Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
HaberlerTeknoloji

[FOTO] Hangi tablet bilgisayarı almalısınız?

Artık laptopların yerin tablet bilgisayarlar almaya başladı. Çünkü hem taşıması kolay, hem de laptop gibi istediğiniz yerde istediğiniz programlar, bilgiler, oyunlar, sunumlar elinizin altında. Peki tablet piyasasında durum ne? En iyi tablet hangisi?

BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, tabletlerin çok yönlü olması, uzun süre dayanan pil ömrü gibi özellikleri nedeniyle artık dizüstü bilgisayarların önüne geçmeye başladı.

Niçin tablet bilgisayara ihtiyacım olacak?

Tüm gününüzü bilgisayarda çalışarak geçiriyorsanız ve daha sonra da eve gelip başka bir bilgisayarın karşısına geçiyorsanız, tablet bilgisayarlar size farklı seçenekler sunabilir. Hafif fakat güçlü olan bu cihazlar kanepeye gömülüp kaldığınızda internette sörf yapmanız için gerekli olan tek cihazdır.

Oturduğunuz yerden çok küçük bir çabayla e-postalarınızı kontrol edebilir, sosyal paylaşım sitelerine girebilir, müzik dinleyebilir, internetten alışveriş yapabilir ya da haberleri takip edebilirsiniz. Tabletlerin çok yönlülüğü ve uzun süre dayanan pil ömrü sayesinde cihazınızla istediğiniz yere gidebilirsiniz. Uçakta, trende ya da otobüste elinizin altında bir tabletiniz olduğu takdirde laptopunuzu, kitaplarınızı, medya player’ınızı ve diğer herhangi bir dijital cihazınızı evde rahatça bırakabilirsiniz.

Bu cihazlar sadece büyük mobil telefonlar değil mi?

Bir ölçüde evet öyle. Eğer 3G modeli için ekstra para öderseniz, tabletinizi telefon görüşmelerinizi yapmak için de kullanabilirsiniz. Fakat tablet uygulamaları ve oyunları daha büyük ekranda ve daha iyi grafiklerle aktifleştirebilirsiniz. Daha büyük bir ekran daha fazla not almak ya da arkadaşlarınızla paylaşım gibi birçok şey yapmanıza izin veriyor. Ayrıca günümüzün ileri teknoloji ekranlarıyla video izlemek ya da web’de gezinmek oldukça hoşunuza gidecek.

Peki iPad’e alternatif olan cihazlar var mı?

iPad halen tablet piyasasının hakimidir ve rakiplerinden daha fazla özelleşmiş uygulaması bulunuyor. Çoğu insan Apple’dan hoşlanmayabilir, iPad’den daha fazla işlem gücüne sahip, kamerası daha iyi ve yüksek hafızaya sahip rakip cihazlar da bulunuyor. Fiyatlar zaten iPad’i kırmaya başladı ve Apple iPad’i tek boyut olarak üretmesine rağmen rakipleri geniş bir boyut aralığı sunuyor.

Samsung Galaxy Tab 10,1: Türkiye’deki fiyatı 1200 Lira’dan başlayan fiyatlarla cihaz Android 3.2 Honeycomb işletim sistemine ve 1280×800 piksel AMOLED ekrana sahip. Arka kamerası 8 MP, öndeki kamera ise 2 MP. Boyutları 256,7×175,3×8,6 mm olan tabletin ağırlığı ise 565 gram. Hafızası 16/32/64 GB. Ayrıca 1GHz çift çekirdek NvidiaTegra 2 işlemciye sahip olan tablet HSDPA, Wi-Fi (802.11n), Bloetooth bağlantı çeşitlerini destekliyor.

