Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kırgız ve Türk heyetleri Bişkek’te tohum ıslahını konuştu

Türkiye ve Kırgızistan arasındaki tohum ıslahı meselesi Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te ele alındı.

Türkiye Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle Kırgızistan’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Türk Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) heyeti Bişkek’te Kırgız tarafıyla tohum ıslahı meselesini konuştu. Türkiye’den TSÜAB üyesi 60 firma temsilcisinin katılımıyla yapılan toplantıya, Kırgızistan Tarım Bakanı Saparbek Tınayev ve Türkiye’nin Kırgızistan Ticaret Müşaviri Behzat Erten de iştirak etti.

Türkiye’nin tohum ıslahındaki tecrübe değişiminin yanı sıra üretimde verimliliği arttırmanın da hedeflendiği ziyaret kapsamında düzenlenen toplantının açılışında konuşan Kırgızistan Tarım Bakanı Tınayev, ülkelerinde kalabalık Türk heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bakan Tınayev, birçok alanda olduğu gibi tohum ıslağı konusunda da Türkiye’nin önemli tecrübe ve birikimlere sahip olduğunu kaydetti. Kırgız Bakan: “Türkiye’nin bu tecrübe ve birikimlerini bizimle paylaşıyor olmasından büyük mutluluk duymaktayız.”dedi.

Türkiye’nin Kırgızistan Ticaret Müşaviri Behzat Erten da “Kırgızistan’ın istikrarlı bir yapıya kavuşması Türkiye ve Kırgız dostlarımız için çok önemlidir. Kırgızistan’da 4 serbest bölge bulunup 8 bölgenin daha açılması faaliyetleri devam etmektedir.” dedi.

Türkiye’den şimdiye kadar Kırgızistan’a 254 milyon dolarlık yatırım yapıldığını hatırlatan Erten Kırgızistan’da 300 Türk, Türkiye’de de 78 Kırgız sermayeli firma olduğunu dile getirdi. 2011’de iki ülke arasında 231 milyon dolarlık ticaret hacmi olduğunu ifade eden Erten bu rakamın iki ülke başbakanlarının tavsiyesi üzerine bir milyar dolar olarak hedeflendiğini kaydetti. Erten tohum ıslahı konusundaki işbirliğinin ise mevcut ilişkilere ivme kazandıracağı inancında olduğunu ifade etti.

TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygün ise Kafkaslar, Balkanlar, Ukrayna ve Rusya’dan sonra Orta Asya ülkelerine yönelik tohum ıslah çalışmalarını başlattıklarını ve bu iş birliği çerçevesinde Kırgızistan’a kalabalık bir heyetle geldiklerini söyledi. Bundan sonraki hedeflerinin ise Afrika’ya açılmak olduğunu hatırlatan Aygün: “Amacımız küresel oyuncu olan Türk tohumculuğunu dünyayla buluşturmak, dünyaya anlatmak” dedi. Türkiye’nin tohum ihracatının 120 milyon doları bulduğuna işaret eden Aygün:”Kırgızistan’a balık satmaya değil, Kırgız halkıyla birlikte balık avlamaya geldik.” diye konuştu.

Kırgızistan Tohumcular Birliği Başkanı Taalaybek Aydaraliyev’in de bir konuşma yaptığı toplantı sonunda TSÜAB heyeti tarafından bazı Kırgız yetkililerine gün anısına plaket verildi.

Toplantıda Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Kırgızistan Tarım Bakanı Tınayev “ Toplantı amacı tohum ıslahını ileri düzeye götürmek. Türkiye tohum ıslah alanında ilerideymiş. Son 5 yıl içinde devrim niteliği taşıyan Türk tohum ıslahı çalışmaları neticesinde tohumu ihracat eder dereceye gelmiş. Bizim tohum ıslahçılarımız Türk tohum ıslahçılarından tecrübe almaları lazım. Türk tarafı ile olan konuşmalarımızda Kırgızistan’ın tohum ıslah alanında Orta Asya’da bir numara olması gerektiğine yönelik fikirler beyan ediliyor.”

TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygün ise, “Kırgızistan ile olan tohum ticaretine baktığımızda şu an sıfır durumdayız ve bu süreç bizi tabi ki rahatsız ediyor, mutsuz ediyor. Çünkü Kırgızistan’da tohumculuk sektöründe vahim sıkıntı var. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için biz kandaşlarına görev düşüyor. O görev bilincinde şu anda Bişkek’e geldik.”dedi.

CINGIZ OMUKEYEV , ATIF ALA | BİŞKEK – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]