerini esprilerle süsleyerek anlatan Garagan, ilk Türkiye ziyaretini hicivle resmetti.

“KATİBİM İLE PİDMANULA PİDVELA BULUŞTU”
Bir Ukraynalı oğlanın defalarca buluşma noktasında kendisini eken kıza hitaben söylediği “Pidmanula Pidvela” (kandırdın beni yalancı) adlı Ukrayna halk şarkısıyla “Katibim” bir sahnede buluştu. Güney Ukrayna Milli Pedagoji Üniversite Korosu’nun dans ederek söyledi şarkı değişik bir sentez oluşturdu. Odesalı öğrenciler şarkı eşliğinde sahnedeki sokak satıcılarından aldıkları lokum ve şekerleri salondaki davetlilere ikram etti.

Festivalin sürprizi ise 2006 yılında Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda “Önden Giden Atlılar” şiiriyle birinci olan Elvira Saranayeva oldu.

“SEVİNDİK’İN 100 DOLAR ÖDÜLÜ ÖĞRENCİLERİ SEVİNDİRDİ”
Sevindik Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Ünal Sevindik, Odesa’daki inşaat işlerinin takibi için geldiği ve sırf festivale katılmak için randevularını iptal ederek Odesa’daki ziyaret süresini uzattığını söyledi. Program süresince kendisini rüyada zannettiğini ifade eden Ekrem Ünal Sevindik; “Bütün ticari mülahazalarımızı bir kenara koyarak burada olmayı tercih ettik. Her Türkçe Olimpiyatı’na katıldığımda kendimi rüyada hissediyorum. Bize rüya tadında bu günleri yaşatan gönül mimarlarına teşekkür ediyorum. Bu işin görünen tarafında bir sürü insan var ama görünmeyen tarafında da çok insan var. Onların da önlerinde saygıyla eğiliyorum” şeklinde konuştu.

İşadamı Sevindik, bu etkinlikte sahneye çıkan bütün öğrencilere neredeyse ülkedeki asgari ücrete denek gelen 100’er dolar tutarında nakdi ödül vereceğini açıklaması öğrencileri sevindirdi.

KÖSE, UKRAYNALI KIZLA BİRLİKTE SARI GELİN’İ SÖYLEDİ
2011’de ilk albümünü çıkartan sanatçı Soner Köse festivale konuk olarak katıldı. Kültürlerin kaynaştığı programda Köse; ‘Ay yüzlüm’, ‘Sen’, ‘Rüyamda Gördüm Seni’, ‘Aşılmaz’ ve albüme adını veren ‘Mumlar Gibi’ adlı eserlerin yanı sıra Ukraynalı bir öğrenci ile birlikte “Sarı Gelin” türküsünü de söyledi.

Soner Köse; ‘Rüyamda Gördüm Seni’ şarkısını seslendirirken şarkıyı provalar esnasında dinleyerek ezberleyen Ukraynalı öğrenciler de eşlik etti. Salona Türkiye havası getiren Köse’nin söylediği parçalar Odesa’daki gurbetçilerin beğenisini kazandı.

Dil ve Kültür Festivali, Türkçe Olimpiyatları Şarkısı; Yeni Bir Dünya’nın katılımcı ve davetlilerin hep birlikte sahnede söylenmesi ile son buldu.

YUNUS ERDOĞDU | ODESA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]