Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
EğitimHaberler

Ukrayna’da 10. Türk Kültür Merkezi açıldı

Sevgili Dostum Ahmet Aydın’ın ilginç bir yazısıyla sizleri baş başa bırakıyorum. Yakında görüşmek üzere. “Abdullahov”

Ukrayna’da 10. Türk Kültür Merkezi açıldı

“Kültür Merkezleri, ülkeleri birbirine bağlayan dostluk köprüleridir.”

Toplumları birbirine bağlayan en önemli araçlardan biri kültürdür. Kültür vesilesiyle toplumların dilleri, gelenekleri, görenekleri, yaşam stilleri ve bunun gibi birçok önemli faktör daha da yakından tanınmış olur. Kültürler bir milletin kartvizitidir.

Ukrayna’da üniversitelerin bünyesinde açılan ve çalışan 10 “Türk Kültür Merkezi” var. Kırım Mühendislik ve Pedagoji üniversitesi, Odesa  Milli Meçnikov Üniversitesi, Odesa – Güney Ukrayna Milli Pedagoji Üniversitesi, Harkiv Milli Pedagoji Üniversitesi, Kiev Taras Şevçenko Üniversitesi, Lugansk Milli Taras Şevçenko Üniversitesi, Kiev Milli Dilbilim Üniversitesi  ve en sonuncusu geçen yıl açılan Kiev Boris Grinçenko Üniversitesi olmak üzere faaliyetlerini sürdüren on kültür merkezi var.

Ukrayna’da bilinen. (Donetsk’te yeni açılanlarla beraber) Ve bunların çoğu kendi bulundukları üniversitede Türkoloji veya Dil fakültelerinde okuyan öğrenciler başta olmak üzere tüm üniversiteye ve diğer üniversitelerdeki akademik camiaya Türk dilini ve kültürünü tanıtmayı amaç edinmiş kuruluşlar olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye Cumhuriyetinin 88.yılı ve Türkiye’de kutlanılan “24 Kasım Öğretmenler Günü” vesilesiyle Donetsk Devlet Kamu Yönetimi Üniversitesi ve Gorlivka Yabancı Diller Devlet Pedagoji Enstitüsünde, Uluslararası Meridyen Eğitim Kurumlarının işbirliği çerçevesinde T.C. Kiev Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, Anex Tur, Yurt Endüstri ve Donetsk’li Türk işadamlarının desteğiyle 23 Kasım 2011’de iki  “Türk Kültür Merkezi”  daha açıldı.

Donetsk, Ukrayna’nın ilk beş büyük şehrinden biri ve aynı zamanda ülkenin en çok devlet bakanı çıkaran şehri. Ülke yönetimini şu an Donetskliler yapıyor dense abartı olmaz. Yer altı zenginliklerinde de Ukrayna’da “Kömür” denilince akla gelen ilk şehir. Sportif faaliyetleriyle de meşhur kentin futbol takımı Şahtar Donetsk son yıllarda şampiyonlar liginin iddialı takımlarından biri haline geldi.

Donetsk Devlet Kamu Yönetimi Üniversitesi 1992 yılında kurulmuştur. Rektörlüğünü Ukrayna’nın önemli akademisyenlerinden Prof. Aleksandr Povajniy’in yaptığı üniversitede 500 akademisyen, 6 Ukrayna Bilimler Akademisi üyesi profesör,72 profesör, 245 doktor çalışmaktadır. Üniversitenin 8 fakülte, 23 bölüm, 7 ayrı binasında 16 bin öğrenci okumaktadır.

“Bu merkez iki ülkenin yüksek öğretim kurumları arasında köprü vazifesi yapacak”

Üniversite rektörü Prof. Aleksandr Povajniy, “Donetsk Devlet Kamu Yönetimi Üniversitesinde ciddi bir şekilde Türkçe öğretimi bu yıl ele alınmış ve neticesinde Türkçe öğrenmek isteyen ilk etapta 63 öğrenci tespit edilmiştir. Bunlardan bir grup 20 öğrenci seçilmiş ve Türkçe derslerine başlamıştır. Bir 20 kişilik grup daha oluşturulacaktır. Üniversitemizde Türkçe derslerini uzun yıllar yurtdışı tecrübesine sahip öğretim görevlisi Asım Şimşek yapacaktır.

