Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

‘Modern Hürrem Sultanlar” Kiev’den sonra İstanbul’da

Türkiye’de yaşayan başarılı 9 Ukraynalı kadının portresinden oluşan, ‘‘Modern Hürrem Sultanlar” adlı fotoğraf sergisi başkent Kiev’den sonra İstanbul’da sanatseverlerle buluşacak.

Ukraynalı fotoğraf sanatçısı Renata Kireyeva Akbaş’ın fotoğrafları, Kültürlerarası Sanat Diyalogları kapsamında Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde, 14 Şubat’ta ‘Sevgililer Günü’ sergilenmeye başlayacak.

Osmanlı tarihinde Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi olarak önemli bir yer tutan Hürrem Sultan (Roksolana) karakteri, fotoğraf sanatçısı Renata Kireyeva-Akbaş’ın farklı bakış açısıyla yeni bir sanat projesine esin kaynağı oldu.

Renata Kireyeva-Akbaş’ın fotoğraf projesi, Ukraynalı Hürrem Sultan (Roksolana) gibi Ukrayna’da doğan ve İstanbul’a yerleşerek Türklerle evlenen başarılı Ukraynalı kadınların portrelerinden ve hayat hikâyelerinden oluşmakta.

Ukrayna kültürü içinde yetişen ancak İstanbul’da yaşamaya başlayan ve Türk toplumuna uyum sağlayarak mesleki başarıya ulaşan 9 Ukraynalı kadın, İstanbul’da muhtelif ortamların yanı sıra çalışma ve ev ortamlarında fotoğraflandı.

“Modern Hürrem Sultanlar” projesi kapsamında portre fotoğrafları çekilen sporcu, ressam, film yönetmeni, profesyonel rehber, reklamcı, film yapımcısı, moda tasarımcısı, işkadını gibi farklı mesleklere sahip 9 Ukraynalı kadının görselleri başarı öykülerini anlatan küçük metinler ile desteklendi.

Söz konusu proje, Hürrem Sultan’ın yaşam yolculuğuyla günümüzde İstanbul’da yaşayan Ukraynalı kadınların yaşam yolculukları arasındaki paralellikten yola çıkarak farklı toplumlara yerleşen ve farklı kültürlerde hayatlarına devam eden kadınların sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik gelişimlerini sürdürebilecekleri ve başarıyı yakalayabilecekleri mesajını veriyor.

Bu projeyle sanatçı,  yaklaşık 500 yıldır önemli bir tarihi karakter olarak Türkiye ve Ukrayna toplumları arasında bir köprü oluşturan, iki toplum arasındaki dostane ilişkiler ve yakınlığın en önemli sembollerinden biri olan Hürrem Sultan/Roksalana’yı bir metafor olarak kullanarak Ukrayna-Türkiye kültürel ilişkilerinin gelişimine katkıda bulunmanın yanı sıra kendi ülkelerini terk edip farklı kültürlerde yaşama tutunmaya çalışan kadınlara ümit vermek ve istenildiği takdirde başarının ırk, din, dil, kültür ayrımı olmadan gelebileceğinin mümkün olduğunu anlatmayı hedefledi.

Sergi, 14-25 Şubat 2012 tarihleri arasında Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilinir.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

İLETİŞİM:

Açılış: 15 Şubat 2012 Çarşamba Saat:18.30
Yer: Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi
Adres: İstiklal Cad. No:217 Tünel/ Beyoğlu

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]