Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[İZLENİM] Moskova zirvesi benzemez AB’ninkine

Öncesiyle sonrasıyla her olanın izlenebildiği Kiev’deki AB-Ukrayna zirvesinden farklı olarak Moskova zirveleri kapalı kapılar ardında ve esrarengiz olur. Başkan Yanukoviç Salı günü resmi olarak BDT ülkelerinin kutlama zirvesine katılmak üzere Moskova’ya gidiyor. Orada sadece bir güdem var: 11 BDT ülkesi Serbest Ticaret Alanı (STA)belgesini ne zaman imzalayacaklar ve bu STA ne zaman işlemeye başlayacak. Ancak Ukrayna’nın AB anlaşması bilinmez bir zamana ertelenmesi ahirinde Moskova görüşmelerinin çeşnisinin bol olacağı aşikar.

Yine de Yanukoviç bu zirvede başlıca sorunları çözmeye çalışmayacaktır. Ukrayna başkanı zirvenin Avrasya Ekonomik İşbirliği, Ortak Güvenlik Anlaşması kısmlarına davetli değil. Bu yüzden asıl konuşmalar ikili görüşmeler sırasında olacak. Bu başlamda Ukrayna başkanı Yanukoviç’in Rusya Fedarasyonu başkanı Medvedev ile bir görüşme yapması planlanmış durumda. Müstakbel başkan Putin de ihtimal dışı değil. Neler konuşacaklar, gayriresmi olarak bile kimse tahmin edemiyor. Mutemelen süreçleri durduran yeni gaz anlaşması ve kurulması düşünülen yeni gaz şirketi hakkında konuşacaklar.

Salı günü doğal gazla ilgili herhangi bir imzanın atılması beklenmiyor. Gerçi Ukrayna bunun bir an önce gerçekleşmesini bekliyor. Fakat AB-Ukrayna zirvesinin boş demeçlerle sona erdiği göz önüne alınırsa Moskova görüşmelerinin açık ve içerikli geçecektir. Yakın zamanda Ukrayna’nın rotasının değiştiğine dair ciddi sinyaller alınacaktır. Bu, Yanukoviç için çok arzu edilir bir durum değilse bile, son zamanlarda sarsıntılar hissedilen ülkesindeki imajını sağlamlaştırmak için jeopolitik başarıya ihtiyaç duyan Putin için elzem. İşte ajandada bulunan Moskova ziyaretini formaliteden ibaret bırakmayacak hesaplar bunlar.

Ulyana Dermenci – UkraynaHaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]