Artıları: Galaksy Tab 10.1 teknolojik güç evidir. Testlerde en geniş görüntülemeyi (10,1 inç) sağlıyor ve bu da onu HD video oynatırken etkili hale getiriyor. Ayrıca en ince (8,6mm) ve en hafif (565gram) tablet, ince çerçevesi ve arka dokusu ile taşınması en rahat cihaz haline geliyor. Google’ın gelecek vadeden, tablete özel işletim sistemi olan Andoid Honeycomb’u kullanan cihaz tam Adobe Flash desteği ve hızlı sayfa çevirimiyle iyi bir web-browser deneyimi sunuyor.

Eksileri: Samsung’un problemi teorik avantajları daha iyi bir tablet içinde gerektiği gibi aktaramamasıdır. Cihazda HDMI eksikliği nedeniyle video çıkışı ile hafıza genişletme bulunmuyor. 64 GB için yurtdışı satış fiyatı ise 1700 TL civarında. Maalesef, Android Honeycomb aynı zamanda akıllı telefon kuzenlerinden daha fazla ayak bağı oluşturuyor.

BlackBerry PlayBook: 1175 Lira’dan başlayan fiyatıyla cihaz QNX isimli bir yazılım kullanıyor. 1024×600 piksel TFT ekrana sahip olan cihazın ön kamerası 3MP iken arkadaki kamera ise 5MP. 194x130x10 mm boyutlarındaki cihazın ağırlığı ise 425 gramdır. 16/32/64 GB hafıza sunan cihazın işlemcisi ise 1GHz çift çekirdek OMAP 4430. Bağlantı çeşitleri ise HSDPA, Wi-Fi (802.11n), Bluetooth, MicroSD, Micro USB, Micro HDMI.

Artıları: 7 inçlik görüntülemesiyle PlayBook birçok rakibinden daha küçük ve taşınması daha kolay. Ekranın küçüklüğüne rağmen ekranın keskinliği video ve metinler için iyi. BlackBerry’nin yeni OS kayan grafikleri, akıcı animasyonları ve sezgisel, parmak dostu navigasyon ile dev bir adımdır. Tüm bu ilerlemeler PlayBook’un gelişimi ve kullanımı kolay olduğu ve full-HD videoları oynatmada yeterince güçlü olduğu anlamına geliyor. Yurtdışı fiyatlarına göre testlerdeki en ucuz tablet olan PlayBook genişletilebilen hafızası ve HDMI çıkışı ile iyi bir cihazdır.

Eksileri: İlginç PlayBook e-posta, kişiler, takvim ya da mesajlaşma uygulamaları olmadan gönderiliyor. Bu sorun kısa bir süre içinde yazılım güncellemesiyle düzeltilecektir. Fakat, bu ihmaller iPad’ın karşısında endüstrinin çaresizliğinin belirtisidir.

Ayrıca PlayBook’a özel uygulamalar çok seyrek. Mevcut BlackBery telefon uygulamaları daha önce bu durumun düzeleceği şirket tarafından açıklanmasına rağmen halen tabletlere uyumlu değil.

HTC Flyer: 1200 Lira’dan başlayan fiyatlarla satılan HTC Flyer, Android Gingerbread yazılımını kullanıyor ve 1024×600 piksel TFT ekrana sahip. Arka kamerası 5MP, öndeki kamera ise 3 MP olan tabletin boyutları ise 195x122x13 mm. 420 gram ağırlığında olan HTC Flyer 16/32 GB hafıza kartına sahip. 1.5 GHz tek çekirdek Qualcomm Snapdragon işletim sistemine sahip olan tabletin bağlantı şekilleri ise HSDPA, Wi-Fi (802,11 n), Bluetooth, MicroSD, Micro USB.

Artıları: Bu tablet diğer Android tabletlerden Google akıllı telefonlarında kullanılan Android Gingerbread isimli yazılımıyla ayrılıyor. Alışılmış arayüzü ve hızlı çalışmasıyla tanınır. Ayrıca cebe sığabilen büyüklüğü ile HTC diğer tabletlerden ayrılıyor. AAA pille çalışan dijital kalemi ekran üzerinde doğrudan bir şeyler çizmenizi, kolayca notlar almanızı sağlıyor.

