Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

SSCB’nin ölümünün 20. yılı hatırlanmadı bile!

İki kutuplu dünyanın ABD’nin karşısındaki süper gücü, sosyalist paktın lideri Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) 20 yıl önce, kimsenin beklemediği şekilde ve hızda düşmüştü.

1990 ve 1991 tarihleri arasında başlayan dönemde, SSCB’yi oluşturan 15 cumhuriyet bağımsızlıklarını peş peşe ilan etmişlerdi. 8 Aralık 1991 günü zamanın Rusya Birinci Sekreteri Boris Yeltsin, Ukrayna Birinci Sekreteri Leonid Kravçuk ve Beyaz Rusya Birinci Sekreteri Stanislav Şuşkeviç Beyaz Rusya’nın Bilovejska ormanlarında bir devlet konutunda bir araya geldi. Burada yaptıkları üçlü toplantıda bir ortak belge imzalandı.

Bir formaliteden ibaret, Belovejska Belgesi’nin önsüzünde şu ibare yer aldı: “SSCB’nin, uluslararası hukuki yapısı ve jeopolitik gerçekliği sona ermiştir.”

2005 yılında zamanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu olay için: Yirminci asrın “En büyük siyasi felaketi” nitelemesini yapmıştı.

Ulyana Dermenci – www.ukraynahaber.com.ua

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]