Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[İZLENİM] Ayılana gaz bayılana peynir

Ukrayna ve Rusya arasında “gaz kontratı” yenileme ve fiyatlardaki pazarlık arifesinde iki komşu ülke birbirlerini yola getirmek için ellerinden geleni artlarına koymuyorlar.

Aslında yakın dönemde defalarca benzer gerginlik yaşandı. Kış ayları geldiğinde Gazprom yeni bir korkunç gaz senaryosunu açıklar. Konu hemen Ukrayna iç politikasında “Turuncular” ve “Maviler” arasında tartışma malzemesi olurdu.

2009 yılında da böyle olmuş, işin sonu Avrupa’ya giden gazın azalmasıyla sonuçlanmıştı. Gerçi Avrupalı Komisyon gazı kimin kestiğini tespit edememişti. Çünkü Rusya gaz istasyonlarını incelemeye açmamıştı.

Ancak bu gez iktidarda “Rus yanlısı” kabul edilen Maviler yani Bölgeler Partisi var ama Rus tarafının politikasında değişiklik yok. Ukrayna’yı doğal gaz transit yollarından by-pas etme, Ukrayna Gaz Ulaştırma Sistemi (HTS) ele geçirme, yüksek fiyattan eski imzalanmış kontratlar ile yola getirmeye çalışıyorlar. Bu yılki “gaz harbinde” argümanlar daha da çeşitlendi.

Resmi Rus Piyasa Kontrolcüsü olan ROSPOTREBNADZOR Başkanı G. Onişçenko’nun Ukrayna’daki Hıfzıssıhha Kurumu ve Hayvan Sağlığı kurumlarının tek çatı altında toplanmasını eleştirip “Ukraynalıların hayvan sayılması” ile suçlaması gerilimin yeni bir düzeye çıktığının habercisi oldu. Bu açıklamadan birkaç gün sonra Ukrayna Peyniri’nin Rusya’ya girişine kota geldi.

Bunun ertesinde Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Ukrayna Gaz Ulaştırma Sisteminin (HTS) artık tarih olduğunu, müzeye kaldırılmasını tavsiye etti.

Ukrayna tarafı ise, bir yandan içeride imzaladığı “hıyanet kontratı” bahanesiyle Timoşenko’yu madden ve manen mahkûm ederken bir yandan da Ruslara gazı farklı pazarlardan da alabileceğini söylemeye başladı. En son 13 Ocaktaki basın toplantısında Ukrayna Enerji Bakanı Yuriy Boyko gazı Türkiye üzerinden alacaklarını açıkladı. Hatta Gazprom ile yapılan pazarlıklardan ümitsizce bahsedilir oldu.

Ancak Rusya medyatik baskısına ara vermeden devam ediyor. “Bohdan” otobüs fabrikasının Rusya’da yapacağı üretimin gerçekleşmeyeceğinin açıklanması da çabası.

Acaba Ukrayna ve Rusya arasındaki “gaz”lı harbin sonu ne olacak?

Cem O. Boyman

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]