Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Magazin

Karadeniz’in iki yakası rockta birleşti (ÖZEL)

Rock müziğinin birleştiriciliğine dikkat çeken gurubun bateristi Kerem Kabadayı, müşterek çalışmadan dolayı Durga Rika ve projeye destek olanlara teşekkür etti.

Karadeniz havzasının iki önemli ülkeleri, Türkiye’den Mor ve Ötesi ile Ukrayna’dan Druga Rika rock grupları tek bir şarkıda birleşti. İki ülkenin popüler rock guruplarının uzun süredir ortak yürüttüğü çalışma sonucunda, “Farklı Kıyılardaki Dünya” isimli şarkı doğdu.

Ukrayna’nın Druga Rika rock grubu ile başkent Kıyiv’de ortak düzenleyecekleri konser öncesinde Mor ve Ötesi gurubu projenin ortaya çıkış hikâyesini Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na özel değerlendirdi.

Gurubun solisti Harun Tekin, “Proje Druga Rika ile internet üzerinde iletişimimizle başladı. Bir yıl önce de yazın ağustos ayında Druga Rika’yı İstanbul’da misafir ettik. Onlarla stüdyomuzda provalar yaptık ve şimdi kayıtlarını tamamladığımız şarkının ilk çalışmalarını orada yaptık. Sonraki aylar çerçevesinde biz İstanbul’da onlar Kıyiv’de çalışmalarını sürdürdü. En son gelinen nokta bu şarkıyı konserlerde söylenmesi klipinin çekilmesi. Şimdi Kıyiv’deyiz ve iadeyi ziyarette bulunuyoruz” dedi.

Mor ve Ötesi’nden Kerem Özyeğen ise “Aslında bizi bu projeye yakınlaştıran Druga Rika’nın, Ukrayna’daki pozisyonu oldu. Ukrayna’nın en popüler rock gruplarından birisi. Biz de baktığımızda kendine özgü şarkılar yapan bir gurup olduğunu gördük. Ukrayna’daki rock grupları hakkında çok bir bilgimiz yok ama tanışıklığımız başladı” diye konuştu.

Ukrayna’ya ikinci defa geldiklerini ve ilk gelişlerinin oldukça telaşlı geçtiğini ve çok fazla gezip görme imkânı bulamadıklarını ifade eden Burak Güven ise “Bu sefer (Kıyiv’de) biraz daha fazla kalıyoruz fikirlerimizi pekiştirdik. Her zaman gelinebilecek bir yer olduğunu gördük.” şeklinde konuştu.

Rock müziğinin birleştiriciliğine dikkat çeken gurubun bateristi Kerem Kabadayı, müşterek çalışmadan dolayı Durga Rika ve projeye destek olanlara teşekkür etti.

‘SAVAŞ ÇIKMAZ’

Ortak şarkı savaş çıkartmaz diyen Harun Tekin, projenin iki ülkedeki yansımalarını değerlendirdi. Tekin, turistik, ticari ve kültürel anlamda da ortak noktaları ve ilişkileri olan bu iki ülke arasında ilk defa ortak bir parça yapıldığına vurgu yaptı.

‘KARADENİZ’DE MÜZİKAL KÖPRÜ KURULDU’

Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçiliği Kültürel Ataşeliği’nin de desteklediği projeyi Cihan’a değerlendiren Kültür ve Tanıtma Müşaviri Berat Yıldız ise; “Yaklaşık bir buçuk yıllık bir süreç. Bu bize proje olarak sunulduğunda Kültür ve Turizm Bakanlığı bunun iki ülke halkını birbirinin kültürel ve müzikal dünyalarını anlamaya katkıda bulunabileceğini düşündü. Ve gerçekten de gelinen noktada proje başarılı oldu ve Karadeniz’de müzikal bir köprü de kuruldu. Verilen maddi desteğin de ötesinde çok paha biçilemez bir parça ortaya çıktı” dedi.

ORTAK ŞARKIYA ORTAK BASIN TOPLANTISI

Başkent Kıyiv’in sıra dışı mekânı Arena Concert Plaza’da gerçekleşecek konser öncesinde Mor ve Ötesi, Druga Rika, Kıyiv Kültür ve Tanıtma Müşaviri Berat Yıldız ve projenin sponsorlarından Coral Travel temsilcileri ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında uzun süren çabalar sonucunda ortaya çıkan eserde ilk defa dinletildi.

Druga Rika’nın solisti Valeriy Harçişin, ise ortak parçanın sözlerinin bir birbirinin tercümesi olmadığını birbirini tamamlayan devam eden bir şarkı olduğunu söyledi. Tıpkı Karadeniz’in kıyıları gibi şarkıda da zıtlıklar olduğunu anlatan Harçişin, ortak parçanın Türkçe “Her şey yolunda” nakaratı ile bağlandığını ifade etti.

Yunus Erdoğdu – Kıyiv

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]