Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’nın devlet borcu 2011’de azaldı

Global mali kriz ile ekonomisi gerileyen, dış ve iç borçlarla ayakta kalan Ukrayna borçlarını ödediği bildirildi. Ukrayna Finans Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna’nın 2011 yılında devlet garantili iç ve dış borcun GSYİH’e oranı yüzde 29,9’dan, yüzde 27,4’e kadar düştüğü bildirildi.

Devletin doğrudan dış borcunun GSYİH’e oranı ise yüzde 16,8’den, yüzde 15’e kadar indi. GSYİH’ya göre iç borçta ise çok bir düşüş gerçekleşmedi. İç borçların GSYİH’e oranı yüzde 13,1’den, yüzde 12,4’de azaldı.

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında Ukrayna Finans Bakanlığı yılsonu devlet borcunun GSYİH yüzde 44,2 seviyesinde olacağı tahmin etmişti. Ancak, uluslararası finansal piyasalarda kötüleşen durum ve Ukrayna’nın Uluslararası Para Fonu ile mali işbirliği askıya alınması Ukrayna’nın devam eden borçlanmasını durdurdu.

Uzmanlar, ülkenin ekonomik krizin etkilerini planlanandan daha hızlı azaltması, GSYİH’in artması ve enflasyonun beklenenden düşük olmasının devletin borçlarını ödemesinde etkili olduğunu belirtti.

Bakanlığın sitesinde 2011 yılsonu devletin toplam borcunun ne kadar olduğuna ilişkin bir rakam verilmedi. Bununla birilikte, 2011 Kasım sonu verilerine göre ise Ukrayna’nın toplam borcu 59,41 milyar dolara denk geliyordu. Bu rakam 2011 Ocak ayı rakamları ile kıyaslandığında yüzde 9,4 oranında ya da 5,11 milyar dolar miktarında bir artış gözlemlendi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV | CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]