Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kırım’ı kaşıyorlar ama kimler?

“Sivastopol-Kırım-Rusya” adlı sivil toplum örgütü, idare mahkemesinde açtığı, 1998 yılında Ukrayna Parlamentosunun “Kırım’ın özerklik statüsünü” kabulünün iptalini istediği davayı kazandı.

Ukrayna Anayasası, Kırım’ın özerk bir statüde olduğunu kabul ederek işliyor. Daha önce de benzer davalar “Ayrılıkçılar” tarafından açılmıştı. Şimdi ilk düzeyde kazanılan davadan sonra mahkeme davayı esastan görüşmeye başlayabilir.

Adı geçen örgütün sözcüsü Valeriy Podyaçiy, 2010 yılında açılan ve şimdi sonuçlanan davanın kararı ile Kırım’ın 1992 Anayasasına dönmesinin gerektiğini söylüyor.

Söz konusu Anayasa, 1992 yılında Özerk Kırım Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (ASSR) parlamentosunca kabul edilmişti. Bu anayasa Kırım’ı bağımsız bir devlet olarak tanımlıyor ve Kırım Ukrayna ile sadece konfederasyon çatısı arasında ilişkisi kalıyor.

1995 yılı mart ayında zamanın devlet  başkanı Leonid Kuçma bu Kırım Anayasasını lağvetmişti. 1998 yılı sonlarında önce Kırım Parlamentosu sonra Ukrayna Verhovna Rada’sı yarımadanın şimdiki anayasasını kabul etmişti. 1998 anayasasında Ukrayna yasalarının önceliğine ve Kırım’ın “Ukrayna içinde özerkliğine” vurgu yapılıyor.

www.ukraynahaber.com.ua

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]