Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Medvedev, Türkiye’nin Güney Akım iznini Ukrayna’ya hatırlattı

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Ukrayna’nın daha düşük fiyata daha az doğalgaz ve anlaşmada revize talebi üzerine Türkiye’nin Rusya’ya Güney Akım doğalgaz boru hattının inşası ile ilgili verdiği izni hatırlattı. Gazprom Başkanı Aleksey Miller’i kabulünde konuşan Medvedev, “Türkiye’nin kararının ardından Güney Akım’ın inşasında yeni bir ivme kazanılacağını umuyoruz” dedi.

Rusya’nın Kuzey Akım, Karadeniz’in altından geçerek Türkiye’ye ulaşan Mavi Akım ve yıl sonunda inşası başlayacak Güney Akım doğalgaz boru hatları ile Avrupa’ya ulaşımda yeni alternatif yollar kazandığını hatırlatan Medvedev, “Ukrayna dahil önemli kararlar alırken, tüm bu faktörler dikkate alınmalı. Ukraynalı ortaklarımız da Avrupa’ya ulaşımda Gazprom’un bir çok alternatifi olduğunu anlamak zorunda. Taşıma sistemi masrafları ve hisseler ekonomik sorunlar. Ancak yaşam gelişiyor ve tüm bunlar dikkate alınmak zorunda” uyarısı yaptı.

Gazprom’un 2011 çalışmaları ile ilgili bilgi veren Miller ise 513 milyar metreküp doğalgaz üretimi gerçekleştirildiğini, bunun 150 milyar metreküpünün de Avrupa pazarına satıldığını kaydetti. 2010’a göre Avrupa piyasalarına 13 milyar metreküp daha fazla doğalgaz satışı olduğunu ifade eden Miller, “Ekonomik krize rağmen bu rakam yakalandı. Ukrayna üzerinden sevkiyat ise 5 milyar metreküp daha az oldu. Bunda Türkiye’ye Mavi Akım üzerinden geçişin fazla olması, Kuzey Akım’ın devreye girmesi ve diğer nedenler etkili oldu” dedi.

Miller Güney Akım’la ilgili Türkiye’nin inşaat izni verdiğini, kazmanın yıl sonu ya da 2013 başında vurulacağı bilgisini aktardı.

Ukrayna ile yaşanan sorunla ilgili bilgi veren Miller, 2019’a kadar yıllık 52 milyar metreküp doğalgaz alım anlaşması olmasına rağmen, 2011’de toplam 27 milyar metreküp doğalgaz alımı gerçekleştiğini söyledi. Kalan kısmın anlaşma çerçevesinde “al ya da öde” kapsamında olduğunu ve yüzde 80’inin ödenmesi gerektiğini ifade eden Miller, anlaşmada herhangi bir yenilemenin de imkansız olduğunu hatırlattı. Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatın en pahalı yol olduğunu belirten Miller, gelişen diğer alternatiflerle ilgili de açıklamada bulundu.

Türkiye’nin Güney Akım izni Rusya’da bayram havasında karşılanırken, Başbakan Vladimir Putin Ankara’nın verdiği sözleri yerine getirdiğini, güvenilir ortak olduğunu vurgulamış, Türkiye’nin izin notasını da “yılbaşı hediyesi” olarak değerlendirmişti.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]