Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Yunanistan’ın yeni Başbakan’ı bebekken Türkiye’de mülteciymiş

Erdoğan Rejimi’nden kaçan yüzlerce insan Yunanistan’a sığınıyor. Yunanistan’ın yeni Başbakanı Miçotakis ise aynı yolu 1 yaşındayken tersten geçip Türkiye’ye sığınmış.

Kiryakos Miçotakis, Yunanistan’da pazar günü yapılan erken seçimlerde oy patlaması yaparak Yunanistan’ın yeni Başbakanı oldu. Partisi tek başına iktidar olan Miçotakis’in bir yaşında bebekken ailesi ile birlikte Türkiye’ye sığındığı ortaya çıktı. Yunanistan’ın o günlerdeki şartlarının daha ağırı şu an Türkiye’de yaşanıyor. Ve yüzlerce politik Türkiyeli mülteci Yunanistan’a sığınıyor.

Kiryakos Miçotakis, Yunanistan’ın ağır insan hakları ihlallerinin 1967 darbesinden önceki başbakanı ve aynı zamanda Elefterios Venizelos’un akrabası olan Konstantinos Miçotakis’in oğlu.1967 darbesi sonrası tutuklanarak ev hapsine konan Konstantinos Miçotakis, 1968 yılında dönemin Türk Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in yardımı ile ailesiyle birlikte Türkiye’ye kaçtı. Bu sırada Kyriakos Miçotakis henüz bir yaşındaydı.

Miçotakis ailesi, 1974 yılına kadar Türkiye’de ve daha sonra Paris’te sürgünde yaşayarak yıllar sonra Yunanistan’a geri dönebildi.Konstantinos Miçotakis daha sonra 1985’ten 1996 yılına kadar ND Partisi’nin genel başkanlığını yaptı ve 1993-1996 yılları arasında iktidarı alarak yeniden ülkenin başbakanı oldu.Baba Miçotakis görevi sırasında Türkiye ile yeni bir diyalog kurulmasını savundu ancak Kıbrıs meselesini çözümün ön şartı olarak koştuğu için bu konuda ilerleme sağlanamadı.

YENİ MÜLTECİLERE NE YAPACAK?

Darbe dönemi tecrübesi ve mülteciliğin ne olduğunu bilen yeni Başbakan Miçotakis’in mülteciler konusunda ne yapacağı merakla bekleniyor. Yunanistan’da son dönemde geri itmeler dahil mültecilere yönelik ağır insan hakları ihlalleri yaşanıyor. Yunanistan’a sığınan Türkiyeli mülteciler dahil, hemen her mülteci şiddet görerek Türkiye’ye geri atılıyor. Özellikle geri itilen Türkiyeli mültecilerin hemen hepsi Türk jandarması tarafından yakalanıyorlar ve halen tutuklu durumdalar.

Çipras yönetimi uzun süre Türkiyeli mültecilere yönelik açık kapı politikası izlese de seçimler yaklaşınca katı tedbirler aldı. İşkenceyle geri itme bunların başında geldi. Seçim sonrası geçmişinde mültecilik yaşamış bir isim olan Miçotakis’in mülteciler konusunda uluslararası hukuka uyması bekleniyor.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]