Bu yıl “Seçmeli” olarak Türkçe öğrenecek öğrencilerimiz, önümüzdeki yıl Türkçe’yi “2.Yabancı Dil” statüsünde öğreneceklerdir. Gelecek dönemde Türkiye ile öğrenci mübadelesi de yapılacak. Türkiye’ye giden öğrenciler Türkiye’yi, dilini, medeniyetini, tarihini, daha yakından tanıma imkânı bulacak. Yılsonuna kadar hedef koyduk. Üniversitemiz bünyesindeki Türk Kültür Merkezi en gelişmiş teknoloji ile donatılacak ve örnek bir merkez olacak. Bu merkez iki ülkenin yüksek öğretim kurumları arasında köprü vazifesi yapacak” dedi.

“BUNLARIN BİR İLERİ SEVİYESİ YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ”
Ukrayna’nın her tarafında Türk Kültür Merkezleri açma niyetlerinin olduğunu söyleyen Kiev Kültür ve Tanıtma Müşaviri Berat Yıldız, geçen yıl Kiev dilbilim üniversitesi ve Boris Grinçenko üniversitelerinde açtıkları Kültür merkezlerinden sonra yine böyle bir projenin içinde var olmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Yıldız; “Şu anda Ukrayna’nın önemli yerlerinde kültür merkezlerimiz var. Ukrayna’nın en önemli endüstri kenti olarak bilinen ve ülkenin en çok ihracat yapan şehri Donetsk’teki devlet üniversitesinde kültür merkezi açtık. Bunların bir ileri seviyesi burada Türk dili ve kültürünü daha organizeli bir hale getirecek olan, Yunus Emre Enstitüsü’nün ileride Kiev’de açılacak olması. Açılan bu merkezleri Kültür Tanıtma Müşavirliği olarak, sponsorların desteği ile yapıyoruz bu projeye destek veren, Meridyen Eğitim Okulları kurucusu Hasan Hüseyin Kes’e, tur operatörümüz Anex Tour genel müdürü Mehmet Gündoğdu’ya ve Yurt Endüstri şirketi sahibi Ali Atmaca’ya katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“İLİŞKİLERİMİZ FORMALİTEDEN İBARET KALMASIN”
Gorlivka Yabancı Diller Devlet Pedagoji Enstitüsü rektörü Prof. Viktor Dokaşenko ise, “Üniversitemizde bir yıldır seçmeli olarak Türkçe’yi öğrencilerimize öğrettik. Türkçe’yi öğrenen öğrenci sayısı 13’den 43’leri aştı. Türk kültür merkezi çalışmalarıyla, yapacağı programlarla hem üniversitemizi hem de şehrimizi daha da Türkiye’ye yakınlaştıracaktır diye ümit ediyorum. İlişkilerimiz hiçbir zaman formalitede kalmasın. Bunun için herşeyi yapmaya hazırız” dedi.

Her iki üniversitede de düzenlenen eğitim ve kültür işbirliği protokollerine imza atan Meridyen Eğitim kurumları kurucuları ise, “bu tür çalışmalarda T.C. Kiev Büyükelçiliğimiz, kültür müşavirliğimiz ve iş adamlarımız gibi eğitim öğretim alanında her türlü lojistik desteği gönüllü olarak vermeye hazır olduklarını ifade etti. Ve hedeflerinin 11. “Türk Kültür Merkezi”nin batının güzel şehri Lviv’de açmak olduklarını söyledi.

Prof. Dokaşenko’nun samimi sözleriyle noktalayalım bu bahsi. “İlişkilerimiz formaliteden ibaret kalmasın.”

Ahmet Aydın

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]