Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Hacılar bugün Arafat’ta

Kutsal topraklarda bulunan milyonlarca Müslüman son cuma gecesini Harem-i Şerif’te geçirdi. Hacı adayları ara vermeden sabaha kadar Kâbe’de tavaf yaptı.

Dün öğle saatlerinde de Arafat yolculuğu başladı. Bugün Arafat meydanında vakfeye duracak olan müminler, öğle ve ikindi namazını kıldıktan sonra Müzdelife’ye hareket edecek. Bayram sabahı ise Mina’da şeytan taşlanacak. Hac vazifesi, şükür kurbanı kesilmesi ile sona erecek.

Hac görevini yerine getirmek için Mekke-i Mükker-reme’de bulunan milyonlarca Müslüman, Arafat yolculuğu öncesi son cuma gecesini Harem-i Şerif’te geçirdi. Milyonlarca Müslüman hiç ara vermeden sabaha kadar Kâbe’de tavaf etti. Dua ederek ve namaz kılarak sabah namazını bekleyen hacılarla Kâbe dolup taştı. Milyonlarca Müslüman tek bir cemaat halinde Kâbe’nin önünde saf tuttu. Sabah namazının ardından Kâbe’nin çevresindeki yollar kapalı olduğu için hacılar yaya olarak uzun yollar kat ederek kaldıkları yerlere ulaştı. Bazı hacılar motorlarla, bazıları da kamyonet ya da minibüslerin tepesinde yolculuk etti. Sabah namazından sonraki bu yürüyüş Arafat yolculuğu öncesi tecrübe niteliğindeydi. Ardından hacılar son cuma namazını da Kâbe’de kıldı. Kâbe’nin siyah örtüsü kesildi. Kâbe’ye yeni giysisi giydirildi.

Bir aydan fazla süredir Harem-i Şerif’te tavaf, sa’y yapan, namaz ve dualarla gece ve gündüzlerini şenlendiren Hacılar, hac ibadetini tamamlamak için son günü Arafat’ta geçirdi. Hz. Adem ve Hz. Havva’nın yeryüzünde kavuşma yeri olarak belirtilen Arafat aynı zamanda Peygamberimiz Hz. Muhammed (sas)’ın de veda hutbesini okuduğu mekan. Hz. Peygamber’in Müslümanlara veda ettiği Arafat’taki buluşma aynı zamanda haşri hatırlatıyor. Bu yıl Arafat yolculuğu cuma gününe denk geldiği için önceki yıllarda Türk hacılar Arafat’a sabah erken saatlerde hareket ediyordu. Ancak bu sene cuma namazı kılındıktan sonra ihrama girildi. Hacılar, dün öğle saatleri itibarıyla Arafat yolculuğuna başladı. Türk hacılar servislerle götürülürken bazı ülkelerden gelenler ise yaya olarak yolculuk yaptı. Hacıların Arafat yolculuğu arefe günü sabah vaktine kadar devam etti.

Bugün Arafat Meydanı’nda vakfeye duracak olan hacılar, öğle ve ikindi namazını burada kıldıktan sonra Müzdelife’ye hareket edecek. Sünnete göre akşam ve yatsı namazlarının birleştirilerek kılınacağı Müzdelife vakfesinin ardından da bayram sabahı Mina’da şeytan taşlama gerçekleştirilecek. Hac vazifesi şükür kurbanı kesilmesi ile sona erecek. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl kurban fiyatı olarak 115 dolar ya da 430 riyal belirledi. Hacıları Mina’dan Arafat’a taşıyacak raylı sistem de bu sene genişletildi. 500 bin hacının Arafat ile Mina arasında taşınacağı belirtiliyor.

KABE’NİN ÖRTÜSÜ DEĞİŞTİRİLDİ
Kabe’nin örtüsü her yıl geleneksel olarak Arefe günü hacı adayları vakfedeyken değiştiriliyor. Kabe’nin ilk kez ne zaman örtüldüğü konusunda kesin kayıtlar olmasa da Hz. İsmail’in torunu Adnan bin Ad tarafından Kabe’nin yarıya kadar örtüldüğü biliniyor. Miladi 402 yılında ise Tebaa Abu Kerb Esad Melik Humeyr ilk kez Kabe’nin tamamını örtü ile kapladı.

İslamdan önce her sene Aşure günü Kabe’nin örtüsü değiştiriliyordu. Bunun masrafları da Kureyşli kabileler tarafından karşılanıyordu. Zaman zaman bu masraflar Kureyşin ileri gelen zenginleri tarafından karşılanıyordu. Bunlardan Nebile Bint Hubab ise Kabe’yi ilk örten kadın olarak kayıtlara geçti.

İslamiyet ile birlikte Kabe’nin örtüsü Arefe günü değiştirilmeye başlandı. Peygamber efendimiz Veda Haccı sırasında Kabe’nin örtüsünü değiştirtmiş, bunun masrafları da beytülmaldan karşılanmıştı. Mekke’nin fethinin 9. yılındaki bu örtü değişiminde Kabe’nin örtüsü Yemen’den getirilmişti. Hz. Ömer zamanında Kabe’nin örtüleri Mısır’dan getirilmeye başlandı.

Osmanlılar zamanında ise Kabe’nin örtüsü Suriye’deki Kisve (örtünme) isimli şehir ile Şam’da üretildi. Kabe örtüsü, Osmanlı halifeleri tarafından atanan Hac paşası tarafından Şam’da teslim alınarak Mekke’ye getirilirdi. Osmanlılar döneminde örtü Hac’dan önce değiştiriliyordu.

Örtü, siyah boya ile boyanmış halis ipekten üretiliyor. İşlemelerinde “La ilale İllallah Muhammed rasulullah”, “Allah Celle Celaluhü”, “Subhanallahi ve bihamdihi ve subhanallahilaziym” “Ya hannan ya Mennan” ile İhlas suresi ve Ayetel Kürsi yazıyor. Bu yazılar gümüş ve altın kullanılarak el işlemesiyle yazılıyor.

16 parçadan oluşan örtünün yerden yüksekliği 14 metreyi, genişliği ise 46 metreyi buluyor. Kabe kapısındaki altın ve gümüş işlemeli örtünün yüksekliği 7.5 metre, genişliği ise 4 metre. 670 kg saf ipekten üretilen örtünün yüzölçümü 658 metrekare. 240 kişinin dikiminde çalıştığı bir Kabe örtüsünün maliyeti 4.5 milyon doları (yaklaşık 8 milyon lira) buluyor.

Mekke’de kurulan atölyede üretilen Kabe örtüsü, değiştirildikten sonra küçük parçalara ayrılarak İslam dünyasına hizmet etmiş kişilere hediye ediliyor. 1982 yılında Suudi Arabistan tarafından Birleşmiş Milletler’e hediye edilen örtüden bir parça halen New York’taki Birleşmiş Milletler binasının karşılama salonunda sergileniyor.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]