Eksileri: Gingerbread yazılımı Flyer’ı farklı kılıyor. Büyük bir ekran üzerinde kullanıcı arayüzü şişirilmiş ve çizgi film tarzında görünüyor. Honeycomb’un tablete özel uygulamaları Gingerbread yazılımıyla uyumlu değil. Bu nedenle tabletinizi büyük boy bir telefon olarak kullanmanın dışında başka bir şey yapamıyorsunuz. HTC, Honeycomb güncellemesinin çok yakında geleceğini söylüyor. Fakat şimdi bu cihazı satın almak sizin için büyük bir hayal kırıklığı olabilir.

iPad 2: Türkiye’de satış fiyatı 1300 Lira’dan başlayan tablet iOS5 yazılımını kullanıyor. 1280×720 piksellik LED ekranının yanında HD (720p) ve 30 fps hızında kayıt yapabilen arka kamera ile 0,3 MP ön kamerası bulunuyor. Boyutlarına gelince 241,2×185,7×8.8 mm. Sadece Wi-Fi’si olan tablet 601 gram ağırlığındayken, Wi-Fi+3G bir arada olunca ağırlığı 631 grama çıkıyor. 16/32/64 GB hafızaya sahip olan tablette 1GHz çift çekirdekli A5 işlemci var. iPad2, HSDPA, Wi-Fi (802.11n), Bluetooth, AirPlay bağlantılarını destekliyor.

Artıları: iPhone gibi dünya çapında yeni bir çılgınlık başlatan iPad piyasada açık farkla en iyisi olarak kendine yer edindi. Üstün performansı ve tartışılmaz uygulamalarıyla bu ününü elde etti. iPad şimdi bir bilgisayardan tamamen bağımsız. Pil ömrü de 10 saate (standby konumunda ise 1 ay) kadar çıkabiliyor. Parlak, canlı ve kaliteli dokunmatik 9,7 inç ekranın cazibesi cihazı daha cazip hale getiriyor. Ayrıca tabletin alışılagelmiş kullanıcı arayüzünü iPhone’dan hatırlayacaksınız.

Eksileri: Temel HD kayıt yapabilmesine rağmen, iPad 2 düşük kalitede resim çekebilen sınırlı kameraya sahip. Apple’ın pürüzsüz, alüminyum arka tasarımı elinizde kayıyor. Ayrıca Apple genişletilebilir depolamayı gözardı etmeye devam ediyor. Bu nedenle cihazın üst versiyonları olan 32 GB ve 64 GB fiyatları 2000 Liranın da üzerine çıkıyor. iPad2’nizde 3G de isterseniz fiyat farkı bir miktar daha artıyor. Çok sayıda uygulaması için iPhone ve iPod touch-only uygulamaları standardın altında kalıyor. Çünkü iPad 2 üzerinde bu uygulamalar komik şekilde küçük kalıyor ya da çok büyük görünüyor.

iPad 2:
Geçen yıl içinde, tablet piyasasında yeni çıkan tablet bilgisayar sayısı oldukça arttı. iPad 2, iPad’in hemen hemen her görünüşüne sahipken BlackBerry taraftarları şimdi Apple’a karşı bir alternatife sahipler. Farklılık ise Apple’ın büyük bir uygulama avantajı var. Android kullanıcılara fiyat ve ebat esnekliği sunuyor. Fakat uygulama desteği eksik. BlackBerry PlayBook ise biraz şişirilmiş ve iş adamlarının gelişmiş fonksiyonel özellikler için beklemesi gerekecek. Ayrıca Windows 8 tabletleri 2012 yılının sonlarına kadar piyasaya çıkmayacak.

Sonuç olarak, marka tablet için bir semboldür, uygulama desteği ise eşsizdir, fiyatlandırma rekabetçidir. Bu durumda rekabete ayak uydurmak gerekiyor.

 

Zaman

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]